МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ФОНД СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ
Л И С Т
07.04.2008 N 1/8-35/03-01
Фонд розглянув Ваше звернення та повідомляє наступне.
Частина 2 ст. 19 Конституції України (254к/96-ВР) визначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Фонд соціального захисту інвалідів здійснює фінансування визначених законодавством програм соціального захисту інвалідів. Так, у встановленому порядку Фондом виділяються кошти на компенсаційні виплати за невикористані санаторно-курортні путівки, забезпечення автомобілями, виготовлення протезно-ортопедичних виробів.
Питання щодо організації та контролю за наданням встановлених пільг інвалідам знаходяться в компетенції управлінь праці та соціального захисту населення.
Відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (875-12) транспортне обслуговування інвалідів здійснюється на пільгових умовах.
Інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого) мають право на безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту.
Діти-інваліди та інваліди першої, другої групи по зору і з ураженням опорно-рухового апарату та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів зазначених категорій (не більше одного супроводжуючого), мають право на безоплатний проїзд також у метро.
Інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.
Пільгове перевезення інвалідів здійснюють усі підприємства транспорту незалежно від форм власності та підпорядкування відповідно до Закону України "Про транспорт" (232/94-ВР) .
Законом України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (875-12) також передбачено для інвалідів, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, та дітей-інвалідів безоплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разу амбулаторного лікування.
Інваліди першої і другої груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості.
Порядок забезпечення інвалідів та дітей-інвалідів лікарськими засобами, порядок їх транспортного обслуговування на пільгових умовах визначає Кабінет Міністрів України.
Більш детальну інформацію з питань надання пільг для інвалідів Ви можете одержати, звернувшись до управління праці та соціального захисту за місцем проживання.
З повагою,
В.о. директора
А.Причина