ДЕРЖАВНИЙ МИТНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
Л И С Т
31.01.1995 N 11/3-495
Начальникам територіальних 
митних управлінь 
Начальникам митниць 

Щодо порядку використання картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору (контракту) в разі митного оформлення вантажів за цією карткою у митниці не за місцем акредитації (розташування) суб'єкта підприємництва - сторони контракту

1. В зв'язку з тим, що картка реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору (контракту (z0420-00) ) , що оформлюється на виконання Указу Президента України "Про облік окремих видів зовнішньоекономічних договорів (контрактів) в Україні" (659/94) від 7 листопада 1994 року Міністерством зовнішніх економічних зв'язків України чи його територіальними органами, дійсна для митного оформлення вантажу за місцем акредитації (розташування) експортера, роз'яснюємо порядок використання картки реєстрації в разі митного оформлення вантажів у митниці не за місцем акредитації (розташування) суб'єкта підприємництва - сторони контракту.
1.1. Суб'єкт підприємництва - сторона контракту подає до митниці за місцем своєї акредитації (розташування) два примірники заяви на здійснення митного оформлення в конкретно зазначеній митниці поза місцем своєї акредитації (розташування).
1.2. Митницею за місцем акредитації (розташування) суб'єкта підприємництва - сторони контракту на обох примірниках зазначеної в п. 1 заяви здійснюється запис - узгодження щодо можливості митного оформлення відповідної кількості товару (всієї кількості за конкретним контрактом, партії товару і т.п.) у відповідній митниці поза місцем акредитації (розташування) суб'єкта підприємництва - сторони контракту, який засвідчується підписом начальника митниці, його заступника або начальника транзитно-вантажного (вантажного) відділу та відтиском круглої печатки митниці. При ньому має бути чітко вказане прізвище посадової особи, що підписала узгодження. Перший примірник узгодженої заяви залишається в митниці за місцем акредитації (розташування) вищезазначеного суб'єкта підприємництва, другий примірник передається заявникові для подання в митницю, в якій буде здійснюватись митне оформлення.
1.3. В митниці за місцем акредитації (розташування) суб'єкта підприємництва - сторони контракту поряд з першим примірником зазначеної в п. 1 заяви залишається і перший примірник картки реєстрації контракту в Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків України чи його територіальних органах. Другий примірник заяви, разом з копією картки реєстрації, на якій митниця за місцем акредитації (розташування) суб'єкта підприємництва - сторони контракту робить запис "З оригіналом вірно. Дійсна для митного оформлення в _____________ митниці", передається заявникові для подання в митницю, в якій буде здійснюватись митне оформлення.
1.4. Підставою для митного оформлення вантажу в митниці поза місцем акредитації (розташування) суб'єкта підприємництва - сторони контракту є примірник заяви, узгодженої з митницею, в зоні діяльності якої розташований суб'єкт підприємництва - сторона контракту, та копія картки реєстрації з відміткою цієї митниці.
2. В окремих випадках, коли контракт укладається головним підприємством, об'єднанням, концерном і т.ін., а відвантаження (отримання) продукції за цим контрактом здійснюється підприємствами - виконавцями контракту, підпорядкованими головному підприємству, об'єднанню, концерну і т.ін., порядок використання картки реєстрації контракту має бути наступним.
2.1. Суб'єкт підприємництва - сторона контракту, зазначений у картці реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору (контракту), подає перший примірник картки реєстрації в митницю за місцем своєї акредитації (розташування). Ця митниця здійснює контроль за виконанням контракту.
2.2. Разом з першим примірником картки реєстрації в митницю за місцем акредитації (розташування) суб'єкт підприємництва - сторона контракту подає наряд (в двох примірниках) з зазначенням всіх реквізитів, які містяться в картці реєстрації. Перший примірник наряду залишається в цій митниці, а другий, з її відміткою (записом) за формою, що наводиться нижче, повертається суб'єкту підприємництва, зазначеному в картці реєстрації, для подання в митницю, в зоні діяльності якої розташоване підприємство - виконавець контракту, що провадить відвантаження (отримання) продукції за цією карткою, для митного оформлення. На наряді митницею, що здійснює контроль за виконанням контракту (див. п. 2.1), робиться відмітка (запис) такого змісту: "За карткою реєстрації N ___ від "___" ____________ 199_ року враховано. ____________ митниця. "___" ____________ 199_ року". Запис засвідчується підписом начальника митниці, його заступника або начальника транзитно-вантажного (вантажного) відділу (з чітко зазначеним прізвищем) та відтиском круглої печатки митниці.
2.3. Підставою для митного оформлення вантажу в митниці, в зоні діяльності якої знаходиться підприємство-виконавець контракту, що здійснює відвантаження (отримання) продукції, за карткою реєстрації контракту, укладеного головним підприємством, об'єднанням, концерном, є примірник наряду з відміткою митниці, що здійснює контроль за виконанням контракту.
Заступник Голови Комітету
О.Єгоров
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua