ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
19.05.2008 N 10061/7/16-1417

Про надання роз'яснень

Державна податкова адміністрація України надсилає роз'яснення на окремі питання, що виникали під час подання податкової звітності з податку на додану вартість з урахуванням вимог наказу ДПА України від 17.03.08 р. N 159 (z0224-08) "Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість", та зобов'язує довести зазначені роз'яснення до відома підпорядкованих підрозділів, забезпечити їх врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи і винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень та організувати роз'яснювальну роботу з платниками податків.
Заступник Голови
С.Чекашкін

Додаток

РОЗ'ЯСНЕННЯ

окремих питань, що виникали під час подання податкової звітності з податку на додану вартість з урахуванням вимог наказу ДПА України від 17.03.2008 р. N 159 ( z0224-08 )

1. Яким чином виправити помилку, допущену при заповненні Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (za224-08) , яка не вплинула на правильність визначення показників податкової декларації з податку на додану вартість та, відповідно, підсумкових рядків Розшифровки?
Виправлення помилок проводиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за формою, затвердженою наказом ДПА України від 30.05.97 р. N 166 (z0250-97) , зі змінами та доповненнями (далі - Уточнюючий розрахунок), до якого додається Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (za224-08) (додаток 2 до податкової декларації з ПДВ (скороченої), додаток 5 до податкової декларації з ПДВ) (далі - Розшифровка) з відміткою "уточнюючий".
При цьому виправлення помилок у записах контрагентів у Розшифровках (za224-08) проводиться способом коригування, а вартісні показники Уточнюючого розрахунку прокреслюються.
Приклад 1. Для виправлення запису неправильно вказаного індивідуального податкового номера контрагента (покупця або постачальника) в уточнюючій Розшифровці (za224-08) :
1) повторюється помилковий запис індивідуального податкового номера, при цьому вартісні показники вказуються зі знаком "-" (тобто сторнуються);
2) вказується правильний запис по операціях з контрагентом за звітний (податковий) період, за який виправляються помилки повністю (включаючи вартісні показники);
3) вказується нульова сума у підсумковому рядку "Усього за місяць (квартал)".
Приклад 2. Для виправлення записів з допущеними помилками у вартісних показниках (обсягах поставки, сумі ПДВ) в уточнюючій Розшифровці (za224-08) :
1) відображаються суми уточнення у розрізі контрагентів (зі знаком плюс відображаються не в повній мірі задекларовані суми по операціях з контрагентом, зі знаком мінус - зайво задекларовані суми по операціях з контрагентом);
2) вказується нульова сума у підсумковому рядку "Усього за місяць (квартал)".
Приклад 3. У разі необхідності зменшити обсяг поставки та суму ПДВ по рядку "Інші" та доповнити у зв'язку з цим Розшифровку (za224-08) новим записом по визначеному платнику податку - покупцю в уточнюючій Розшифровці:
1) операції з платником податку - покупцем за звітний період записуються повністю (включаючи вартісні показники);
2) в рядку "Інші" обсяг поставки та сума ПДВ зменшується, сума уточнення зазначається зі знаком "-" (сторнується);
3) вказується нульова сума у підсумковому рядку "Усього за місяць (квартал)".
Приклад 4. У разі необхідності скоригувати обсяг поставки та суму ПДВ по рядку "Інші" та доповнити не в повній мірі відображені (зайво вказані) суми по операціях по визначеному платнику податку - покупцю в уточнюючій Розшифровці (za224-08) :
1) зазначається сума уточнення збільшення або зменшення обсягу поставки та суми ПДВ по операціях з платником податку - покупцем зі знаком "+" або "-";
2) в рядку "Інші" обсяг поставки та сума ПДВ уточнюється (збільшується або зменшується) зі знаком "+" або "-";
3) вказується нульова сума у підсумковому рядку "Усього за місяць (квартал)".
2. Як заповнити уточнюючу Розшифровку (za224-08) податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів, що потребує уточнень показників, зазначених у декларації з ПДВ?
Виправлення помилок, допущених у Розшифровках (za224-08) , які потребують уточнень показників у складі декларації за будь-який наступний період проводиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку, до якого додається уточнююча Розшифровка у розрізі контрагентів. При цьому вартісні показники як Розшифровки, так і Уточнюючого розрахунку відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком.
3. Чи потрібно у разі подання нової звітної декларації з ПДВ подавати нову, повністю заповнену Розшифровку (za224-08) ? Чи можливо подати до нової звітної декларації з податку на додану вартість Розшифровку, яка містить лише доповнення до розділу I або розділу II?
У разі виявлення помилок до закінчення граничного терміну подання декларації за звітний (податковий) період подається нова декларація з виправленими показниками та усіма обов'язковими додатками, включаючи і нову, повністю заповнену Розшифровку (za224-08) .
4. Чи необхідно подавати Розшифровку (za224-08) у разі подання Уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов'язань та/або податкового кредиту за періоди, що передують березню 2008 року (або I кварталу 2008 року)?
