УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
20.01.2006 N 19
( Наказ скасовано на підставі Наказу Міністерства економіки N 258 (v0258665-08) від 04.07.2008 )

Про затвердження Порядку реєстрації зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства економіки N 208 (v0208665-08) від 11.06.2008 )
Згідно з частиною першою статті 9 Закону України "Про металобрухт" (619-14) та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 N 155 (155-2002-п) "Про затвердження Порядку реєстрації зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок реєстрації зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом, що додається.
2. Покласти функції щодо реєстрації зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом на відділ нетарифного регулювання.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Березного А.В.
Міністр
А.Яценюк

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства економіки
України
20.01.2006  N 19

ПОРЯДОК

реєстрації зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом

Цей Порядок визначає єдиний механізм реєстрації зовнішньоекономічного контракту (договору) на здійснення експортних операцій з металобрухтом у Міністерстві економіки України.
1. Для реєстрації зовнішньоекономічного контракту (договору) на експорт металобрухту суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності України подає до Міністерства економіки України такі документи:
супровідний лист;
інформаційну картку зовнішньоекономічного контракту (договору) за формою, встановленою Міністерством;
оригінал зовнішньоекономічного контракту (договору) з усіма чинними на дату подання додатками, специфікаціями, додатковими угодами та іншими документами, які є невід'ємними частинами контракту (договору), та його завірену копію;
копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності;
копію витягу з торговельного, банківського або судового реєстру про реєстрацію іноземного суб'єкта господарської діяльності або копію його реєстраційного посвідчення, виданого компетентним органом іноземної держави;
лист-погодження Міністерства промислової політики України;
експортний сертифікат якості експортованого брухту легованих чорних металів або брухту кольорових металів;
( Пункт 1 доповнено абзацом згідно з Наказом Міністерства економіки N 208 (v0208665-08) від 11.06.2008 )
сертифікат відповідності системи управління якістю суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності вимогам стандартів ISO 9000-2001, що здійснюють експорт брухту легованих чорних металів або брухту кольорових металів;
( Пункт 1 доповнено абзацом згідно з Наказом Міністерства економіки N 208 (v0208665-08) від 11.06.2008 )
Відповідальність за достовірність інформації, що міститься в поданих для реєстрації документах, несе суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності України.
2. Відповідальність за достовірність інформації, наведеної в документах, поданих для реєстрації, несе керівник суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності України або фізична особа, яка є таким суб'єктом.
3. Документи на реєстрацію контрактів подаються до Міністерства економіки України в установлений час (графік) і приймаються в спеціально визначеному приміщенні Міністерства фахівцями відділу нетарифного регулювання.
4. Датою подання документів на реєстрацію контрактів уважається день реєстрації заяви в Міністерстві економіки України, що підтверджується відповідним записом у журналі реєстрації.
5. Розгляд контрактів, їх реєстрація, оформлення та видача карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) здійснюються відділом нетарифного регулювання, відділом контролю за зовнішньоекономічною діяльністю, відділом правового забезпечення зовнішньоекономічної діяльності, а також фахівцями Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків "Держзовнішінформ" у строк, не більший десяти робочих днів з дати подання документів.
6. Перераховані в пункті 5 відділи згідно з цим Порядком та в межах своєї компетенції здійснюють розгляд контрактів з таких питань:
відділ контролю за зовнішньоекономічною діяльністю розглядає подані документи на предмет відповідності платіжних умов чинному законодавству України у сфері зовнішньоекономічної діяльності, відповідності даних контракту з питань платежів даним інформаційної картки зовнішньоекономічного контракту, застосування спеціальних санкцій, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) , до сторін контракту, поданого для реєстрації;
відділ правового забезпечення зовнішньоекономічної діяльності розглядає документи на предмет визначення характеру угоди згідно з інформаційною карткою зовнішньоекономічного контракту, а також відповідності умов контракту чинному законодавству України та наявності в контракті відомостей, передбачених міжнародними договорами України;
фахівці Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків "Держзовнішінформ" готують офіційні експертні висновки щодо відповідності контрактних цін існуючій у даний час кон'юнктурі ринку експортного товару залежно від умов здійснення контракту та відповідності кодів УКТЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) , зазначених у реквізиті 3 інформаційної картки, товару, який є предметом договору. Під час визначення відповідності цін зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на експорт брухту легованих чорних металів та брухту кольорових металів кон'юнктурі таких товарів на світовому ринку враховується хімічний склад і відсотковий вміст легуючих металів у брухті легованих чорних металів та кольорових металів у брухті кольорових металів відповідно до експортного сертифіката якості. Експерти несуть відповідальність за зміст та правильність своїх висновків, а також за наслідки їх надання;
