КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ СПИРТУ,
              АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ

 N 25 від 13.03.2000                  Зареєстровано в Міністерстві
     м.Київ                           юстиції України
                                      20 квітня 2000 р.
 vd20000313 vn25                      за N 235/4456

                                           Затверджено
                                Наказ Комітету України з монополії
                                на виробництво та обіг спирту,
                                алкогольних напоїв і тютюнових
                                виробів
                                13.03.2000 N 25 ( z0234-00 )


          Інструкція про порядок застосування Норм втрат
          спирту    етилового  і  готової   продукції  в
                  лікеро-горілчаному виробництві

                      1. Загальні положення

     1.1. Інструкція  про  порядок  застосування Норм втрат спирту
етилового і готової  продукції  в  лікеро-горілчаному  виробництві
(далі  -  Інструкція)  розроблена  з метою вдосконалення механізму
здійснення державного контролю  за  повнотою  використання  спирту
етилового   (далі   -  спирт)  при  виробництві  лікеро-горілчаної
продукції, її зберіганні, переміщенні і транспортуванні.
     1.2. Дія    Інструкції    поширюється   на   всіх   суб'єктів
підприємницької діяльності,  незалежно  від  форми  власності,  що
виробляють,     зберігають,     переміщують     і    транспортують
лікеро-горілчану продукцію.
     1.3. Норми  втрат спирту і готової продукції при виробництві,
зберіганні,  переміщенні   і   транспортуванні   лікеро-горілчаної
продукції (далі - Норми втрат) - це максимально допустима величина
їх втрат у процесі виробництва, транспортування і зберігання.
     1.4. Фактичні    втрати    визначаються   шляхом   проведення
інвентаризації  та  порівняння  фактичної  наявності  спирту   або
лікеро-горілчаної  продукції  з даними бухгалтерського обліку.  Їх
списання в межах  норм  здійснюється  керівником  підприємства  за
поданням   комісією   матеріалів   інвентаризації  з  відповідними
пропозиціями.
     1.5. Норми втрат є граничнодопустимі та застосовуються тільки
у разі фактичної нестачі спирту  або  лікеро-горілчаної  продукції
при  транспортуванні,  зберіганні  та  виробництві.  Забороняється
списання спирту або лікеро-горілчаної продукції за даними  Нормами
втрат до встановлення фактичних втрат.
     При виявленні  надлишків  або  відсутності  фактичних   втрат
списання спирту або лікеро-горілчаної продукції не проводиться,  а
виявлені надлишки оприбутковуються.
     1.6. Розрахунок    граничнодопустимих    втрат    спирту   та
лікеро-горілчаної  продукції  за  Нормами  втрат   проводиться   в
декалітрах  (далі  -  дал)  безводного  спирту  (далі  - б.  с.) з
точністю до сотих частин,  тисячні частини декалітра  менше  0,005
відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра,
якщо інше не передбачено Нормами.
     1.7. Розрахунок  об'єму б.  с.  в лікеро-горілчаної продукції
здійснюється за температури +20 град. C.
     1.8. Списання фактичних втрат у межах установлених Норм втрат
здійснюється за розпорядженням керівника підприємства на  підставі
матеріалів  інвентаризацій  та інших документів,  що підтверджують
проведення відповідних технологічних операцій, обсяги використаної
сировини,  напівфабрикатів  та  продукції  в  процесі виробництва,
зберігання та їх транспортування.
     1.9. За     невиправдані     понаднормативні    втрати     та
незабезпечення   виходу   продукції    суб'єкти    підприємницької
діяльності  несуть  відповідальність  відповідно до Закону України
"Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим,
коньячним   і   плодовим,   алкогольними   напоями  та  тютюновими
виробами" ( 481/95-ВР ).

         2. Норми втрат спирту етилового при виробництві
       лікеро-горілчаних виробів та спиртовмісної продукції

     2.1. Втрати    спирту   при   виробництві   лікеро-горілчаної
продукції - це виробничі втрати (у  відсотках  б.  с.)  з  моменту
отримання  спирту  із  спиртосховища  (складу)  у  виробництво  до
передачі готової продукції на склад  з  урахуванням  спиртовмісних
залишків у виробництві та пробах, узятих на аналіз в лабораторію.
     2.2. Норми втрат при використанні автоматів укладки пляшок  з
горілкою  та  лікеро-горілчаними  напоями  в  ящики  нараховуються
додатково до діючих Норм втрат при  виробництві  горілок,  горілок
особливих та лікеро-горілчаних виробів.
     2.3. Норми втрат спирту на переміщення спиртовмісних рідин по
трубопроводу встановлені для двох кліматичних зон у залежності від
пори року:  весняно-літньої,  рахуючи з 1 квітня  до  30  вересня;
осінньо-зимової   -   з   1   жовтня   до  31  березня  включно  і
застосовуються  при  їх   перекачуванні   з   одного   виробничого
приміщення до іншого.
     Підставою для застосування зазначених Норм є акт  вимірювання
довжини    трубопроводу,   складений   комісією   підприємства   і
затверджений його керівником.  Цей акт зберігається в  бухгалтерії
підприємства.
     При їх застосуванні слід ураховувати,  що до  південної  зони
належать  Миколаївська,  Херсонська,  Одеська  області,  Автономна
Республіка  Крим  та  райони  -  Маріупольський  (Донецька  обл.),
Мелітопольський (Запорізька обл.).
     2.4. До   сувенірних   лікеро-горілчаних   виробів   належить
продукція,   яка   розфасована   в   оригінальні   скляні  пляшки,
кришталеві, фарфорові, керамічні і скляні графини.

    3. Норми втрат лікеро-горілчаних виробів та спиртовмісної
           продукції при зберіганні та транспортуванні

     3.1. При  застосуванні  Норм  втрат  при  зберіганні  в цехах
спиртованих плодово-ягідних соків,  морсів,  настоїв  і  ароматних
спиртів  середньомісячна  наявність спирту в спиртованих настоях і
ароматних спиртах,  які знаходяться  на  зберіганні,  визначається
шляхом ділення суми щоденних залишків за даний місяць на кількість
календарних днів.
     3.2. Норми втрат при зберіганні в цехах спиртованих настоїв і
ароматних  спиртів  застосовуються  в  залежності  від  виду  тари
(дерев'яна,  емальована,  скляна)  у відсотках до середньомісячної
наявності спирту.
     3.3. Норми  природних  втрат  спиртованих  соків і морсів при
залізничних та автомобільних перевезеннях обчислюються у відсотках
від  маси  стандартної  продукції  в  межах  установлених термінів
транспортування  і  застосовуються  тільки  у  випадках  фактичних
нестач маси продукції.
     3.4. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції від бою  скляної
тари  при  транспортуванні  автомобільним,  залізничним  та водним
транспортом застосовуються  до  всієї  партії  готової  продукції,
оформленої      відповідним      супроводжувальним      документом
(товарно-транспортною накладною).
     3.5. Постачальник   і   транспортна   організація  не  несуть
відповідальності   за    втрати    лікеро-горілчаної    продукції,
розфасованої   у   скляну   тару,   від  її  пошкодження  під  час
транспортування автомобільним,  залізничним та водним транспортом,
якщо ці втрати не перевищують Норми.
     3.6. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції,  розфасованої у
скляну  тару,  від  її  пошкодження під час транспортування водним
транспортом  розповсюджуються  на  продукцію,  що  перевозиться  з
провідником і без провідника.

 Начальник відділу контролю за
 зберіганням та транспортуванням
 спирту і алкогольних напоїв
 Держспецмонополії України                             Ю.А.Бабенко