АСОЦІАЦІЯ МИТНИХ БРОКЕРІВ
 
Л И С Т
 
 N 15/26 від 03.04.2001
                                           Голові Державної митної
                                           служби України
                                           Соловкову Ю.П.

 

  Шановний Юрію Петровичу!

Асоціація митних брокерів України звертається до Вас з проханням звернути увагу на окремі питання, що стосуються діяльності митних брокерів у пунктах пропуску на державному кордоні України.

Державний комітет у справах охорони державного кордону України 27.02.2001 направив до Кабінету Міністрів України лист, в якому висловив своє бачення реалізації нормативних актів, спрямованих на підтримання режиму державного кордону України та спрощення процедур митного оформлення.

Позиція Держкомкордону стосовно митних брокерів наступна:

припинити діяльність усіх підприємств, які приймають участь у митному оформленні, здійснюючи декларування вантажів; функції по декларуванню покласти на єдине підприємство - державне підприємство "Укрінтеравтосервіс".

З метою об'єктивного вирішення даного питання, яке має істотне значення для України як транзитної держави, вважаємо за доцільне довести до Вашого відома наступне.

По-перше, на сьогоднішній день в результаті перевірок представниками Держкомкордону не було виявлено жодних порушень режиму в пунктах пропуску з боку митних брокерів, які давали б підстави для припинення їх діяльності.

По-друге, надання повноважень на декларування вантажів одному підприємству ніяк не вирішить питання спрощення процедури митного оформлення, а навпаки, лише ускладнить положення.

У перевізників, в т. ч. і транзитних, буде відсутнє право обрати іншого митного брокера. Усвідомлення зазначеного факту може призвести лише до зловживань з боку посадових осіб "Укрінтеравтосервісу".

Крім того, неодноразово члени Асоціації піднімали питання щодо недобросовісних дій працівників СМАП, які, використовуючи можливість впливу на перевізників при справлянні зборів за проїзд дорогами України та зборів за перевищення допустимих норм навантажень і габаритів, нав'язували свої послуги по декларуванню.

Вирішення питання діяльності митних брокерів у пунктах пропуску поза конкурсним методом шляхом надання переваги митному брокеру залежно від його форми власності (державної), суперечить загальним положенням нормативних актів у сфері підприємницької діяльності.

Враховуючи викладене,

Просимо:

В межах повноважень розглянути питання доцільності надання повноважень на митно-брокерське обслуговування єдиному підприємству - ДП "Укрінтеравтосервіс".

При необхідності деталізації окремих положень, викладених у даному зверненні або підтвердженні їх документально, просимо нас повідомити.

     З повагою,

 

 Голова правління                                         С.Трусов