УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ АРХІВІВ УКРАЇНИ
СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
07.09.2005 N 115/475
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
22 вересня 2005 р. 
за N 1086/11366 
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державного комітету архівів N 57/251 (z0292-08) від 26.03.2008 )

Про затвердження Положення про Експертно-перевірну комісію Галузевого державного архіву Служби безпеки України

Відповідно до Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи" (2888-14) і Порядку утворення та діяльності експертних комісій з визначення цінності документів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 року N 1739 (1739-2002-п) , та з метою удосконалення архівної справи в системі Служби безпеки України НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Положення про Експертно-перевірну комісію Галузевого державного архіву Служби безпеки України, що додається.
2. Відділу формування Національного архівного фонду та діловодства Державного комітету архівів України та Галузевому державному архіву Служби безпеки України забезпечити подання наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державного комітету архівів України та заступника Голови Служби безпеки України згідно із затвердженим розподілом функціональних обов'язків.
4. З наказом ознайомити працівників Державного комітету архівів України та особовий склад Служби безпеки України у частині, що їх стосується.
Голова Державного комітету
архівів України
Голова Служби безпеки України
Г.В.Боряк
О.В.Турчинов

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
архівів України,
Служби безпеки України
07.09.2005  N 115/475
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 вересня 2005 р.
за N 1086/11366

ПОЛОЖЕННЯ

про Експертно-перевірну комісію Галузевого державного архіву Служби безпеки України

1. Відповідно до Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи" (2888-14) і Порядку утворення та діяльності експертних комісій з визначення цінності документів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 року N 1739 (1739-2002-п) , Галузевий державний архів Служби безпеки України (далі - ГДА СБ України) утворює Експертно-перевірну комісію (далі - ЕПК) для розгляду питань, пов'язаних з унесенням документів до Національного архівного фонду (далі - НАФ) або вилученням документів з нього, схваленням результатів експертизи культурної цінності документів.
2. ЕПК є дорадчим органом. Рішення ЕПК затверджуються начальником ГДА СБ України, після чого є обов'язковими для виконання всіма органами, підрозділами і закладами Служби безпеки України (далі - СБ України).
3. У своїй діяльності ЕПК керується Конституцією України (254к/96-ВР) і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами та цим Положенням.
4. ЕПК працює відповідно до річного плану, який затверджує начальник ГДА СБ України, і звітує перед начальником про проведену роботу.
5. Основними завданнями ЕПК є:
схвалення і подання на затвердження описів документів постійного зберігання, унесених до НАФ, органів, підрозділів і закладів СБ України;
погодження актів про вилучення для знищення документів органів, підрозділів і закладів СБ України, не унесених до НАФ;
схвалення і подання на погодження Центральній експертно-перевірній комісії (далі - ЦЕПК) Державного комітету архівів України (далі - Держкомархів України) актів про вилучення документів з НАФ, що зберігаються в ГДА СБ України, органах, підрозділах і закладах СБ України;
унесення документів, що зберігаються у громадян, до НАФ;
унесення документів або їх копій, що надійшли в установленому порядку з-за кордону, до НАФ;
схвалення і подання на затвердження анотованих переліків документів, унесених до унікальних;
грошова оцінка документів НАФ, що зберігаються у ГДА СБ України, органах, підрозділах і закладах СБ України та у фізичних осіб.
6. ЕПК має право:
вимагати від експертних комісій (далі - ЕК) органів, підрозділів і закладів СБ України дотримання встановлених правил експертизи цінності документів, унесення документів до НАФ або вилучення документів з нього;
вимагати від органів, підрозділів і закладів СБ України розшуку відсутніх документів НАФ, документів з особового складу та письмових пояснень у разі втрати цих документів;
робити запити до органів, підрозділів і закладів СБ України щодо надання матеріалів і відомостей, необхідних для роботи ЕПК;
заслуховувати на засіданнях інформацію керівників органів, підрозділів і закладів СБ України та їх ЕК про стан упорядкування, обліку та збереженості документів;
запрошувати на засідання ЕПК як консультантів і експертів фахівців ГДА СБ України, органів, підрозділів і закладів СБ України, а також фахівців Держкомархіву України;
інформувати керівників органів, підрозділів і закладів СБ України з питань, що входять до компетенції їх ЕК;
розглядати пропозиції органів, підрозділів і закладів СБ України про визначення строків зберігання документів, не передбачених чинними переліками.
7. Склад ЕПК затверджується окремим наказом Держкомархіву України та СБ України.
До нього уходять: голова (заступник начальника ГДА СБ України), секретар та члени комісії - фахівці ГДА СБ України.
8. Голова ЕПК скликає засідання ЕПК, визначає порядок денний засідань, організовує роботу щодо виконання рішень комісії.
Голові ЕПК надається право запрошувати на засідання комісії і залучати до підготовки окремих питань для розгляду на ЕПК фахівців органів, підрозділів і закладів СБ України, Держкомархіву України та інших установ за погодженням з їх керівниками.
9. Секретар ЕПК за вказівкою голови забезпечує скликання засідань комісії, складає протоколи, доводить до відома посадових осіб та зацікавлених установ рішення комісії, веде документацію ЕПК і забезпечує її збереженість.
Секретареві ЕПК надається право вимагати своєчасного подання документів на розгляд комісії та повертати авторам неналежним чином підготовлені документи.
10. Засідання ЕПК проводяться не рідше ніж чотири рази на рік і вважаються правоможними, якщо на них присутні не менш як дві третини складу членів комісії.
Рішення ЕПК приймаються більшістю голосів членів комісії, присутніх на засіданні, оформляються протоколом, який підписується головою і секретарем комісії, та набирають чинності з моменту затвердження протоколу засідання ЕПК начальником ГДА СБ України.
11. За результатами розгляду на засіданні ЕПК питань (документів) зацікавленим органам, підрозділам і закладам СБ України та особам направляється витяг з протоколу засідання комісії.
12. У разі відмови начальника ГДА СБ України затвердити протокол засідання ЕПК, вона може звернутися до ЦЕПК Держкомархіву України, рішення якої з даного питання є остаточним.
В.о. начальника відділу формування
Національного архівного фонду та
діловодства Держкомархіву України
Заступник начальника Галузевого
державного архіву СБ України
М.І.Кузнєцова
С.А.Кокін