Підтвердження статусу виставки


Ми брали участь у виставці, яка проходила в Україні, де було показано наш товарний знак. Зараз ми бажаємо скористатися правом пріоритету при поданні заявки на реєстрацію товарного знаку як учасники міжнародної виставки. Хочемо дізнатись, чи десь фіксується статус виставки, що проводиться в Україні, чи статус виставкам присвоюють виключно її організатори і її не можна офіційно вважати міжнародною?


У пункті 2.1.29 Правил складання, подання та розгляду заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і послуг, затверджених наказом Державного патентного відомства України від 28.07.95 р. N 116 визначено:

"Якщо заявник бажає скористатися правом пріоритету відповідно до п. 2 ст. 9 Закону Україну "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" від 15.12.1993 р. № 3689 (далі — Закон), то разом із заявкою або протягом трьох місяців від дати її подання, необхідно подати заяву про пріоритет та документ, що підтверджує показ заявленого знака на офіційній або офіційно ви- знаній міжнародній виставці. Документ засвідчується адміністрацією або оргкомітетом виставки. Переклад документа українською мовою подається разом із заявою або на повідомлення Відомства у строки, зазначені у повідомленні.

Документ має містити найменування особи, яка експонувала товари та/або послуги, зображення знака, перелік товарів та/або послуг, які експонувались під цим знаком, та дату початку відкритого показу товарів та/або послуг на виставці".

Питання про статус виставки можливо вирішити, керуючись положеннями Конвенції про міжнародні виставки (Париж, 22 листопада 1928 року) (далі — Конвенція), до якої СРСР приєднався 02.11.1935 р., а Україна є його правонаступником в силу статті 7 Закону України "Про правонаступництво України" від 12.09.1991 р. № 1543, а також приписами Концепції розвитку виставково-ярмаркової діяльності, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від від 22.08.2007 р. № 1065 (далі — Концепія).

Відповідно до ст.1 Конвенції, розглядається як міжнародна офіційна або офіційно визнана виставка усякий показ, яким би не було його найменування, до участі в якому інші країни за-прошуються дипломатичним шляхом, який має в якості загального правила неперіодичний характер, головну мету якого становить визначення успіхів, досягнутих різними країнами в одній чи декількох галузях виробництва і на час якого по суті при вході у приміщеннях виставки не робиться ніякої різниці між покупцями і відвідувачами.

Згідно з розділом 4 Концепції, рішення про надання виставці і ярмарку, що проводяться в Україні, статусу національних або міжнародних приймає Кабінет Міністрів України за поданням Мінекономіки на підставі звернень центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також суб'єктів господарювання.

Відповідно до п. 4 Положення про Міністерство економіки України, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 26.05.2007 р. № 777 Мінекономіки відповідно до покладених на нього завдань бере участь у підготовці та проведенні конференцій, симпозіумів, семінарів, міжнародних і національних виставок та інших заходів з економічних питань, проводить інформаційну і консультаційну роботу з питань підготовки та проведення таких заходів; подає в установленому порядку Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо затвердження щорічних планів участі вітчизняних підприємств, установ та організацій у міжнародних виставках за кордоном з частковим фінансуванням витрат на їх проведення за рахунок коштів державного бюджету.

Таким чином, дані про статус проведеної виставки є у розпорядженні Міністерство економіки України.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 33, 2008