РАХУНКОВА ПАЛАТА
МІЖВІДОМЧА КОМІСІЯ З ПИТАНЬ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ
Р І Ш Е Н Н Я
06.03.2008 N 124/03-ск

Про розгляд скарги

Відповідно до статті 3-3 та частини 5 статті 37 Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (1490-14) (далі - Закон), пункту 9 Порядку розгляду скарг з питань державних закупівель (vr1_3521-07) , затвердженого рішенням Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель від 23 березня 2007 року, розглянувши скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська тендерна компанія" (далі - Скаржник) (м. Київ) від 11.02.2008 р. N 29/5 на дії Акціонерної енергопостачальної компанії "Київенерго" (далі - Замовник) (м. Київ) при проведенні процедури закупівлі за державні кошти продуктів нафтопереробки рідких (за пластиковими картками), Комісія В С Т А Н О В И Л А:
Скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська тендерна компанія" має наступні вимоги:
1. Прийняти скаргу до розгляду.
2. Відмінити торги.
За результатами розгляду скарги встановлено наступне:
Скаржник зазначає, що в розділі "Технічні вимоги" тендерної документації Замовник встановлює основні технічні умови, якими повинні володіти учасники тендера, але не надає при цьому перелік документів, які б підтвердили ці вимоги, як того вимагає п. 10.2 тендерної документації.
Слід зазначити, що розділ "Технічні вимоги" тендерної документації Замовника викладений у відповідності до вимог ч. 2 ст. 21 Закону (1490-14) , що підтверджує надана для розгляду скарги копія тендерної документації, затверджена протоколом засідання тендерного комітету від 10.01.2008 р. N 003/1-опз.
Таким чином, твердження Скаржника є необґрунтованими.
Скаржник вказує на вимогу пункту 3 додатка 3 тендерної документації, де зазначено, що Замовник залишає за собою право не розкривати тендерні пропозиції тих учасників, які не сплатили вартість тендерної документації, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону (1490-14) до участі у процедурі розкриття тендерних пропозицій повинні бути допущені всі учасники, що подали тендерні пропозиції.
В оголошенні N 04017808, опублікованому в інформаційному бюлетені Тендерної палати України від 28.01.2008 р. N 4 (128) Замовником зазначено розмір плати за тендерну документацію.
У відповідності до ч. 1 ст. 20 Закону (1490-14) в п. 2.2 "Інструкції учасникам торгів" тендерної документації зазначено, що Замовник надає тендерну документацію учаснику торгів протягом трьох робочих днів з дня отримання від нього відповідного запиту та документа, що підтверджує сплату вартості тендерної документації.
Згідно ч. 1 ст. 20 Закону (1490-14) надання тендерної документації, визначення її вартості та порядок розрахунків здійснюються відповідно до положень цивільного законодавства.
Таким чином, якщо така плата була встановлена Замовником в тендерній документації, а учасник не оплатив тендерну документацію, то відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону (1490-14) Замовник відхиляє тендерну пропозицію такого учасника.
Згідно з п. 3 "Основні умови договору" тендерної документації покупець здійснює оплату товару протягом 30 днів після його отримання.
В той же час, в п. 7 додатка 3 тендерної документації Замовник надає учасникам торгів можливість встановити на власний розсуд умови розрахунків.
Слід зазначити, що неузгодженість в умовах, зазначених в тендерній документації, призводить до неправильного трактування умов тендерної документації.
Враховуючи викладене вище та на підставі Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (1490-14) , Комісія ВИРІШИЛА:
Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська тендерна компанія" на дії Акціонерної енергопостачальної компанії "Київенерго" щодо закупівлі продуктів нафтопереробки рідких (за пластиковими картками) залишити без задоволення.
Голова Комісії
Секретар Комісії
О.Ткаченко
В.Ясінський