СПЛАТА ШТРАФУ ЗА НЕВИКОНАННЯ НОРМИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ІНВАЛІДІВ


Наше підприємство працює на спрощеній системі оподаткування, але Фонд соціального захисту інвалідів пред'явив нам вимогу сплатити штрафні санкції за недотримання норми працевлаштування інвалідів. Чи правомірні такі вимоги, адже підприємство повинно сплачувати єдиний податок?


Указ Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 28.06.1999 р. № 746/99 (далі — Указ) не розповсюджується на спірні правовідносини, які виникають між відділеннями Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) та підприємствами, що обрали спрощену систему оподаткування, оскільки внески до відділень Фонду, визначені п. 6 Указу, які суб'єкт малого підприємництва — платник єдиного податку не повинен сплачувати, не є адміністративно-господарськими санкціями, визначеними ст.20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.1991 р. № 875. Статтею 92 Конституції України встановлено принцип пріоритету закону в регулюванні податкових відносин, зокрема у встановленні системи оподаткування, податків і зборів. Частиною 7. ст. 1 Закону України "Про систему оподаткування" від 25.06.1991 № 1251 (далі — Закон) встановлено, що податки і збори (обов'язкові платежі), справляння яких не передбачено цим Законом, сплаті не підлягають.

Внесок до відділень Фонду не відповідає визначенню поняття податку і збору (обов'язкового платежу) до бюджетів та державних цільових фондів, наведеного в ч. 1 ст. 2 Закону, і не міститься в переліку податків та зборів (обов'язкових платежів), наведених у статтях 14, 15 Закону.

Спрощена система оподаткування за своєю природою є економічним явищем і полягає в заміні сплати, передбаченої звичайною системою оподаткування податків, сплатою єдиного податку.

З огляду на викладене, роботодавці, що обрали спрощену систему оподаткування, зобов'язані виконувати норматив робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, а в разі його невиконання сплачувати адміністративно:госпо-дарські санкції до відділень Фонду, якщо не доведуть, що ними вжито усіх належних заходів для недопущення господарського правопорушення.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №18-19 (3-16 травня 2008 року)