УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
24.05.2006 N 11/2-10/5619-ЕП
Начальникам регіональних 
митниць 
Начальникам митниць 
( Лист скасовано на підставі Листа Державної митної служби N 15/1251-ЕП (v1251342-08) від 30.07.2008 )

Щодо забезпечення контролю за стягненням платежів при ввезенні для вільного обігу транспортних засобів громадянами

За наявною у Держмитслужбі України інформацією при проведенні митного огляду під час видачі Посвідчення про реєстрацію транспортних засобів громадян (далі - Посвідчення) мають місце випадки виявлення невідповідностей даних, зазначених в актах митного огляду, оформлених митними органами у пунктах пропуску через державний кордон України, даним, встановленим під час звірення інформації.
Відповідно до статті 69 Митного кодексу України (92-15) незалежно від закінчення операцій митного контролю, оформлення та пропуску товарів і транспортних засобів митний контроль за ними може здійснюватися, якщо є достатні підстави вважати, що мають місце порушення законодавства України чи міжнародного договору України, укладеного в установленому законом порядку, контроль за виконанням яких покладено законом на митні органи. Такий контроль здійснюється на підставі письмового розпорядження керівника митного органу або особи, яка його заміщує.
Пунктом 7.5 Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затверджених наказом Держмитслужби України від 17.11.05 N 1118 (z1428-05) і зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 25.11.05 за N 1428/11708, встановлено, що посадова особа митного органу здійснює митний огляд транспортного засобу (далі - ТЗ) при видачі Посвідчення.
У разі виявлення під час проведення митного огляду розбіжностей, які впливають на стягнення податків та зборів (обов'язкових платежів), між даними акту митного огляду, складеного при митному оформленні в пункті пропуску через державний кордон України, та фактично наявними митний огляд таких транспортних засобів необхідно здійснювати з обов'язковим складанням Акту митного огляду та застосуванням цифрової фотозйомки.
Фотографії ТЗ повинні відображати загальний вигляд ТЗ, стан та вигляд його салону. При цьому фотографії обов'язково повинні ілюструвати виявлені невідповідності, про що робиться запис у Акті митного огляду. Фотографії наклеюються на окремі аркуші і завіряються штампом "Під митним контролем" посадової особи, яка здійснює митний огляд ТЗ.
При цьому начальникам митних органів, які здійснюють видачу Посвідчень, забезпечити вирішення питання стягнення належних податків і зборів (обов'язкових платежів) та за наявності ознак порушень митних правил заведення справи про порушення митних правил.
Про виявлені вище згадані випадки негайно інформувати підрозділи Держмитслужби України та Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи відповідно до їх компетенції, а також направляти митному органу, який провів митне оформлення ТЗ, повідомлення про потребу проведення перевірки та вжиття відповідних заходів до посадових осіб, що провели митне оформлення.
Перший заступник
Голови Служби
О.О.Федоров
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua