НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
22.04.2008 N 2595/11/17-08
Обласним державним 
адміністраціям України 

Щодо процедури приєднання електроустановок до електричних мереж та обґрунтування плати за приєднання як плати за послугу суб'єкта електроенергетики

У зв'язку із надходженням до Національної комісії регулювання електроенергетики України (далі - НКРЕ) численних звернень голів обласних державних адміністрацій, міських та селищних рад, міських голів та споживачів електричної енергії, у тому числі населення, НКРЕ вважає за необхідне повідомити наступне.
Взаємовідносини до запровадження плати за приєднання
Відповідно до положень частини другої статті 9 Закону України "Про природні монополії" (1682-14) , при регулюванні цін (тарифів) на товари суб'єктів природних монополій враховуються, зокрема, витрати, які згідно з законами про оподаткування відносяться на валові витрати виробництва та обігу.
Згідно з положеннями пункту 3.7.3 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.1996 N 15 (z0408-96) , тарифи на передачу електроенергії визначаються таким чином, щоб забезпечити ліцензіатам достатні надходження коштів для відшкодування його виправданих витрат та прибутку, а також стимулювати його до скорочення цих витрат і підвищення рентабельності його діяльності.
Разом з тим, електричні мережі призначені для передачі та розподілу електричної енергії (положення статті 1 Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) ) , тобто функціонально призначені для передачі електричної енергії до електроустановок споживачів і мають будуватись лише у випадках, коли в цьому є потреба, а саме, коли з'являється замовник (майбутній споживач).
Крім того, такі фактори, як непередбачуваність рішень замовника щодо приєднання електроустановок певної потужності в тому чи іншому регіоні, створюють умови, за яких методологічно неможливо створити схему перспективного розвитку місцевих (локальних) мереж та обґрунтувати електропередавальній організації відповідні витрати на розвиток електричних мереж.
Отже, затратний метод формування тарифу на передачу електроенергії передбачає лише врахування витрат на утримання та обслуговування існуючих електричних мереж. Відповідно, електропередавальні організації не мають у структурі тарифу на передачу електричної енергії коштів для реконструкції електричних мереж, необхідних для приєднання нових споживачів (збільшення потужності існуючих). В інвестиційну складову тарифу на передачу електричної енергії включаються витрати на нове будівництво, реконструкцію та модернізацію електричних мереж за пооб'єктним переліком. При цьому, цей перелік не передбачає приєднання нових споживачів, а лише передбачає виконання заходів з реконструкції та модернізації електричних мереж, що пов'язані з приведенням існуючих електричних мереж електропередавальних організацій до належного технічного стану.
Відповідно до частини другої статті 18 Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , фінансування капітального будівництва, реконструкції та обслуговування об'єктів, призначених для спільних потреб підприємств електроенергетики та підприємств інших галузей, провадиться за рахунок замовників (власників) та користувачів цих об'єктів.
До набрання чинності постановою НКРЕ від 14.12.2005 N 1137 (z0042-06) "Про затвердження Правил приєднання електроустановок до електричних мереж", процедура приєднання електроустановок нових споживачів (замовників) до мереж електропостачання та/або збільшення потужності існуючих споживачів передбачала виконання технічних умов на приєднання. В технічних умовах на приєднання електропередавальна організація відображала комплекс необхідних для приєднання робіт, які, в свою чергу, за власний рахунок виконував замовник. Зазначеним комплексом робіт охоплювались як абонентські мережі, так і електричні мережі електропередавальної організації.
У червні 2007 року НКРЕ здійснений статистичний аналіз інформації щодо споживачів, приєднаних впродовж 2006 року до місцевих (локальних) електричних мереж на ступенях напруги 110 (150) та вище, 35 (27), 6 (10), 0,4 кВ, у тому числі населення. Проведений орієнтовний розрахунок коштів, що могли бути отримані як плата за приєднання, але використані замовниками для реалізації отриманих технічних умов.
Так, максимальна (2,53 млрд.грн) та мінімальна (1,89 млрд.грн) сума таких коштів становить, відповідно, 50% та 30% від коштів, врахованих у тарифах на передачу електричної енергії (операційні витрати) усіх електропередавальних організацій країни (Додаток 1). Крім усього іншого, отримані дані дають уявлення щодо динаміки процесу дроблення засобів виробництва суб'єктів природних монополій.
Мета введення плати за приєднання
