ЯКЩО НОТАРІУС ДОПУСТИВ ПОМИЛКУ


Під час укладення договору купівлі-продажу квартири нотаріус не вчинив реєстрацію правочину в Єдиному державному реєстрі правочинів одначасно зі вчиненням нотаріальної дії. Чи обов'язково потрібно звертатись для здійснення реєстрації в Єдиному реєстрі саме до нотаріуса, який вчинив нотаріальне посвідчення, чи можна звернутись до будь-якого нотаріуса та пред'явити йому оригінал правочину для внесення відповідного запису до державного реєстру?


Порядок здійснення державної реєстрації правочинів передбачений, зокрема, Тимчасовим порядком державної реєстрації правочинів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 р. за № 671 (далі - Порядок), та Інструкцією про ведення Державного реєстру правочинів, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 18.08.2004 № 86/5, зареєстрованою в Мін'юсті України 18.08.2004 за № 1022/9621 (далі — Інструкція).

Так, відповідно до п. 5 Порядку державній реєстрації підлягають, зокрема, такі правочини: договір ку-пімі-продажу, міни земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомою майна. Пунктом 6 Порядку встановлено, що державна реєстрація правочинів проводиться шляхом внесення нотаріусом запису до Державного реєстру правочинів (далі — Реєстр) одночасно з його нотаріальним посвідченням.

Пунктом 2.1. Інструкції встановлено, що нотаріуси, які не мають доступу до єдиної комп'ютерної бази даних Реєстру, надсилають примірник правочину та його копію реєстратору, який у день отримання документів уносить відповідний запис до Реєстру. Про внесення запису до Реєстру реєстратор надсилає нотаріусу витяг про реєстрацію та примірник правочину. Отже, фактично, проведення державної реєстрації правочинів покладено на нотаріуса, який посвідчив правочин.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №17 (26 квітня-2 травня 2008 року)