СПЛАТА ЗБОРУ ПРИ ПОСТАНОВЦІ АВТОМОБІЛЯ НА ОБЛІК


При постановці придбаного автомобіля на облік у МРЕО нам повідомили, що неправильно сплачено збір до Пенсійного фонду, оскільки збір мас обраховуватися із суми без урахування ПДВ, а ми сплатили з повної суми договору.* Чи це дійсно так?


Питання сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій регулює Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 р. № 400/97 (далі — Закон) та Порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.1998 р. № 1740 (далі — Порядок).

Згідно із Порядком збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів сплачується у розмірі трьох відсотків вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договорів купівлі-продажу, довідок-рахунків торговельних організацій, договорів міни, довідок органів митної служби, актів експертної оцінки вартості автомобіля,

інших документів, що підтверджують цю вартість. Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Закону України "Про податок на додану вартість" від 03.04.1997 р. № 168/97 база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування [за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку, що включається до ціни товарів (послуг)].

Оскільки Законом України "Про систему оподаткування" від 25.06.1991 р. № 1251 збір на обов'язкове державне пенсійне страхування віднесено до загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових платежів), то відповідно до вищезгаданої норми Закону України "Про податок на додану вартість" цей збір включається до бази оподаткування податком на додану вартість.

У. зв'язку з цим збір з вартості легкового автомобіля сплачується без урахування податку на додану вартість.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №18-19 (3-16 травня 2008 року)