Усунути вищезазначені недоліки можливо шляхом розподілу зобов'язань між електропередавальними організаціями та відповідними замовниками в частині спорудження елементів електричних мереж. А саме, недопущення виконання замовником, який має на меті приєднати власні об'єкти до електричних мереж електропередавальної організації, робіт із будівництва, реконструкції чи технічного переоснащення об'єктів електроенергетики, які належать відповідній електропередавальній організації. Це, в свою чергу, в частині, що відповідає електричним мережам електропередавальних організацій, має зменшити обсяг технічних умов приєднання і, відповідно, витрати замовника на їх виконання. Не витрачені замовниками кошти мають через відповідний механізм накопичуватись електропередавальними організаціями, обліковуватись на окремому поточному рахунку та використовуватись виключно на розвиток електричних мереж регіону (області) для забезпечення технічної можливості отримання електричної енергії усіма замовниками регіону (області) (на виконання положень статті 18 Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) ) .
Така схема врегулювання відносин також узгоджується з положеннями статті 5 Закону України "Про архітектурну діяльність" (687-14) , а саме, місце приєднання інженерних мереж замовника (забудовника) до магістральних чи інших інженерних мереж знаходиться на межі земельної ділянки замовника (забудовника) або за згодою замовника (забудовника) на території цієї земельної ділянки. Своєчасне підведення магістральних чи інших інженерних мереж до межі земельної ділянки замовника (забудовника), а також збільшення їх пропускної спроможності здійснюються власниками цих мереж, а координуються та контролюються відповідним органом місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом (частина п'ята статті 5 Закону України "Про архітектурну діяльність").
Передбачена Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж, затвердженими постановою НКРЕ від 14.12.2005 N 1137 (z0042-06) , (із змінами і доповненнями, внесеними постановою НКРЕ від 20.09.2007 N 1232 (z1177-07) ) (далі - Правила), схема врегулювання взаємовідносин (Додаток 2) полягає у тому, що замовники не виконують будівництво, реконструкцію чи технічне переоснащення електричних мереж власника (власників) мереж (як правило, електропередавальної організації), а вносять, як плату за послугу, плату за приєднання в обсягах, визначених відповідно до положень Методики обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 19.07.2007 N 983 (z0959-07) (далі - Методика).
Величина плати за приєднання визначається виходячи з економічних, фізичних та технічних характеристик існуючих електричних мереж, а також виходячи з вимог, заявлених замовником. Сукупність цих даних і є вихідними даними для розрахунку в кожному конкретному випадку приєднання.
Крім того, на підставі характеристик існуючих електричних мереж, а саме, відновлювальної вартості мереж у цінах 2006 року та потужності споживачів, яку забезпечують вказані електричні мережі, визначена питома вартість 1 кВт приєднаної станом на 2006 рік потужності. Під час обрахування плати за приєднання електроустановок замовника положеннями Методики (z0959-07) передбачено застосування коефіцієнтів, які враховують завантаження ділянок електричних мереж та віддаленість електроустановок замовника від підстанцій, категорію з надійності електропостачання, а також коефіцієнт індексу зміни цін виробників промислової продукції.
Порівняння плати за приєднання та вартості реалізації проектів приєднання у конкретних випадках
Державним підприємством "Український науково-дослідний, проектно-вишукувальний та конструкторсько-технологічний інститут "Укрсільенергопроект" надана інформація щодо порівняння плати за приєднання, визначеної згідно з вимогами положень Методики (z0959-07) , із кошторисною вартістю будівництва електричних мереж для електропостачання електроустановок замовників згідно з технічними умовами для сімнадцяти конкретних об'єктів, приєднаних впродовж 2006 року (Додаток 3).
Діапазон значень розміру плати за приєднання згідно з вимогами положень Методики (z0959-07) (від 0,47 до 2,03 тис.грн/кВт) значно менший від відповідного діапазону значень, визначених за кошторисною вартістю будівництва електричних мереж для електропостачання електроустановок замовників згідно з технічними умовами (до впровадження Методики) - від 0,47 до 9,72 тис.грн/кВт. Більш звужений діапазон значень розміру плати за приєднання, які дає Методика, свідчить про створення умов, які призводять до вирівнювання прав замовників. Також слід зауважити, що значення розмірів плати за приєднання згідно з вимогами положень Методики та за кошторисною вартістю будівництва мають однаковий порядок.
