МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ
Л И С Т
17.04.2008 N 3.4-06/1109-6419

Про відкриття рахунків державним підприємствам, підпорядкованим Держкомлісгоспу

Державне казначейство України на численні звернення територіальних органів Державного казначейства України стосовно відкриття рахунків для зарахування коштів спеціального фонду державного бюджету (плати за послуги, що надаються бюджетними установами) підвідомчим державним підприємствам Держкомлісгоспу повідомляє.
Згідно з Законом України "Про мисливське господарство та полювання" від 22.02.2000 р. N 1478-III (1478-14) користувачами мисливських угідь є спеціалізовані мисливські господарства, інші підприємства, установи та організації, в яких створені спеціалізовані підрозділи для ведення мисливського господарства з надання в їх користування мисливських угідь, тобто, підвідомчі державні підприємства Держкомлісгоспу. Статтею 36 даного Закону визначено порядок зарахування надходження коштів від ведення мисливського господарства, а саме:
1) кошти від реалізації мисливцям ліцензій та відстрільних карток на добування мисливських тварин, продукції полювання (у тому числі живих мисливських тварин), надання послуг, інші надходження від ведення мисливського господарства зараховуються на рахунки користувачів мисливських угідь;
2) кошти від реалізації користувачам мисливських угідь ліцензій, а також за видачу посвідчень мисливця та щорічних контрольних карток обліку добутої дичини і порушень правил полювання зараховуються на рахунок спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі мисливського господарства та полювання і використовуються на охорону та відтворення державного мисливського фонду. Зазначені кошти включаються до кошторису доходів і видатків спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі мисливського господарства та полювання.
Напрями використання коштів, отриманих від реалізації користувачам мисливських угідь ліцензій на добування мисливських тварин, а також за видачу посвідчень мисливця і щорічних контрольних карток обліку добутої дичини та порушень правил полювання встановлені наказом Держкомлісгоспу за погодженням з Міністерством фінансів України (наказ від 31.08.2000 р. N 97 (z0599-00) , зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12.09.2000 р. за N 599/4820).
Крім того, пунктом 8 Порядку використання у 2007 році коштів державного бюджету, що виділяються для здійснення заходів з ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2007 р. N 253 (253-2007-п) , із змінами, розпорядники та одержувачі бюджетних коштів затверджують в установленому порядку кошториси за всіма кодами економічної класифікації відповідно до розпису асигнувань загального фонду державного бюджету.
Таким чином, враховуючи те, що за бюджетною програмою 1901060 "Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді" одержувачі бюджетних коштів затверджують кошториси за всіма кодами економічної класифікації, та з метою забезпечення складання звітності про виконання державного бюджету з урахуванням розпису (п. 5.2 наказу Міністерства фінансів України "Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету" від 28.01.2002 р. N 57 (z0086-02) ) , Державне казначейство України вважає за можливе підвідомчим державним підприємствам Держкомлісгоспу відкрити окремі рахунки в органах Державного казначейства за балансовим рахунком 3522 "Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами спеціального фонду державного бюджету" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 28.11.2000 р. N 119 (v0119506-00) .
Заступник Голови
О.Чечуліна