ВИЩИЙ АРБІТРАЖНИЙ СУД УКРАЇНИ
Л И С Т
N 01-8/55 від 08.05.92
м.Київ
Арбітражним судам України

Про деякі питання застосування Указу Президента України "Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності"

( Із змінами, внесеними згідно з Листом Вищого господарського суду N 01-8/537 (v_537600-03) від 19.05.2003 )
Указом Президента України від 19 березня 1992 року "Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності" (162/92) передбачено, що відносини суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності з їх контрагентами держав колишнього Союзу РСР регулюються Законом України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) , законами України, якщо інше не передбачено міждержавними угодами України. Вирішено також питання про запровадження повідомного порядку державної реєстрації суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України без зазначення номенклатури експортно-імпортних товарів (робіт, послуг).
На даний час законодавством України не передбачене правове регулювання відносин між підприємствами, установами і організаціями України з господарюючими суб'єктами держав колишнього Союзу РСР щодо поставок продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання. Не визначені питання правового регулювання таких взаємовідносин і чинними міждержавними угодами України як з державами Співдружності Незалежних Держав, так і інших держав колишнього Союзу РСР.
Таким чином, відповідно до Указу Президента України "Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності" (162/92) відносини між підприємствами, установами і організаціями України з контрагентами інших держав колишнього Союзу РСР на даний час регулюються виключно Законом України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) , а також іншими законами України.
Виходячи з цього, договори (контракти) підприємств, установ і організацій України на поставку продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання господарюючим суб'єктам держав колишнього Союзу РСР, у тому числі держав-учасників Співдружності Незалежних Держав, повинні укладатись відповідно до статті 6 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність".
Оскільки цим Законом, іншими законами України та міждержавними угодами України не передбачена можливість примусового укладання договору (контракту) у арбітражних судів немає правових підстав для зобов'язання підприємств, установ і організацій України укласти договір поставки продукції (товарів) за заявами господарюючих суб'єктів інших держав колишнього Союзу РСР, крім випадків доведення до постачальника державного замовлення на поставку продукції (товарів) і виділення споживачу відповідних лімітів.
Спори про спонукання підприємств, установ і організацій України укласти договір поставки продукції (товарів) за заявами господарюючих суб'єктів інших держав колишнього Союзу РСР та по умовах таких договорів підлягають розгляду арбітражними судами на загальних підставах.
( Останній абзац виключено згідно з Листом Вищого господарського суду N 01-8/537 (v_537600-03) від 19.05.2003 )
Заступник Голови Вищого
Арбітражного Суду України
А.Й.Осетинський