Взаємозв'язок плати за приєднання та фінансування інвестиційних програм електропередавальних організацій
У першій половині 2007 року ДП "Український науково-дослідний, проектно-вишукувальний та конструкторсько-технологічний інститут "Укрсільенергопроект" розраховано умовну оціночну вартість електричних мереж електропередавальних організацій з використанням усереднених укрупнених показників оціночної вартості об'єктів електричних мереж та визначено пооб'єктний перелік електричних мереж, що перебувають у незадовільному технічному стані та потребують реконструкції або технічного переоснащення. Після чого, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.09.2007 N 727-р (727-2007-р) схвалено "Програму розвитку електричних мереж напругою 35 - 110 (150) кВ та визначення обсягів реконструкції електричних мереж напругою 0,4 - 10 кВ на 2007 - 2011 роки" (далі - Програма).
За інформацією, наданою Державним підприємством "Український науково-дослідний, проектно-вишукувальний та конструкторсько-технологічний інститут "Укрсільенергопроект", загальна потреба в коштах на п'ять років для реалізації Програми становить 20,5 млрд.грн (Додаток 4).
Зазначене свідчить про вкрай незадовільний стан електричних мереж та відсутність будь-якого розвитку та розбудови впродовж останніх років за умови постійного приєднання нових замовників. Такий стан речей є наслідком чинників, які існували до запровадження плати за приєднання.
Враховуючи той факт, що місцеві (локальні) електричні мережі є об'єктами електроенергетики, які використовуються практично усіма споживачами електричної енергії у відповідному регіоні (області), НКРЕ прийнято рішення щодо визначення одним із джерел фінансування інвестиційних програм електропередавальних організацій коштів, отриманих останніми за надання послуг з приєднання електроустановок замовників.
Фінансування будівництва нових ліній електропередач, підстанцій тощо і реконструкції та технічного переоснащення діючих електричних мереж, що є запорукою реалізації програм соціально-економічного розвитку областей України, матиме два джерела, а саме, інвестиційна складова тарифу на передачу електричну енергію та плата за приєднання у відповідній частині (Додаток 5).
Таким чином, плата за приєднання покриватиме частину необхідних витрат електропередавальних організацій на реалізацію Програми. При цьому, зменшення плати за приєднання до електричних мереж нових споживачів за рахунок збільшення інвестиційної складової тарифу на передачу електричної енергії призведе до зростання роздрібного тарифу на електричну енергію для споживачів, які вже приєднані до електричних мереж і не збільшують потужність.
Висновки
На сьогодні електропередавальні організації перебувають на перехідному етапі впровадження надання послуг з приєднання електроустановок замовників до електричних мереж, у зв'язку з чим, можливе допущення некоректного застосування положень Правил (z0042-06) та Методики (z0959-07) , зокрема, під час встановлення точки приєднання, визначення коефіцієнтів завантаження існуючих електричних мереж, коефіцієнтів віддаленості тощо, а також інших порушень, які призводять до некоректного розрахунку плати за приєднання.
З метою виявлення та усунення зазначених порушень, а також з метою з'ясування дотримання електропередавальними організаціями вимог законодавства України, зокрема, положень частини п'ятої статті 5 Закону України "Про архітектурну діяльність" (687-14) , НКРЕ здійснює планові та позапланові перевірки діяльності електропередавальних організацій із залученням представників Держенергонагляду.
При цьому необхідно зауважити, що у разі скасування відповідних постанов НКРЕ (Правил (z0042-06) та Методики (z0959-07) ) , електропередавальні організації будуть змушені враховувати в тарифі на передачу електричної енергії кошти, необхідні для приєднання електроустановок замовника, після того, як відповідний замовник заявить про бажання приєднати власні електроустановки. Процедура перегляду тарифів передбачає відповідний перегляд один раз на рік, що, в свою чергу, стане причиною збільшення термінів надання послуг з приєднання.
Крім того, зменшення плати за приєднання до електричних мереж нових споживачів за рахунок збільшення інвестиційної складової тарифу на передачу електричної енергії призведе до зростання роздрібного тарифу на електричну енергію для споживачів, які вже приєднані до електричних мереж і не збільшують потужність.
Враховуючи вищевикладене, НКРЕ вважає, що скасування вищенаведених постанов НКРЕ є недоцільним, оскільки це поставить під загрозу енергетичну безпеку держави, в частині стабільного функціонування енергосистеми.
В.о. Голови Комісії
К.Теличко

