УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України 
27.10.2005 N 331 
( z1277-05 ) 
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
27 жовтня 2005 р. 
за N 1284/11564 
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 277 (z0796-08) від 11.08.2008 )

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 3-дм "Звіт про залишки, надходження і витрати природних алмазів на виготовлення алмазних інструментів і діамантів"

1. Загальні положення

1.1. Звіт за формою державного статистичного спостереження N 3-дм "Звіт про залишки, надходження і витрати природних алмазів на виготовлення алмазних інструментів і діамантів" (vp560202-04) складають суб'єкти господарювання - юридичні особи та їх відокремлені підрозділи (далі - підприємства) усіх форм власності та видів економічної діяльності, які переробляють алмази, частково витрачають виготовлений алмазний інструмент та діаманти для власних потреб і подають звіт територіальному органу державної статистики за своїм місцезнаходженням. До звіту включається вся алмазна сировина (крім давальницької), у тому числі і сировина, витрачена на виготовлення алмазного інструменту для власних потреб підприємств.
1.2. Підприємства-виробники алмазного інструменту не включають у звіт за формою N 3-дм давальницькі алмази, які отримані ними для переробки. Дані про фактичне надходження, витрати і залишки цих алмазів підприємства-виробники надають тільки замовникам, які включають ці дані у свій звіт за формою N 3-дм.
1.3. Звіт про залишки, надходження і витрати природних алмазів на виготовлення алмазних інструментів і діамантів складається один раз за рік.
1.4. Керівник підприємства є відповідальним за повноту та достовірність даних звіту за формою N 3-дм.
1.5. Звіт за формою N 3-дм складається за даними первинного обліку, вивіреними з даними інвентаризації алмазів та діамантів станом на 1 січня.
1.6. Звіти за формою N 3-дм подають 10 січня.
1.7. Первинні дані, отримані органами державної статистики від респондентів під час проведення статистичних спостережень, є конфіденційною інформацією, яка охороняється Законом і використовується виключно для статистичних цілей у зведеному знеособленому вигляді.
1.8. Звітні дані про алмази та діаманти вказуються у каратах з точністю до однієї десятої карата.

2. Заповнення бланка форми державного статистичного спостереження N 3-дм

2.1. Усі алмази та діаманти, які надійшли на підприємство для виготовлення виробів, повинні бути повністю оприбутковані і відображені у звіті. Підприємства, які здійснюють приймання відходів і відпрацьованого алмазного інструменту та проводять рекуперацію алмазного інструменту, включають рекуперовані алмази у звіт за формою N 3-дм. Якщо отримані від рекуперації відпрацьованих інструментів і відходів алмази не можуть бути використані на даному підприємстві для виготовлення того ж виду продукції, то вони підлягають здаванню до Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України (далі - Держфонд).
2.2. У графі "А" указані найменування алмазів за цільовим призначенням витрат. У графі "Б" указаний код алмазів, встановлений для кожного найменування і призначення алмазів та виробів з них.
2.3. У графу 1 "Залишок на початок року" і в графу 6 "Залишок на кінець року" включаються залишки алмазів, які знаходяться на заводських, в цехових і проміжних складах, в кладових і безпосередньо на робочих місцях, а також, які складають оборотний фонд підприємства-виробника; сплачених звітуючою організацією, і які знаходяться у дорозі; рекуперованих алмазів, які підлягають переробці або підлягають здаванню до Держфонду. До цих граф також включаються виявлені нестачі і наднормативні втрати алмазів, які є на балансі підприємства.
У разі передавання алмазів у переробку підприємство-замовник включає до граф 1 і 6 звіту залишки алмазів, які знаходяться у підприємства-виробника.
2.4. У графі 2 "Надійшло - всього" указується кількість алмазів у сировині і діамантах, отриманих звітуючим підприємством у звітному році.
Підприємство-виробник алмазних інструментів у графі 2 не вказує отримані безпосередньо від давальників алмази для виконання замовлень, так як ці дані повинні бути відображені у звіті підприємства - давальника.
2.5. У графі 3 "Витрачено - всього" відображається загальна кількість діамантів та алмазів, витрачених у звітному періоді: на виготовлення та обробку алмазних інструментів та діамантів; нестачі і наднормативні втрати алмазів, які списані в установленому законодавством порядку на витрати виробництва; на виготовлення ювелірних виробів.
2.6. У графі 4 "Витрачено на виробництво" указується кількість алмазів (включаючи рекуперовані), витрачених у звітному році на виготовлення та обробку алмазних інструментів та діамантів, а також діамантів, витрачених на виготовлення ювелірних виробів. Фактичні витрати алмазів та діамантів, які вказуються у графі 4, включають також всі втрати алмазів і відходів (у тому числі наднормативні), які виявлені при їх переробці. Недостачі діамантів та алмазів, які віднесені на винних осіб (вина яких доведена в установленому законодавством порядку), у графі 4 не відображаються, а вказуються у пояснювальній записці до форми N 3-дм.
Показник графи 3 може дорівнювати або бути більшим показника графи 4 за рахунок відображення у першій розмірів недостач тощо.
Напівфабрикати, які знаходяться у виробництві, вказуються у графі 6 у перерахунку на сировину.
2.7. Дані графи 1 плюс графи 2 мінус графи 3 мінус графи 5 по кожному рядку повинні дорівнювати даним графи 6.
Директор департаменту
статистики торгівлі
А.О.Фризоренко