ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р І Ш Е Н Н Я
18.04.2006 N 262
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
10 травня 2006 р. 
за N 540/12414 

Про затвердження Порядку проведення конкурсу на кращу регулярну інформацію акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій

( Із змінами, внесеними згідно з Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 543 (z0518-08) від 21.05.2008 )
Відповідно до статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Порядок проведення конкурсу на кращу регулярну інформацію акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій (додається).
2. Керівнику апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку М.Непрану забезпечити:
державну реєстрацію цього рішення в Міністерстві юстиції України;
опублікування цього рішення відповідно до законодавства України.
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Керівника апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку М.Непрана.
Голова Комісії
А.Балюк
Протокол засідання Комісії
від 18 квітня 2006 року N 12

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Державної комісії
з цінних паперів
та фондового ринку
18.04.2006  N 262
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 травня 2006 р.
за N 540/12414

ПОРЯДОК

проведення конкурсу на кращу регулярну інформацію акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій

Цей Порядок розроблено відповідно до пункту 13 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , статті 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (3480-15) , Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) , Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 N 1591 (z0097-07) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2007 за N 97/13364.
( Преамбула в редакції Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 543 (z0518-08) від 21.05.2008 )

1. Загальні положення

Цей Порядок визначає процедуру проведення конкурсу на кращу регулярну інформацію акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій (далі - конкурс).

2. Учасники конкурсу

У конкурсі можуть брати участь акціонерні товариства та підприємства - емітенти облігацій, регулярна інформація яких відповідає вимогам Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 N 1591 (z0097-07) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2007 за N 97/13364.
( Розділ 2 в редакції Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 543 (z0518-08) від 21.05.2008 )

3. Конкурсна комісія

3.1. З метою проведення конкурсу створюється конкурсна комісія. Склад конкурсної комісії, її голова та секретар затверджуються наказом Голови Комісії. Зміни до складу конкурсної комісії затверджуються наказом Голови Комісії.
3.2. До складу конкурсної комісії можуть входити представники органів державної влади, учасників ринку цінних паперів та інших органів, установ та організацій.
3.3. Основною формою роботи конкурсної комісії є засідання. Головує на засіданнях голова конкурсної комісії. Засідання конкурсної комісії є відкритими.
3.4. Голова конкурсної комісії має вирішальний голос, якщо регулярні інформації, надані на розгляд конкурсної комісії за окремими номінаціями, набрали однакову кількість балів.
3.5. Організовує роботу конкурсної комісії секретар, який у межах своєї компетенції забезпечує скликання засідання конкурсної комісії, організовує підготовку матеріалів до розгляду, складає протокол засідання конкурсної комісії.

4. Порядок проведення конкурсу

4.1. Терміни проведення конкурсу визначаються головою конкурсної комісії.
4.2. З метою здійснення попереднього аналізу та визначення регулярної інформації, яка буде подана на розгляд конкурсної комісії:
територіальні органи Комісії при прийнятті регулярної інформації аналізують та оцінюють згідно з критеріями визначення оцінки отриману регулярну інформацію від акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій, визначають учасників конкурсу, указують кількість балів та номінацію за кожним учасником (відповідно до пункту 5.1 розділу 5 та розділу 6 цього Порядку);
департамент моніторингу та стратегії розвитку фондового ринку Комісії аналізує та оцінює згідно з критеріями визначення оцінки отриману регулярну інформацію від акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій, визначає учасників конкурсу, указує кількість балів та номінацію за кожним учасником (відповідно до пункту 5.1 розділу 5 та розділу 6 цього Порядку).
Обсяг інформації, що подається на розгляд конкурсної комісії, визначається конкурсною комісією.
4.3. Секретар конкурсної комісії узагальнює інформацію, надану територіальними органами Комісії та підготовлену департаментом моніторингу та стратегії розвитку фондового ринку Комісії, та подає її на розгляд конкурсної комісії.
4.4. За результатами опрацювання отриманої інформації конкурсна комісія визначає переможців конкурсу за номінаціями.
4.5. Рішення конкурсної комісії про визначення переможців конкурсу оформляється протоколом, який підписується членами конкурсної комісії, що взяли участь у визначенні переможців конкурсу.

5. Умови конкурсу

5.1. Визначення кращої регулярної інформації акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій відбувається за такими номінаціями:
"За підготовку кращої регулярної інформації серед банківських фінансових установ";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед небанківських фінансових установ";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств енергетичного комплексу";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств вугільно-добувної галузі";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед металургійних підприємств";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств хімічної та нафтопереробної галузі";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств будівельної галузі";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед автотранспортних підприємств";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств харчової промисловості";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств торгівлі та громадського харчування";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств агропромислового комплексу";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств - емітентів облігацій";
"За підготовку кращої регулярної інформації серед підприємств готельного та санаторно-курортного комплексу";
"За інвестиційну привабливість";
"За підготовку кращої регулярної інформації акціонерними товариствами та холдинговими компаніями зі значною державною часткою у статутному капіталі";
"За краще розкриття інформації щодо рівня корпоративного управління".
Додаткові номінації можуть бути запропоновані членами конкурсної комісії та територіальними органами Комісії.
За кожною з номінацій визначається переможець відповідно до розділу 6 цього Порядку.
5.2. Рейтинг конкурсантів за кожною номінацією визначається за сумарною кількістю балів, які будуть виставлені щодо кожної з регулярних інформацій у відповідній номінації. За кількістю набраних балів присуджуються 1, 2, 3 місця.