Додаток 1

СТАТИСТИЧНІ ДАНІ

щодо споживачів, приєднаних до місцевих (локальних) електричних мереж на ступенях напруги 110, 150 та вище, 35 (27), 6, 10, 0,4 кВ, в тому числі населення (втратні та безвтратні споживачі) 2006

Ліцензіат з передачі електроенергії місцевими (локальними) мережами Кількість договорів про приє- днання (кількіс- ть під- ключень) збільшен- ня потуж- ності Кількість договорів про приє- днання (кількіс- ть під- ключень) нові споживачі постійні Кількість договорів про приє- днання (кількіс- ть під- ключень) нові споживачі тимчасові Потужні- сть, яка була приєдна- на (збі- льшення потужно- сті), МВт Потужні- сть, яка була приєдна- на нові спожива- чі пос- тійні, МВт Потужні- сть, яка була приєдна- на нові спожива- чі тим- часові, МВт Кошти, що могли бути отримані як плата за приєднання, визначені орієнтовно з використан- ням Методики визначення вартості приєднання до локальних електричних мереж, тис.грн. MAX Кошти, що могли бути отримані як плата за приєднання, визначені орієнтовно з використан- ням Методики визначення вартості приєднання до локальних електричних мереж, тис.грн. MIN Кошти, врахо- вані в тарифі на переда- чу еле- ктрич- ної енергії (опера- ційні витра- ти), тис. грн.
ВАТ "Крименерго" 241 4357 330 4,013 65,372 3,752 87622 70679 283444
ВАТ АК "Вінниця- обленерго" 339 5411 290 27,893 118,347 5,049 81732 62777 177720
ВАТ "Волиньобленерго" 207 2779 579 4,083 24,884 0,918 41815 31488 93911
ВАТ ЕК "Дніпрообленерго" 533 4241 66 6,926 82,167 2,86 71919 55635 518293
ВАТ "Донецьк- обленерго" 9531 9288 243 269 262,5 6,5 421213 325290 426850
ВАТ ЕК "Житомир- обленерго" 221 2118 20 4,53 18,7 0,47 31032 22632 115095
ВАТ ЕК "Закарпат- тяобленерго" 205 4190 252 1,554 50,505 1,198 60635 48338 115820
ВАТ "Запоріжжя- обленерго" 125 15580 246 3,162 107,807 15,263 70125 51532 243683
ВАТ "Прикарпат- тяобленерго" 354 9818 127 14,97 42,669 3,07 69512 49873 136037
АЕК "Київенерго" 837 19777 0 218,2 602,7 0 163010 115514 157053
ЗАТ A.E.S. "Київобленерго" 61 9321 66 48,144 85,787 11,28 291974 210625 176858
ВАТ "Кіровоград- обленерго" 691 2068 50 6,752 22,662 1,553 23921 19165 105925
ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" 285 6638 40 5,616 161 0,5 211706 160055 267311
ВАТ "Львівобленерго" 182 4054 95 4,761 41,594 4,62 50992 40779 218554
ВАТ ЕК "Миколаїв- обленерго" 26 211 3 9,174 56,55 280,025 91984 64509 127554
ВАТ ЕК "Одесаобленерго" 117 4448 283 1,684 77,709 3,337 101858 73444 301574
ВАТ "Полтава- обленерго" 281 2352 33 4,4 65,04 2,04 63491 47045 205565
ЗАТ A.E.S. "Рівнеенерго" 99 2132 25 1,07 20,77 1,13 19780 16173 72579
ВАТ ЕК "Севастополь- енерго" 17 1012 7 0,203 5,753 0,685 4904 4033 32783
ВАТ "Сумиобленерго" 460 1775 33 12 89 0,7 105930 82759 138987
ВАТ "Тернопіль- обленерго" 390 2198 35 26,503 30,842 0,481 79271 49878 89341
АК "Харківобленерго" 75 3840 46 5,25 91,646 4,137 78902 62131 334557
ВАТ ЕК "Херсонобленерго" 256 1992 9 2,553 21,476 0,276 23675 18020 152135
ВАТ ЕК "Хмельницьк- обленерго" 57 2197 31 1,343 71,445 0,692 90520 69921 137206
ВАТ "Черкаси- обленерго" 142 2854 41 1,767 37,929 2,52 45723 33742 160458
ВАТ ЕК "Чернівціобл- енерго" 173 3009 72 2,828 28,732 1,798 125124 93236 71617
ВАТ ЕК "Чернігів- обленерго" 429 1860 37 3,702 13,072 1,15 18163 15494 128414
ДП "Укренерго- вугілля" 1 55 0 0,06 12,347 0 2454 1902 141509
Всього по ліцензіатам 16335 129575 3059 692,141 2309,005 356,004 2528987 1896669 5130833

