ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
Л И С Т
16.01.2008 N 848/03-20

Про відповідальність посадових осіб за нарахування та сплату пенсійних внесків

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо відповідальності страхувальників та їх посадових осіб за повноту нарахування та сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і повідомляє.
Відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) (далі - Закон).
Згідно з пунктом 6 частини 2 статті 17 Закону (1058-15) страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.
Обчислення страхових внесків здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), виходячи з розміру страхового внеску, що діє на день нарахування виплат (доходу).
Страхувальники - роботодавці щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків, за формою згідно з додатком 23 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 р. N 21-1 (z0064-04) та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.04 р. за N 64/8663 (далі - Інструкція).
Відповідальність за своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування несе страхувальник-роботодавець. Відповідно до пункту 4 частини 9 статті 106 Закону (1058-15) за донарахування територіальним органом Пенсійного фонду або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків накладається штраф у розмірі 5 відсотків зазначених сум за кожний повний або неповний місяць, за який донараховано ці суми.
Для розрахунку зазначеного штрафу кількість місяців розраховується починаючи з місяця, на який припадає термін подання звітності за період, за який донараховано (обчислено) суми внесків, та закінчуючи місяцем, на який припадає отримання таким страхувальником акта перевірки від органу Пенсійного фонду або в якому він подав звітність, де зазначено такі донараховані суми (підпункт 9.3.4 пункту 9.3 Інструкції (z0064-04) ).
Іншого порядку застосування фінансових санкцій за донарахування внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування законодавством не передбачено.
Крім того, відповідно до частини 16 статті 106 Закону (1058-15) та статті 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (80731-10) органи Пенсійного фонду накладають на посадових осіб за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення та строків сплати страхових внесків адміністративні стягнення у вигляді штрафу у розмірі від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Заступник Голови правління
В.Короневський