УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
30.04.2003 N 11/3-20-6720-ЕП
Начальникам регіональних
митниць, митниць
( Лист скасовано на підставі Листа Державної митної служби N 11/6-20/7029-ЕП (v7029342-05) від 16.06.2005 ) ( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної митної служби N 11/6-13-9879-ЕП (v9879342-03) від 27.06.2003 )

Про посилення митного контролю

( Із змінами, внесеними згідно з Листом Державної митної служби N 11/3-20-9231-ЕП (v9231342-03) від 17.06.2003 ) ( Слова "товари широкого вжитку китайського виробництва" замінено словами "товари широкого вжитку виробництва країн Південно-Східної Азії" згідно з Листом Державної митної служби N 11/3-20-9231-ЕП (v9231342-03) від 17.06.2003 )
На виконання доручення Голови Служби вимагаю взяти під особистий контроль проведення митного оформлення та митного контролю товарів широкого вжитку виробництва країн Південно-Східної Азії.
За наявною інформацією, останнім часом на споживчий ринок України надходять значні за обсягом партії товарів китайського виробництва, у тому числі одягу, взуття, побутової техніки та інших товарів широкого вжитку.
Враховуючи те, що вартість цих товарів, яка декларується митним органам, є значно нижчою ніж на аналогічні товари виробництва інших країн, у тому числі українського виробництва, вони створюють недобросовісну конкуренцію на внутрішньому ринку України. Крім того, протягом квітня місяця цього року було виявлено декілька фактів незаконного переміщення великих партій зазначених товарів через державний кордон України, у тому числі шляхом їх приховування від митного контролю.
З метою протидії спробам незаконного ввезення в Україну товарів широкого вжитку виробництва країн Південно-Східної Азії, начальникам регіональних митниць, митниць необхідно забезпечити здійснення наступних заходів:
1. Посилити контроль за переміщенням, у тому числі транзитними, цих товарів. Особливу увагу звернути на автомобільні перевезення, переміщення не супроводженого (окремо слідуючого) багажу та контейнерні перевезення залізничним та морським (річковим) транспортом.
2. При здійсненні митного контролю та оформлення в обов'язковому порядку проводити огляд із складанням Акта проведення митного огляду товарів, за необхідності проводити фото та відеозйомку. Фактичне проведення огляду підтверджується особистим розписом старшого зміни (у пункті пропуску), начальника (заступника начальника) підрозділу, який здійснював митне оформлення, на Акті митного огляду.
3. При митному оформленні в обов'язковому порядку для контролю правильності визначення митної вартості та класифікації товарів залучати фахівців відділів тарифів та митної вартості, при перевірці визначення країни походження товарів - фахівців відділів митних доходів та платежів.
4. За кожним випадком пропуску на митну територію України та митного оформлення цих товарів, начальник підрозділу, який здійснював таке оформлення (пропуск вантажу), письмово інформує керівництво митниці.
Про вжиті заходи щодекадно інформувати Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, Управління контролю митної вартості та номенклатури.
Інформація надається до 3, 13, 23 числа кожного місяця (починаючи з 13.05.2003), в електронному вигляді на поштові скриньки зазначених вище управлінь ("DMS Kants upr...), виключно регіональними митницями та митницями прямого підпорядкування, за кожною митною установою окремо.
Перший заступник Голови служби
В.Я.Лозко