Додаток 2

Передбачена Правилами схема врегулювання взаємовідносин

На сьогодні взаємовідносини, які виникають під час приєднання та підключення новозбудованих, реконструйованих чи модернізованих електроустановок замовників (крім електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії) до електричних мереж, регулюються Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж, затвердженими постановою НКРЕ від 14.12.2005 N 1137 (z0042-06) , зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 19.01.2006 за N 42/11916, (із змінами і доповненнями, внесеними постановою НКРЕ від 20.09.2007 N 1232 (z1177-07) ) (далі - Правила).
Відповідно до положень пункту 1.2 Правил (z0042-06) , приєднання електроустановки - це надання власником мереж послуги замовнику із створення технічної можливості здійснення передачі в точку приєднання до електроустановки замовника відповідної потужності електричної енергії необхідного обсягу з дотриманням її якості та надійності (далі - приєднання); точка забезпечення потужності - це точка (місце) в електричних мережах, від якої розглядають нове будівництво, реконструкцію та технічне переоснащення електричних мереж власника (власників) електричних мереж для надання замовнику послуги з приєднання в узгодженій точці приєднання; точка приєднання електроустановки - це запроектована або фактично існуюча межа балансової належності електроустановки; технічні умови приєднання електроустановки замовника до електричної мережі - це документ, що видається замовнику власником електричних мереж і містить вихідні дані для проектування (далі - технічні умови).
Питання щодо визначення розміру плати за видачу технічних умов приєднання врегульовані положеннями Порядку надання архітектурно-планувального завдання та технічних умов щодо інженерного забезпечення об'єкта архітектури і визначення розміру плати за їх видачу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.1999 N 2328 (2328-99-п) .
Відповідно до положень пункту 2.9 Правил (z0042-06) , власник мереж (зазвичай електропередавальна організація) під час підготовки технічних умов приєднання має керуватися принципами надійності електрозабезпечення відповідно до заявленої замовником категорії струмоприймачів з надійності електрозабезпечення, указаної у заяві про приєднання (при підготовці технічних умов приєднання ця категорія може бути змінена власником мереж за умови погодження із замовником), енергозбереження, забезпечення якості електричної енергії, мінімальної вартості експлуатаційних витрат під час передачі електричної енергії.
Контроль за відповідністю виданих технічних умов приєднання електроустановок замовника до електричних мереж та договорів про приєднання до електричних мереж вимогам нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів здійснює в межах своєї компетенції Державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії (Держенергонагляд).
Положеннями пункту 3.1 Правил (z0042-06) встановлено, що власник мереж має забезпечити відповідно до умов договору про приєднання технічну можливість підключення електроустановок замовника в точці приєднання та своєчасне підведення електричних мереж до точки приєднання, а також збільшення їх пропускної спроможності. При цьому строки виконання власником (власниками) мереж необхідних для надання послуги з приєднання робіт в його мережах від точки забезпечення потужності до точки приєднання мають бути виконані в межах строку дії договору про приєднання.
Замовник має забезпечити за власний рахунок виконання технічних умов та оплатити власнику електричних мереж вартість приєднання до електричних мереж.
Будівництво, реконструкція, технічне переоснащення електричних мереж від точки забезпечення потужності до узгодженої точки приєднання електроустановок, яка може бути розташована, в тому числі, у межах земельної ділянки об'єкта замовника, виконується відповідним власником електричних мереж (абзац сьомий пункту 1.10 Правил (z0042-06) ) .
Таким чином, замовник забезпечує за власний рахунок виконання технічних умов та сплачує власнику електричних мереж вартість приєднання до електричних мереж (оплата послуги).
Звертаємо увагу, що виконання технічних умов та оплата послуги з приєднання це окремі зобов'язання замовника відповідно до умов договору про приєднання і, відповідно, стосуються різних ділянок електричних мереж за схемою електрозабезпечення.
Отже, технічні умови приєднання містять лише вихідні дані для проектування електричних мереж зовнішнього електрозабезпечення від межі балансової належності електроустановки до об'єкта архітектури замовника, тобто електричних мереж, які після будівництва, реконструкції чи технічного переоснащення будуть належати замовнику (споживачу) на підставі права власності, тому власник мереж (електропередавальна організація) на сьогодні не має можливості включати до технічних умов вимоги, які не мають безпосереднього відношення до приєднання.
На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.06.2007 N 452-р (452-2007-р) "Про впорядкування оплати послуг що надаються власниками електричних мереж", за ініціативи та сприяння НКРЕ, Державним підприємством "Український науково-дослідний, проектно-вишукувальний та конструкторсько-технологічний інститут "Укрсільенергопроект" була розроблена Методика обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж.
Відповідна постанова НКРЕ від 19.07.2007 N 983 (z0959-07) "Про затвердження Методики обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж" погоджена із Міністерством палива та енергетики України, Антимонопольним комітетом України, Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики та Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва, а також зареєстрована в Міністерстві юстиції України 20.08.2007 за N 959/14226.
Крім того, з метою впровадження та коректного застосування Методики, а також створення рівних умов для всіх можливих замовників та введення єдиної методології розрахунку плати за приєднання, НКРЕ розроблено проект постанови НКРЕ "Про затвердження Змін до Правил приєднання електроустановок до електричних мереж".
Вказані зміни до Правил приєднання електроустановок до електричних мереж (z0042-06) затверджені постановою НКРЕ від 20.09.2007 N 1232 (z1177-07) , зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.11.2007 за N 1177/14444.
Одночасно слід зазначити, що відповідно до положень абзацу сьомого пункту 1.8 Правил (z0042-06) , кошти, отримані власником електричних мереж за надання послуг з приєднання електроустановок замовників, обліковуються на окремому поточному рахунку та використовуються виключно на нове будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення та розвиток електричних мереж власника, пов'язаних з наданням послуг з приєднання.