Починаючи з 30.03.08 р. податкову звітність з ПДВ необхідно подавати з урахуванням вимог наказу ДПА України від 17.03.08 р. N 159 (z0224-08) "Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість". Отже, у разі виправлення помилок у рядках 1, 10.1, 10.2, 14 поданої раніше декларації до Уточнюючого розрахунку повинна додаватися Розшифровка (za224-08) (підпункт 4.4.1 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість (z0250-97) ) .
5. Який порядок заповнення Розшифровки (za224-08) платниками податку, що мають у своєму складі філії, яким делеговано право виписки податкових накладних та право ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних?
Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість (za224-08) не має відмінностей щодо заповнення Розшифровок платниками податку, що мають у своєму складі філії, структурні підрозділи, яким делеговано право виписки податкових накладних та право ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних.
Для платників податку, що мають у своєму складі філії, структурні підрозділи, яким делеговано право виписки податкових накладних та право ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, у Розшифровках (za224-08) відображаються узагальнені операції по контрагентах - платниках податку, незалежно від кількості філій, з якими такі операції проводились.
6. Який період (гр. 3 розділу II Розшифровки (za224-08) ) вказувати платнику у разі включення до податкового кредиту суми ПДВ за заявою, скаргою на постачальника, який відмовляється надати податкову накладну?
Підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту у разі відмови з боку постачальника товарів (послуг) надати податкову накладну або при порушенні ним порядку її заповнення для отримувача таких товарів (послуг) є заява зі скаргою на такого постачальника з доданими копіями товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку внаслідок придбання таких товарів (послуг).
Зазначені операції відображаються у Розшифровці (za224-08) у загальному порядку, при цьому в гр. 3 розділу II вказується період, у якому податкова накладна мала бути виписана постачальником та до декларації за який подано заяву зі скаргою.
Крім того, у такому випадку в декларації та в Розшифровці (za224-08) в обов'язковому порядку робиться відмітка про подання разом з декларацією заяви про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку її заповнення) та відповідних документів.
7. Чи подається додаток 2 до податкової декларації з ПДВ (za224-08) платниками, які відповідно до пп. 7.7.2 п. 7.7 ст. 7 Закону про ПДВ (168/97-ВР) не мають права на отримання бюджетного відшкодування?
Подання Довідки щодо сум залишку від'ємного значення попереднього податкового періоду, які після бюджетного відшкодування включаються до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (za224-08) (додаток 2 до податкової декларації з податку на додану вартість), є обов'язковим у разі заповнення рядка 24 податкової декларації з податку на додану вартість, незалежно від того, чи декларується платником сума ПДВ до бюджетного відшкодування.
8. Які наслідки допущених помилок при заповненні обов'язкових реквізитів Розшифровки (za224-08) , декларації з ПДВ, наприклад, замість індивідуального податкового номера платника вказано його код?
Податкова звітність з податку на додану вартість, включаючи Розшифровки (za224-08) , що містить:
- помилки в заповненні обов'язкових реквізитів (в тому числі помилковий індивідуальний податковий номер платника);
- без обов'язкових додатків;
- без передбачених формою відміток (у тому числі відмітки про подані додатки, вказано звітний період та період за який виправляються помилки);
- із незаповненим значенням показників (показники, що не заповнюються через відсутність операцій, мають бути прокреслені);
- не підписана посадовими особами;
- не скріплена печаткою;
- має виправлення, підчистки;
- заповнена за допомогою засобів, які не забезпечують збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності;
- текст якої неможливо прочитати;
- за іншою формою, ніж така, що діє на момент подання документа, - відповідно до вимог Закону від 21 грудня 2000 року N 2181-III (2181-14) "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", не визнається як податкова декларація.
У випадку подання платником звітності з вищепереліченими недоліками, працівники ОДПС попереджають платника податків про виявлені недоліки і про наслідки прийняття органами ДПС такої податкової звітності та пропонують надати нову, оформлену належним чином.
Якщо платник наполягає на прийнятті звітності, то звітність приймається, реєструється на примірнику, що залишається у платника, проставляється штамп "ОТРИМАНО, попереджено про можливість невизнання".
Платнику в триденний термін від дня отримання надсилається повідомлення про невизнання ОДПС декларації як податкової із зазначенням підстав та пропозицією надати нову, оформлену належним чином.
В електронній базі дана податкова звітність тільки реєструється (без внесення показників) та отримує статус "До відома".