Я подала позовну заяву про розлучення до суду. Чи потрібно оплачувати інформаційно-технічне забезпечення?

Ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що до витрат, пов'язаних із розглядом судової справи, належать, зокрема, й витрати на інформаційно-технічне забезпечення. Порядок оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних із розглядом цивільних та господарських справ, затверджено Кабінетом Міністрів України № 1258 від 21.12.2005 р.

Витрати оплачують фізичні особи, які звертаються до суду. При зверненні до суду із позовною заявою про розірвання шлюбу потрібно оплатити витрати на інформаційно-технічне забезпечення у розмірі 7,5 грн. через установи банку або відділення поштового зв'язку чи шляхом перерахування коштів із рахунку вкладника, відкритого в установі банку. При цьому у графі платіжного доручення «Призначення платежу» зазначається «Інформаційно-технічне забезпечення судового процесу», а також найменування суду, до якого ви звертаєтесь із позовною заявою.

Документ про оплату витрат необхідно додати до позовної заяви.

Документом про оплату витрат є квитанція установи банку або відділення поштового зв'язку, які прийняли платіж, підписана уповноваженою посадовою особою і скріплена печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 19/2008