Додаток 3

ПОРІВНЯННЯ

плати за приєднання, визначеної за Методикою ( z0959-07 ), з кошторисною вартістю будівництва електричних мереж для електропостачання електроустановок замовників згідно з технічними умовами

Вартісні показники у цінах 2006 р.
N п/п Вихідні дані замовника Існуючі п/ст за схемою забезпечення приєднаної потужності замовника Коефі- цієнт заван- тажен- ня підс- танції Об'єкти будівництва та їх харак- теристики Плата за приєдна- ння до електри- чних мереж згідно з Методи- кою, тис.грн (чисель- ник); питома плата (плата за 1 кВт приєдна- ної потужно- сті), тис.грн/ кВт (знамен- ник) Вартість будівни- цтва за коштори- сом згідно з проек- том, тис.грн (чисель- ник); питома вартіс- ть, тис.грн /кВт (знаме- нник)
Замовник Приєднана потужність, W , кВт c Катего- рія надій- ності електро- забезпе- чення електро- уста- новки Прийня- та точка приєд- нання
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 ДП "Кондитерська корпорація "РОШЕН", Київська обл., м. Яготин 2451 II/III С 3.1 ПС 110/35/10 кВ "Яготин" ПС 35/10 кВ "Садова" 0,618 0,577 Реконструкція ПС 35/10 кВ "Садова" (заміна 2х4000 кВА на 2х6300 кВА) Чотири кабельні лінії 10 кВ - 0,8 км кожна 2913 ---- 1,89 6056 ---- 2,47
2 ДП "Кондитерська корпорація "РОШЕН", Київська обл., м. Яготин (інша точка приєднання) 2451 II/III С 4.0 ПС 110/35/10 кВ "Яготин" ПС 35/10 кВ "Садова" 0,618 0,577 Реконструкція ПС 35/10 кВ "Садова" (заміна 2х4000 кВА на 2х6300 кВА) Чотири кабельні лінії 10 кВ - 0,8 км кожна Дві ЗТП 10/0,4 кВ з трансформа- торами 2х1000 кВА 3949 ---- 1,61 7267 ---- 2,96
3 Закрите акціонерне товариство "Агро- будмеханізація", Київська обл., м. Бориспіль, вул. Шевченка, (108-ми квартирний житловий будинок) 135 III С 4.1 ПС 110/35/10 кВ "Борис- піль" 0,41 КЛ 10 кВ, ААБл 3х120-10; 0,845 км ПЛ 10 кВ; 0,11 км КЛ 0,4 кВ, АВВГ-4х120; 0,24 км ЗТП 10/0,4 кВ, 2-250 кВА, 1ПС Комірка 10 кВ типу КСО-399 в ЗТП 10/0,4 кВ "Укренерго- буд" 110 ---- 0,81 527 ---- 3,91
4 Виробнича база по виготовленню бітумних емульсій СП ТОВ "Бітунова Україна", Київська обл., м. Бровари 590 III С 4.1 ПС 110/10 кВ "ДБК" 0,61 КЛ 10 кВ, ААБлУ 3х150-10; 0,385 км КЛ 0,4 кВ; 0,6 км АВВГ 4х25; 0,07 км ВВГ 4х95; 0,42 км ВВГ 4х185; 0,11 км КТПГС 400/ 10 - 1ПС КТПГС 630/10 - 1ПС Комірка 10 кВ на ПС 110/10 кВ "ДБК" (КМ-1Ф) 586 ---- 0,99 530 ---- 0,89
5 ВАТ "Ірпінський комбінат "Прогрес", кар'єр освоєння родовища мергельних глин, Київська обл., Бородянський р-н, с. Озерна 1200 III С 4.0 ПС 110/10 кВ "Гостомель" 0,57 ПЛ 10 кВ, АС 70/11; 4 625 км КЛ 10 кВ, АСБУ 3х95-10; 2,91 км ЗТП 10/0,4 кВ, 2х1000 кВА Комірка 10 кВ на ПС 110/10 кВ "Госто- мель" (К-59) 1765 ---- 1,47 1645 ---- 1,37
6 ТОВ "Торговый дом Харьковского завода электромонтажных изделий N 1" (комплекс із виробництва та переробки сільсько- господарської продукції в с. Коржі, Баришівського р-ну Київської області) 10400 II С 2.1 ПС 110/35/10 кВ "Бере- зань" та "Баришівка" ПС 35/10 кВ "Коржі" 0,9 0,53 1,4 ПС 35/10 кВ 2х10000 кВА ПЛ 35 кВ, 2(АС 95/16); 1,006 км ПЛ 35 кВ 2(АС 120/19); 1,046 км ПЛ 35 кВ від ПС 110/35/10 кВ "Баришівка", АС 95/16; 7,142 км ПЛ 35 кВ від ПС 110/35/10 кВ "Березань", АС 120/19; 9,786 км 15738 ----- 1,51 8578 ---- 0,82
7 ТОВ "Укрполімеркон- струкція" (цех із виробництва полімерних труб), Київська обл., смт. Баришівка 1500 II С 4.0 ПС 110/35/10 кВ "Баришів- ка" ПС 35/0,4 кВ "Укрполімер- конструкція" 0,53 0,51 ПС 35/0,4 кВ, 2х1600 кВА, ЗПУ ПЛ 35 кВ, АС 70/11; 0,2 км Реконструкція ПЛ 110 кВ (12 тис. грн - за кошторисом) Реконструкція ПЛ 35 кВ (8,9 тис. грн - за кошторисом) Дорога (35 тис. грн - за кошторисом) Високочастот- ний зв'язок (138 тис.грн - за кошто- рисом) Телемеханіка на апаратурі "Компас ТМ 1.1" (34 тис. грн - за кошторисом) 997 ---- 0,66 2507 ---- 1,67
