КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ СПИРТУ, АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ N 25 від 13.03.2000 Зареєстровано в Міністерстві м.Київ юстиції України 20 квітня 2000 р. vd20000313 vn25 за N 235/4456 Затверджено Наказ Комітету України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів 13.03.2000 N 25 ( z0234-00 ) Інструкція про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві 1. Загальні положення 1.1. Інструкція про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві (далі - Інструкція) розроблена з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за повнотою використання спирту етилового (далі - спирт) при виробництві лікеро-горілчаної продукції, її зберіганні, переміщенні і транспортуванні. 1.2. Дія Інструкції поширюється на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, що виробляють, зберігають, переміщують і транспортують лікеро-горілчану продукцію. 1.3. Норми втрат спирту і готової продукції при виробництві, зберіганні, переміщенні і транспортуванні лікеро-горілчаної продукції (далі - Норми втрат) - це максимально допустима величина їх втрат у процесі виробництва, транспортування і зберігання. 1.4. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактичної наявності спирту або лікеро-горілчаної продукції з даними бухгалтерського обліку. Їх списання в межах норм здійснюється керівником підприємства за поданням комісією матеріалів інвентаризації з відповідними пропозиціями. 1.5. Норми втрат є граничнодопустимі та застосовуються тільки у разі фактичної нестачі спирту або лікеро-горілчаної продукції при транспортуванні, зберіганні та виробництві. Забороняється списання спирту або лікеро-горілчаної продукції за даними Нормами втрат до встановлення фактичних втрат. При виявленні надлишків або відсутності фактичних втрат списання спирту або лікеро-горілчаної продукції не проводиться, а виявлені надлишки оприбутковуються. 1.6. Розрахунок граничнодопустимих втрат спирту та лікеро-горілчаної продукції за Нормами втрат проводиться в декалітрах (далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з точністю до сотих частин, тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра, якщо інше не передбачено Нормами. 1.7. Розрахунок об'єму б. с. в лікеро-горілчаної продукції здійснюється за температури +20 град. C. 1.8. Списання фактичних втрат у межах установлених Норм втрат здійснюється за розпорядженням керівника підприємства на підставі матеріалів інвентаризацій та інших документів, що підтверджують проведення відповідних технологічних операцій, обсяги використаної сировини, напівфабрикатів та продукції в процесі виробництва, зберігання та їх транспортування. 1.9. За невиправдані понаднормативні втрати та незабезпечення виходу продукції суб'єкти підприємницької діяльності несуть відповідальність відповідно до Закону України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" ( 481/95-ВР ). 2. Норми втрат спирту етилового при виробництві лікеро-горілчаних виробів та спиртовмісної продукції 2.1. Втрати спирту при виробництві лікеро-горілчаної продукції - це виробничі втрати (у відсотках б. с.) з моменту отримання спирту із спиртосховища (складу) у виробництво до передачі готової продукції на склад з урахуванням спиртовмісних залишків у виробництві та пробах, узятих на аналіз в лабораторію. 2.2. Норми втрат при використанні автоматів укладки пляшок з горілкою та лікеро-горілчаними напоями в ящики нараховуються додатково до діючих Норм втрат при виробництві горілок, горілок особливих та лікеро-горілчаних виробів. 2.3. Норми втрат спирту на переміщення спиртовмісних рідин по трубопроводу встановлені для двох кліматичних зон у залежності від пори року: весняно-літньої, рахуючи з 1 квітня до 30 вересня; осінньо-зимової - з 1 жовтня до 31 березня включно і застосовуються при їх перекачуванні з одного виробничого приміщення до іншого. Підставою для застосування зазначених Норм є акт вимірювання довжини трубопроводу, складений комісією підприємства і затверджений його керівником. Цей акт зберігається в бухгалтерії підприємства. При їх застосуванні слід ураховувати, що до південної зони належать Миколаївська, Херсонська, Одеська області, Автономна Республіка Крим та райони - Маріупольський (Донецька обл.), Мелітопольський (Запорізька обл.). 2.4. До сувенірних лікеро-горілчаних виробів належить продукція, яка розфасована в оригінальні скляні пляшки, кришталеві, фарфорові, керамічні і скляні графини. 3. Норми втрат лікеро-горілчаних виробів та спиртовмісної продукції при зберіганні та транспортуванні 3.1. При застосуванні Норм втрат при зберіганні в цехах спиртованих плодово-ягідних соків, морсів, настоїв і ароматних спиртів середньомісячна наявність спирту в спиртованих настоях і ароматних спиртах, які знаходяться на зберіганні, визначається шляхом ділення суми щоденних залишків за даний місяць на кількість календарних днів. 3.2. Норми втрат при зберіганні в цехах спиртованих настоїв і ароматних спиртів застосовуються в залежності від виду тари (дерев'яна, емальована, скляна) у відсотках до середньомісячної наявності спирту. 3.3. Норми природних втрат спиртованих соків і морсів при залізничних та автомобільних перевезеннях обчислюються у відсотках від маси стандартної продукції в межах установлених термінів транспортування і застосовуються тільки у випадках фактичних нестач маси продукції. 3.4. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції від бою скляної тари при транспортуванні автомобільним, залізничним та водним транспортом застосовуються до всієї партії готової продукції, оформленої відповідним супроводжувальним документом (товарно-транспортною накладною). 3.5. Постачальник і транспортна організація не несуть відповідальності за втрати лікеро-горілчаної продукції, розфасованої у скляну тару, від її пошкодження під час транспортування автомобільним, залізничним та водним транспортом, якщо ці втрати не перевищують Норми. 3.6. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції, розфасованої у скляну тару, від її пошкодження під час транспортування водним транспортом розповсюджуються на продукцію, що перевозиться з провідником і без провідника. Начальник відділу контролю за зберіганням та транспортуванням спирту і алкогольних напоїв Держспецмонополії України Ю.А.Бабенко