У господарському об'єднанні втратили печатку. Які дії необхідно вчинити, щоб отримати дублікат втраченої печатки?

Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 17 від 11.01.1999 р. затверджено Інструкцію про порядок видачі дозволів на право відкриття та функціонування штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів, а також порядок видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів.

Згідно із зазначеною Інструкцією у разі крадіжки, втрати печаток чи штампів керівники підприємств, установ і організацій, господарських об'єднань або громадяни зобов'язані вжити заходів задля їх розшуку, а також негайно повідомити про це органи внутрішніх справ (тобто подати заяву про втрату печатки).

При цьому слід пам'ятати, що згідно із ст. 189 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку обліку і зберігання печаток та штампів, що потягло за собою їх втрату, тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 17 до 51 грн.).

Отримати дублікат втраченої печатки можна. Разом з цим, печатки і штампи, виготовлені замість викрадених, втрачених, повинні мати у відбитку літеру «Д» (дублікат). Дозвіл на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів замість викрадених, загублених видається на загальних підставах після подання заяви про крадіжку, втрату, а також після опублікування в пресі повідомлення про недійсність викрадених, загублених печаток і штампів.

Отже, після того як ви здійсните ці дії (подасте заяву про крадіжку, втрату до органів внутрішніх справ, опублікуєте у пресі повідомлення про недійсність викрадених, загублених печаток і штампів підприємства), для одержання дозволу на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів потрібно подати до органів внутрішніх справ заяву, де слід вказати:

а)  кількість печаток і штампів, які передбачається виготовити;

б) при виготовленні печаток не вперше зазначається підстава їх виготовлення (тобто у зв'язку з втратою печатки);

в)  місцезнаходження;

г) особа, відповідальна за отримання дозволу на виготовлення печаток і штампів, її прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані;

г)   прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані керівника або уповноваженої ним особи, що подає клопотання до органу внутрішніх справ, з якого часу на займаній посаді;

д)  про перереєстрацію особи (у разі такої), отримання дубліката свідоцтва про реєстрацію та з чим це пов'язано, існування непорозумінь щодо користування печатками і штампами (несвоєчасна передача від одного керівника іншому, розгляд справ щодо користування печатками в судових інстанціях тощо). У разі відсутності таких даних це також відображається в заяві.

Повноваження керівника юридичної особи особи засвідчуються довідкою з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

До заяв долучаються:

1) органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями: а) зразки (ескізи) печаток та штампів у двох примірниках, затверджені (погоджені) їх керівником або уповноваженим ним органом (особою); б) підстава створення організації та (або) статут, положення, які регламентують її діяльність і передбачають право користування печатками, штампами;

2)  суб'єктами підприємницької діяльності: а) копія свідоцтва про державну реєстрацію, нотаріально завірена, якщо інше не передбачено законом; б)зразки (ескізи) печаток, штампів — у двох примірниках, затверджені керівником (власником); в) копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи-платника податків (для громадян-підприємців).

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 26/2008

 

Протягом трьох робочих днів з дня одержання документів орган внутрішніх справ зобов'язаний видати дозвіл на виготовлення у даному випадку дублікатів печаток і штампів суб'єкту підприємницької діяльності або надати письмову відмову із зазначенням причин, які обумовлюються законодавством України.