8 ПП "Компанія "Скай- сервіс" (Лижний парк "Горбово"), Чернівецька обл., Герцаївський р-н 700 II С 4.0 ПС 110/35/10 кВ "Новосе- лиця" ПС 35/0,4 кВ "Скайсервіс" 0,7 0,475 ПС 35/0,4 кВ, 1х1600 кВА, ЗПУ ПЛ 35 кВ, 2(АС 70/11); 0,02 км 518 ---- 0,74 1008 ---- 1,44
9 Дирекція ТОВ "Асканія-Флора", Київська обл., Броварський р-н, с. Димитрово 15000 та 18700 (інші споживачі II С 3.0 ПС 110/10 кВ "Асканія- Флора" 0,52 ПС 110/10 кВ, 2х25000 кВА ПЛ 110 кВ, 2(АС 185/29); 0,124 км (металеві опори) 7045 ---- 0,47 15268 ----- 1,01
10 Музичанська сільська Рада, Київська обл., Києво-Св'ятошинсь- кий р-н, с. Музичі 76 III С 4.1 ПС 110/35/10 кВ "Бузова" ПС 35/10 кВ "Музичі" 0,6 0,68 ПЛ 0,4 кВ; 0,875 км (провід А35) та 3,5 км (провід А50) 144 ---- 1,89 337 ---- 4,43
11 ТОВ "Пан Укрейн", Київська обл., Вишгородський р-н, с. Мощун 300 III С 3.1 ПС 110/35/10 кВ "Буча" ПС 35/10 кВ "Мостище" 0,67 0,54 ПЛ 10 кВ, АС 50/8; 3,1 км Комірка 10 кВ на ПС 35/10 кВ "Мостище" 257 ---- 0,85 142 ---- 0,47
12 ТОВ "Енергобуд- 2000", Київська обл., Києво- Св'ятошинський р-н, с. Новосілки 540 III С 4.0 ПС 110/35/10 кВ "Теремки" 0,69 КЛ 10 кВ, ААШвУ 3х120- 10; 1,4 км КТПГС 250/10/ 0,4 - 1ПС КТПГС 400/10/ 0,4 - 1ПС Комірка КСО- 366 в існуючій ЗТП 605 ---- 1,12 433 --- 0,8
13 Державний авіаційно-технічний центр України, Київська обл., Києво-Св'ятошинсь- кий р-н, с. Білогородка 2400 та 5500 (інші споживачі) I С 3.0 ПС 110/35/10 кВ "Білого- родка" ПС 35/10 кВ "ГАТЦ" 0,41 0,7 ПС 35/10 кВ, 2х6300 кВА Реконструкція ПС 110/10 кВ "Білогородка" з переведен- ням на напругу 110/ 35/10 кВ, 2х1600 кВА Реконструкція ВРП 35 кВ та ПС 35/10 кВ "Гореничі" Пл. 35 кВ, 2(АС 150/24); 4,324 км ПЛ 35 кВ, АС 150/24; 4,354 км Телемеханіка на апаратурі "Компас ТМ 1.1" Автома- тизована система обліку електроене- ргії ПС "Білого- родка", "Гореничі", "ГАТЦ" до Києво- Св'ятошин- ського РЕМ 4013 ---- 1,67 23338 ----- 9,72
14 Іршанський гірничо- збагачувальний комбінат Житомирської області 8200 II/III С 3.0 ПС 110/35/6 кВ "Турчин- ка" ПС 35/6 кВ "Юрська" 0,42 0,69 ПС 35/6 кВ "Юрська", 2х6300 кВА Реконструкція ПС 110/35/6 кВ "Турчинка" (заміна тран- сформатора 16000 кВА на 25000 кВА) 9818 ---- 1,19 7438 ---- 0,91
15 Кооператив "Фелікс", Київська обл., Києво- Св'ятошинський р-н, с. Софіївська Борщагівка 600 III С 4.1 ПС 110/10 кВ "Жуляни" 0,6 КЛ 0,4 кВ; 5,655 км АВВГ 4х150; 2,67 км АВВГ 4х50; 0,415 км АВВГ 4х35; 2,145 км АВВГ 2х10; 0,155 км КТПГС 630/10/ 0,4 - 1ПС Вуличне освітлення (металеві опори, 10 шт.) ПЛ 10 кВ, ААШвУ 3х120-10; 0,365 км 1222 ---- 2,03 855 ---- 1,43
16 Приватний підприємець Куценко О.М., Київська обл., Броварський р-н, с. Велика Димерка 700 III С 4.0 ПС 110/10 кВ "Калинівка" 0,61 ПЛ 10 кВ, АС 50/8; 0,51 км КТПГС 400/10/ 0,4 - 1ПС КТПГС 630/10/ 0,4 - 1ПС Комірки 10 кВ на ПС "Залі- ська" та на ПС "Калита" 790 ---- 1,13 418 ---- 0,59
17 Завод безалкого- льних напоїв компанії "Кока-Кола Україна", Київська обл., Броварський р-н, с. Велика Димерка 7600 у т.ч. 2857 3002 1740 I II III С 3.0 ПС 110/35/10 кВ "Кока- Кола" 0,727 ПС 110/35/10 кВ, 2х16000 кВА (на тери- торії заводу) ЗДТУ на апаратурі АВС-3 Телемеханіка на апаратурі "Граніт-М" ПЛ 110 кВ, 2 (АС 240/32); 13,7 км ПЛ 35 кВ, АС 120/19; 0,1 км Реконструкція ПЛ 35 кВ "Княжичі - Заліська- Калита"; 1,4 + 0,48 км Реконструкція ВРП 35 кВ ПС 35/10 кВ "Семиполки" 9870 ---- 1,29 8733 ---- 1,15