( Абзац четвертий пункту 6 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства економіки N 208 (v0208665-08) від 11.06.2008 )
відділ нетарифного регулювання розглядає подані документи на предмет відповідності даних контракту даним інформаційної картки зовнішньоекономічного контракту та додержання встановлених вимог до порядку заповнення інформаційної картки зовнішньоекономічного контракту (договору), а також узагальнює висновки відповідних відділів, проводить оформлення та видачу карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) або готує лист з відмовою в їх видачі.
7. У реєстрації зовнішньоекономічного контракту (договору) може бути відмовлено в разі:
подання не всіх документів, передбачених пунктом 1 цього Порядку;
невідповідності умов зовнішньоекономічного контракту (договору) законодавству у сфері зовнішньоекономічної діяльності та кон'юнктурі світового ринку;
застосування до суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності України або до його іноземного контрагента спеціальних санкцій згідно із статтею 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) , що діють на момент звернення щодо реєстрації зовнішньоекономічного контракту (договору);
заборони з боку іноземних держав на ввезення на їх митну територію відходів та брухту чорних металів, брухту легованих чорних металів та брухту кольорових металів походженням з України;
( Абзац п'ятий пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства економіки N 208 (v0208665-08) від 11.06.2008 )
існування доказів порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності України або його іноземним контрагентом законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності;
невідповідності даних інформаційної картки зовнішньоекономічного контракту (договору) даним такого контракту (договору).
8. У разі відмови в реєстрації зовнішньоекономічного контракту (договору) заявнику надсилається мотивований лист.
Заявник має право доопрацювати документи згідно з вимогами цього Порядку. У цьому разі розгляд документів продовжується на термін до внесення заявником доопрацьованих документів.
9. Картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) або листи з відмовою в реєстрації мають право підписувати перший заступник Міністра, заступник Міністра, якому безпосередньо підпорядковано департамент зовнішньоекономічної політики, директор департаменту зовнішньоекономічної політики і його заступник, начальник відділу нетарифного регулювання та його заступник.
Підписи зазначених посадових осіб на картках реєстрації-обліку засвідчуються відповідною печаткою.
10. Картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) у двох примірниках (один для митного органу, другий для заявника) та оригінал контракту (договору) видаються заявникові при пред'явленні ним документа, що засвідчує особу, та доручення на їх отримання.
11. Зміна умов зовнішньоекономічного контракту (договору) підлягає перереєстрації.
12. У разі перереєстрації зовнішньоекономічного контракту (договору) заявником подаються документи згідно з пунктом 1 цього Порядку, а також один примірник оригіналу картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) з відмітками митних органів про фактичне відвантаження продукції і зобов'язанням про припинення відвантаження продукції на час перереєстрації зовнішньоекономічного контракту (договору).
13. Картка реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) дійсна для митного оформлення експортної продукції протягом 12 місяців з дати її оформлення.
Міністерство економіки України за бажанням суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності або відповідно до коливань кон'юнктури світового ринку може скоротити термін дії картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору), про що в ній здійснюється відповідний запис.
14. У разі надходження до Міністерства економіки України від центрального органу виконавчої влади з питань промислової політики інформації про порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності законодавства у сфері здійснення операцій з металобрухтом, зупинення чи анулювання листів-погоджень на експорт або про зупинення чи анулювання дії ліцензії на здійснення таких операцій Міністерство анулює раніше видану картку реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору), про що повідомляє Державну митну службу України та Міністерство промислової політики України.
15. Картка реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) втрачає чинність для митного оформлення експортної продукції в разі:
закінчення терміну дії картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору);
закінчення терміну дії зовнішньоекономічного контракту (договору);
перетину митного кордону експортної продукції в повному обсязі згідно з умовами зовнішньоекономічного контракту (договору).
16. Внесення змін та доповнень до картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) не допускається.
У разі втрати картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) вона не поновлюється.
17. Картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного контракту (договору) та копії документів, поданих для реєстрації, зберігаються у відділі нетарифного регулювання.
Директор департаменту
зовнішньоекономічної політики
В.Андріящук
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua