УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України 
27.10.2005 N 331 
( z1277-05 ) 
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
27 жовтня 2005 р. 
за N 1283/11563 
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 277 (z0796-08) від 11.08.2008 )

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення додатка до форми державного статистичного спостереження N 2-дм "Звіт про залишки, надходження та використання дорогоцінних металів у вигляді брухту та відходів"

1. Загальні положення

1.1. Додаток до форми державного статистичного спостереження N 2-дм "Звіт про залишки, надходження та використання дорогоцінних металів у вигляді брухту та відходів" (vg560202-04) складається суб'єктами господарювання - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами (далі - підприємствами) усіх форм власності, у яких дорогоцінні метали у вигляді брухту і відходів утворюються, використовуються та здійснюється їх поставка, та подається територіальному органу державної статистики за своїм місцезнаходженням.
1.2. До звіту включаються дорогоцінні метали: золото, срібло, платина і сумарно метали платинової групи (паладій, родій, іридій, рутеній і осмій), які містяться в усіх видах брухту та відходів, що утворюються від виробництва продукції, проведення науково-дослідних, експериментальних, лабораторних, ремонтних та інших, пов'язаних з виробничим процесом, робіт.
1.3. Звіт складають підприємства усіх форм власності, які збирають брухт та відходи дорогоцінних металів, використовують вироби та сировину з дорогоцінних металів; які використовують прилади, низьковольтну апаратуру, устатковання, комплектуючі та кабельні вироби, термопари і термометри опору, акумулятори, засоби обчислювальної техніки, апаратуру зв'язку, кінофоторентгеноматеріали та вироби, які містять дорогоцінні метали.
1.4. Звіт подають також спеціалізовані та інші підприємства, що виготовляють напівфабрикати і вироби із давальницької сировини (дорогоцінних металів). Ці підприємства включають до звіту дорогоцінні метали у вигляді брухту та відходів, які утворюються:
під час використання дорогоцінних металів, які придбані для власних потреб;
при використанні приладів, устатковання та інших виробів, що містять у собі дорогоцінні метали;
від переробки давальницької сировини, які не можуть бути використані на даному підприємстві як оборотний метал.
1.5. Керівник підприємства є відповідальним за повноту та достовірність даних додатка до форми N 2-дм.
1.6. Звіт складається на основі даних первинної виробничої документації та вивірених даних бухгалтерського обліку дорогоцінних металів.
1.7. Звіт подають підприємства 30 числа після звітного періоду.
1.8. Первинні дані, отримані органами державної статистики від респондентів під час проведення статистичних спостережень, є конфіденційною інформацією, яка охороняється Законом і використовується виключно для статистичних цілей у зведеному знеособленому вигляді.
1.9. Усі дані у звіті показуються у вазі чистих металів з точністю до одного грама.

2. Заповнення бланків додатка до форми державного статистичного спостереження N 2-дм

2.1. При формуванні даних про обсяги брухту і відходів з умістом металів платинової групи, при наявності облікових даних або даних паспортів чи іншої технічної документації щодо вмісту в зазначеному брухті і відходах паладію та/або родію обсяги їх указуються у відповідних рядках. У разі відсутності облікових даних паспортів чи іншої технічної документації щодо наявності у брухті і відходах паладію та/або родію - їх обсяги включаються до графи 160 "Метали платинової групи - всього".
2.2. У графі 1 "Наявність на початок року" указуються залишки дорогоцінних металів у вигляді зібраного брухту та відходів на початок року, які повинні дорівнювати графі 8 звіту за попередній рік. Якщо такої рівності немає, тоді у пояснювальній записці до звіту слід указати причини розбіжностей. Графа 1 станом на 1 січня заповнюється на основі даних інвентаризації в усіх місцях утворення та знаходження дорогоцінних металів у вигляді брухту та відходах, що вивірені з даними поточного обліку.
2.3. У графі 2 "Надійшло (утворилося) з початку звітного періоду" указуються надходження дорогоцінних металів від усіх джерел утворення: з цехів, лабораторій та інших підрозділів підприємства в усіх видах брухту та відходів, які зібрані з початку року та одержані зі сторони від інших підприємств та організацій.
Кількість дорогоцінних металів у відходах визначається за результатами хімічних аналізів, шляхом розрахунків за даними оперативного обліку або за паспортами, які містять інформацію про наявність дорогоцінних металів у виробах, приладах, устаткованні тощо. У разі, якщо такі документи відсутні, допускається визначення кількості дорогоцінних металів у зібраних відходах орієнтовно за середньостатистичними даними паспортів переробних підприємств на аналогічні відходи.
2.4. До графи 3 "Використано на виробництво" відносяться витрати дорогоцінних металів, які містяться в усіх видах брухту та відходів, як власних, так і одержаних від інших підприємств на виробництво продукції, включаючи технологічні відходи та брак, а також безповоротні втрати, які не віднесені на винних осіб (вина яких доведена в установленому законодавством порядку) та інші, пов'язані з виробничим процесом роботи.
2.5. У графах 5-7 відображається кількість дорогоцінних металів, які містяться у всіх видах брухту та відходів, зданих відповідно до Закону України "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними" до Державного фонду дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння України (Міністерству фінансів України), для поповнення золотого запасу України (Державній скарбниці Національного банку України) та іншим суб'єктам господарювання, що здійснюють з брухтом і відходами ліцензовані види діяльності.
2.6. У графі 8 "Наявність на кінець звітного періоду" указуються дані про залишки дорогоцінних металів у всіх видах брухту та відходів на кінець звітного періоду. Дані на 1 січня визначаються на основі результатів інвентаризації, вивірених з даними поточного обліку.
Директор департаменту
статистики торгівлі
А.О.Фризоренко