6. Порядок оцінювання регулярної інформації, представленої на конкурс

6.1. Загальна кількість балів, яка може бути нарахована за одну регулярну інформацію, не може перевищувати 35 балів.
6.2. Підрахунок балів за всіма номінаціями, крім номінації "За краще розкриття інформації щодо рівня корпоративного управління", здійснюється за допомогою таблиці, наведеної в додатку 1 до цього Порядку, відповідно до визначених критеріїв.
6.3. Підрахунок балів у номінації "За краще розкриття інформації щодо рівня корпоративного управління" здійснюється за допомогою таблиці, наведеної в додатку 2 до цього Порядку, відповідно до визначених критеріїв.

7. Порядок проведення нагородження переможців конкурсу

7.1. Організаційне забезпечення проведення нагородження переможців конкурсу відбувається за підтримки Державної установи "Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України" (за згодою).
7.2. Проводити церемонію нагородження переможців конкурсу та нагороджувати переможців можуть члени конкурсної комісії та особи, запрошені конкурсною комісією для нагородження.
7.3. Результати конкурсу розміщуються на офіційному веб-сайті Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
Директор департаменту
моніторингу та стратегії
розвитку фондового ринку
О.Табала

Додаток 1
до Порядку проведення
конкурсу на кращу регулярну
інформацію акціонерних
товариств та підприємств -
емітентів облігацій

ОЦІНКА

регулярної інформації за критеріями та підбиття загальної кількості балів кожного з учасників конкурсу

Перелік конкур- сантів (найме- нування та іденти- фікацій- ний код за ЄДРПОУ Критерії визначення оцінки інформації (*) Загальна кіль- кість балів
основні відо- мості про емітен- та відо- мості про цінні папери емі- тента опис бізнесу інформація про майновий стан та фінансово- господар- ську діяльність емітента/ основні показники фінансово- господар- ської діяльності емітента інформація про стан корпора- тивного управ- ління (**) розра- хунок вартос- ті чистих активів інформація про диві- денди (***) наявність приміток, пояснень та додатків, які дозволяють зрозуміти характерні риси загального стану та перспекти- ви розвитку підпри- ємства
макси- мально 3 бали макси- мально 4 бали макси- мально 7 балів максимально 5 балів максималь- но 4 бали макси- мально 4 бали максимально 4 бали максималь- но 4 бали макси- мально 35 балів
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
---------------
(*) Оцінювання інформації здійснюється з урахуванням повноти, доступності, зрозумілості та рівня розкриття регулярної інформації.
(**) При оцінюванні рекомендується враховувати наявність інформації про проведення загальних зборів акціонерів та проведення їх не пізніше 4 місяців після закінчення фінансового року, включення до порядку денного загальних зборів акціонерів питань, що віднесені до виключної компетенції загальних зборів (затвердження річних результатів діяльності акціонерного товариства, розподіл прибутку, визначення порядку покриття збитків та ін.), наявність внутрішніх документів, що регламентують діяльність з корпоративного управління, наявність особи, яка виконує функції корпоративного секретаря, та ін.
(***) При оцінці даного критерію враховуються прибутковість діяльності товариства та направлення підприємством прибутку на виплату дивідендів.

Додаток 2
до Порядку проведення
конкурсу на кращу регулярну
інформацію акціонерних
товариств та підприємств -
емітентів облігацій

ОЦІНКА

регулярної інформації у номінації "За краще розкриття інформації щодо рівня корпоративного управління" за критеріями та підбиття загальної кількості балів кожного з учасників конкурсу

Перелік конкур- сантів (найме- нування та іденти- фікацій- ний код за ЄДРПОУ) Критерії визначення оцінки регулярної інформації (*) Загальна кількість балів
повнота, доступність, зрозумілість та рівень розкриття регулярної інформації якість розкриття інформа- ції щодо корпора- тивного управлін- ня у річному звіті
загальні збори акціоне- рів (*) органи управ- ління(**) залучення інвестицій та вдоско- налення практики корпора- тивного управ- ління (***) інформація про диві- денди (****)
максима- льно 7 балів максима- льно 7 балів максимально 7 балів максимально 7 балів максима- льно 7 балів максима- льно 35 балів
1 2 3 4 5 6 7
---------------
(*) При оцінюванні рекомендується враховувати проведення загальних зборів акціонерів не пізніше 4 місяців після закінчення фінансового року, включення до порядку денного загальних зборів акціонерів питань, що віднесені до виключної компетенції загальних зборів (затвердження річних результатів діяльності акціонерного товариства, розподіл прибутку, визначення порядку покриття збитків та ін.).
(**) При оцінюванні за цим критерієм рекомендується враховувати також наявність особи, яка виконує функції корпоративного секретаря.
(***) При оцінюванні за цим критерієм варто звернути увагу на здійснення додаткової емісії цінних паперів, наявність внутрішніх документів, що регламентують діяльність з корпоративного управління, та ін.
(****) При оцінці даного критерію враховуються прибутковість діяльності товариства та направлення підприємством прибутку на виплату дивідендів.