ЧИ МОЖНА ВРАХОВУВАТИ ІНВАЛІДІВ-СУМІСНИКІВ?


На нашему підприємстві не вистачав Інвалідів дня додержання нормативу робочих місць дня працевлаштування Інвалідів. Чи можлива дня недержання цього нормативу приймати на роботу Інвалідів, які І будуть працювати у нас за сумісництвом?


Відповідно до частини першої статті 19 Закону "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.1991 р. № 875 (далі - Закон) для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю (далі — роботодавці), установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Відповідно до Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) "Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів"; затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 42 від 10.02.2007 р., у рядку 03 відображається кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених роботодавцем, відповідно до нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів, установленого статтею 19 Закону.

Показник рядка 03 визначається для роботодавців, у яких працює від 25 осіб, шляхом множення показника рядка 01 на 4 %, а для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, дорівнює 1 особі.

Відповідно до п. 2.6 та підпункту 2.6.1 наказу Державного комітету статистики України "Про затвердження Інструкції зі статистики кількості працівників" від 28.09.2005 р. № 286 не включаються до облікової кількості штатних працівників особи, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств. Працівник, який отримує на одному підприємстві дві, півтори ставки, тобто оформлений за сумісництвом на тому самому підприємстві, де й основне місце роботи (внутрішнє сумісництво), або менше однієї ставки, в обліковій кількості штатних працівників враховується як одна фізична особа.

Виходячи з вищенаведеного, для виконання нормативу не враховуються працевлаштовані інваліди, для яких це місце роботи є неосновним (тобто, які працюють за сумісництвом).

Підготувала Ірина Диба

Юридичний вісник України № 22(31 травня - 6 червня 2008 року)