Оплата витрат при розгляді спорів з авторського права


Наше підприємство бажає звернутися до господарського суду з позовними вимогами про стягнення компенсації за порушення авторського права. Чи необхідно при зверненні до суду по такій категорії справ оплачувати витрати з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу?


Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 4 Декрету "Про державне мито", затвердженого Кабінетом Міністрів України від 21.01.1993 р. № 7-93 від сплати державного мита звільняються позивачі - за позовами, що випливають з авторського права, а також з права на відкриття, винахід, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, топографії інтегральних мікросхем, сорти рослин та раціоналізаторські пропозиції.

 Статтею 52 Закону "Про авторське право і суміжні права" від 23.12.1993 р. № 3792 визначено способи захисту авторського права і суміжних прав.

Частиною першою цієї статті, зокрема, встановлено, що при порушеннях будь-якою особою авторського права та/або суміжних прав, передбачених статтею 50 цього Закону, недо- триманні передбачених договором умов використання творів та/або об'єктів суміжних прав, використанні творів і об'єктів суміжних прав з обходом технічних засобів захисту чи з підробленням інформації та/або документів про управління правами чи створенні загрози неправомірного використання об'єктів авторського права та/або суміжних прав та інших порушеннях особистих немайнових прав і майнових прав суб'єктів авторського права та/або суміжних прав суб'єкти авторського права та/або суміжних прав мають право: вимагати визнання та поновлення своїх прав, у тому числі забороняти дії, що порушують авторське право та/або суміжні права чи створюють загрозу їх порушення; звертатися до суду з позовом про поновлення порушених прав та (або) припинення дій, що порушують авторське право та (або) суміжні права чи створюють загрозу їх порушення; подавати позови про відшкодування моральної (немайнової) шкоди; подавати позови про відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним авторського права та/або суміжних прав, або виплату компенсацій.

Таким чином, позовні вимоги про відшкодування моральної шкоди та виплату компенсації у зв'язку з порушенням авторського права безпосередньо випливають з авторського права, а відтак державне мито за подання цих позовів не сплачується.

Згідно з приписами Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 № 1258, для позивачів, у встановленому порядку звільнених від сплати державного мита, визначено нульову ставку витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 33, 2008