Додаток 4

ВИТЯГ

з "Програми розвитку електричних мереж напругою 35 - 110 (150) кВ та визначення обсягів реконструкції електричних мереж напругою 0,4-10 кВ на 2007-2011 роки", схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.09.2007 N 727-р ( 727-2007-р )

Загальна потреба в коштах на п'ять років
Джерело фінансування Обсяги фінансування
млрд. грн %
Амортизаційні відрахування 4,45 21,7
Прибуток від здійснення ліцензованої діяльності 3,39 16,5
Інвестиційна добавка до тарифу 3,06 14,9
Кредити 5,9 28,8
Інші джерела (у тому числі плата за приєднання) 3,7 18,1
Всього 20,5 100

Додаток 5

ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ

інвестиційних програм на 2008 рік

N Компанія Джерела фінансування, тис.грн (без ПДВ) Загальна сума програми тис. грн (без ПДВ) Загальна сума програми тис. грн (з ПДВ)
Амортизація Прибуток Інші джерела Операційні витрати Плата за приєднання Реінвес- тиції Реструкту- ризація боргу Економія 2007 року
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 АТ "Атомсервіс" 191,00 60,00 200,00 238,00 36,00 725,00 870,00
2 ВАТ "Вінниця- обленерго" 22 515,00 10 000,00 4 500,00 5 833,00 2 247,00 45 095,00 54 114,00
3 ДАЕК "Волинь- обленерго" 11 789,00 18 407,00 1 614,00 2 477,00 1 805,00 36 092,00 43 310,40
4 ВАТ "Дніпро- обленерго" 68 466,00 60 263,00 30 867,00 22 868,00 9 600,00 192 064,00 230 476,80
5 ВАТ "Донецьк- обленерго" 61 240,00 107 000,00 16 528,00 15 406,00 10 826,00 211 000,00 253 200,00
6 ВАТ "Житомир- обленерго" 21 090,00 7 750,00 1 837,00 5 990,00 36 667,00 44 000,40
7 ВАТ "Закарпаття- обленерго" 14 681,00 15 217,00 5 352,00 4 880,00 2 112,00 42 242,00 50 690,52
8 ВАТ "Запоріжжя- обленерго" 37 120,00 33 895,00 24 480,00 11 358,00 5 772,00 2 818,00 115 443,00 138 531,60
9 АК "Київенерго" 28 322,00 41 660,00 17 066,00 13 469,00 5 290,00 105 807,00 126 968,40
10 ЗАТ "Київобл- енерго" 28 998,00 9 422,00 1 921,00 20 722,00 61 063,00 73 275,60
11 ВАТ "Кіровоград- обленерго" 19 400,00 7 685,00 2 082,00 12 500,00 41 667,00 50 000,40
12 ВАТ "Крименерго" 27 912,00 32 000,00 20 000,00 11 334,00 5 000,00 96 246,00 115 495,20
13 ТОВ "ЛЕО" 39 528,00 131 562,00 15 000,00 13 410,00 10 500,00 210 000,00 252 000,00
14 ВАТ "Львів- обленерго" 37 209,00 30 347,00 7 773,00 10 625,00 4 525,00 2 501,00 92 980,00 111 576,00
15 ВАТ "Миколаїв- обленерго" 13 940,00 10 000,00 8 391,00 10 452,00 2 250,00 45 033,00 54 039,60
16 ВАТ "Одеса- обленерго" 40 000,00 107 074,00 16 480,00 9 000,00 6 275,00 178 829,00 214 594,80
17 ВАТ "ПЕМ- Енерговугілля" 7 124,00 12 971,00 6 408,00 2 098,00 1 500,00 30 101,00 36 121,20
18 ВАТ "Полтава- обленерго" 40 858,00 12 553,00 5 840,00 7 139,00 4 530,00 70 920,00 85 104,00
19 ВАТ "Прикарпат- тяобленерго" 20 669,00 13 500,00 4 300,00 8 075,00 2 977,00 49 521,00 59 425,20
20 ЗАТ "Рівне- енерго" 19 880,00 2 341,00 1 111,00 2 668,00 26 000,00 31 200,00
21 ВАТ "Севасто- польенерго" 4 600,00 7 081,00 1 266,10 12 947,00 15 536,52
22 ТОВ "Сервіс- Інвест" 24 543,00 25 000,00 18 918,00 3 750,00 3 024,00 75 235,00 90 282,00
23 ВАТ "Сумиобл- енерго" 22 600,00 14 125,00 4 300,00 7 593,00 2 450,00 51 068,00 61 281,60
24 ВАТ "Терно- пільобленерго" 14 443,00 10 502,00 1 836,00 3 002,00 1 550,00 31 333,00 37 599,60
25 ВАТ "Укренер- говугілля" 12 000,00 16 700,00 10 000,00 1 200,00 2 100,00 42 000,00 50 400,00
26 АК "Харків- обленерго" 30 545,00 54 076,00 15 671,00 6 108,00 5 600,00 112 000,00 134 400,00
27 ВАТ "Херсон- обленерго" 20 230,00 9 266,00 5 300,00 7 673,00 2 235,00 44 704,00 53 644,80
28 ВАТ "Хмельни- цькобленерго" 15 308,00 13 339,00 3 828,00 5 525,00 2 000,00 40 000,00 48 000,00
29 ЗАТ "ЦЕК" 9 541,00 16 413,00 883,00 1 500,00 28 337,00 34 004,40
30 ВАТ "Черкаси- обленерго" 22 155,00 19 000,00 5 000,00 10 643,00 11 817,00 68 615,00 82 338,00
31 ВАТ "ЕК "Чернівціобл- енерго" 9 100,00 7 100,00 5 582,00 4 533,00 1 385,00 27 700,00 33 240,00
32 ВАТ "Чернігів- обленерго" 18 081,00 11 628,00 5 100,00 3 310,00 2 006,00 40 125,00 48 150,00
33 ДП МОУ "102 ПЕМ" 368,00 170,00 826,00 163,00 1 527,00 1 832,40
35 ЗАТ "Енергія- Новий Розділ" 126,00 87,00 21,00 12,00 246,00 295,20
36 ЗАТ "Енергія- Новояворівськ" 193,00 20,00 25,00 12,00 250,00 300,00
37 КП "МЕМ" м.Кузнецовськ 364,00 20,00 19,00 403,00 483,60
38 КП "УЖКГ" м.Славутич 220,00 220,00 264,00
Всього 765 349,00 833 935,00 296 388,10 198 249,00 118 795,00 43 146,10 5 319,00 3 024,00 2264205,20 2717046,24
Відсоток від загальної суми 33,80% 36,83% 13,09% 8,76% 5,25% 1,91% 0,23% 0,13%