УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України 
27.10.2005 N 331 
( z1277-05 ) 
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
27 жовтня 2005 р. 
за N 1282/11562 
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 277 (z0796-08) від 11.08.2008 )

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 2-дм "Звіт про залишки, надходження і витрати дорогоцінних металів та виробів з них"

1. Загальні положення

1.1. Звіт за формою державного статистичного спостереження N 2-дм "Звіт про залишки, надходження і витрати дорогоцінних металів та виробів з них" (vf560202-04) (далі - форма N 2-дм) складається суб'єктами господарювання - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами (далі - підприємства), які одержують дорогоцінні метали для здійснення виробничої діяльності, проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, лікувальних та інших, пов'язаних з виробничим процесом, видів діяльності, а також використовують вироби із дорогоцінних металів у складі виробничого і лабораторного устатковання (склоплавильне обладнання, каталізатори, тиглі та інша оснастка устатковання зрощування монокристалів, термопари тощо).
1.2. Підприємства, установи, які не є споживачами дорогоцінних металів та виробів з них, але експлуатують і використовують у своїй виробничій діяльності будинки, споруди, машини, обладнання, транспортні засоби, покупні комплектуючі вироби, срібно-цинкові елементи живлення (акумулятори), світлочутливі матеріали, малоцінні і швидкозношувані та інші предмети, до складу яких входять дорогоцінні метали, звіт за формою N 2-дм не складають. Зазначені підприємства складають і подають звіт про залишки, надходження та використання дорогоцінних металів у вигляді брухту та відходів від утилізації цих матеріальних цінностей (додаток до форми N 2-дм (vg560202-04) ) .
1.3. До звіту за формою N 2-дм не включаються дорогоцінні метали, які містяться: у готовій продукції, яка здана на склад для реалізації; у складі матеріальних цінностей, що підлягають реставрації; у ювелірних виробах, які перелічені у пункті 1.2; отримані від сторонніх організацій для виконання їх замовлень.
Якщо будь-який вид металу не мав руху за звітний період, то графи надходження і витрат у відповідному рядку прокреслюються і записуються тільки залишки.
1.4. Керівник підприємства є відповідальним за повноту та достовірність даних за формою N 2-дм.
1.5. Звіт складається на основі даних первинної виробничої документації та вивірених даних бухгалтерського обліку дорогоцінних металів.
1.6. Звіт за формою N 2-дм подають 25 числа після звітного періоду.
1.7. Первинні дані, отримані органами державної статистики від респондентів під час проведення статистичних спостережень, є конфіденційною інформацією, яка охороняється Законом і використовується виключно для статистичних цілей у зведеному знеособленому вигляді.

2. Заповнення бланка форми державного статистичного спостереження N 2-дм

2.1. За кожним найменуванням дорогоцінних металів та виробів з них, перелічених у графі А, заповнюються всі рядки звіту із додержанням номенклатури та одиниць виміру.
2.2. Всі сполуки та вироби з дорогоцінних металів, які не перелічені у графі А звіту, записуються в перерахунку на чистий метал у відповідних рядках. Перерахунок здійснюється шляхом множення маси сполуки чи виробу в лігатурі на процент вмісту в ньому відповідного дорогоцінного металу та ділення одержаного результату на 100. Процентний вміст металу у сполуках та виробах встановлюється за документами постачальників та за даними вхідного контролю.
2.3. Звітні дані за дорогоцінними металами указуються з точністю до одного грама, сухозлітка - в штуках книжок.
2.4. Срібло у придатних срібно-цинкових акумуляторах до звіту за формою N 2-дм не включається.
2.5. У графі 1 указуються залишки дорогоцінних металів на початок звітного року, які повинні дорівнювати показнику графи 9 звіту за попередній рік. При розбіжності вказаних даних необхідно вказати в пояснювальній записці причини розбіжності.
2.6. У графі 2 "Надійшло з початку року - всього" указується загальна кількість дорогоцінних металів та виробів з них, які надійшли у звітному періоді, включаючи ті, що сплачені, але ще не надійшли на склад звітуючого підприємства: з державного сховища цінностей; від спеціалізованих підприємств, що виготовляють напівфабрикати, вироби та сплави з дорогоцінних металів; від інших підприємств і організацій; у термопарах та термометрах опору, що надходять як самостійні вироби або в комплекті з устаткованням; виявлені лишки та інші надходження. У тому числі у графі 3 указуються надходження з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України (далі - Держфонд) відповідно до Закону України "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними" (637/97-ВР) .
До графи 3 не включають: дорогоцінні метали у вигляді напівфабрикатів, виробів та сполук, що виготовлені спеціалізованими чи іншими підприємствами із повторно використаних відходів, відпрацьованих виробів, невикористаних залишків, що передаються підприємством виконавцям замовлень з власної наявності; дорогоцінні метали в термопарах та термометрах опору, які надходять у комплекті з устаткованням.
2.7. У графі 4 "Витрачено - всього" указується загальна кількість дорогоцінних металів та виробів з них, які фактично витрачені: на виробництво продукції, включаючи використання на вироби, технологічні відходи та брак і на втрати, у тому числі наднормативні, які не віднесені на винних осіб (вина яких доведена в установленому законодавством порядку); на науково-дослідні та дослідно-конструкторські, ремонтні, лабораторні та інші, пов'язані з виробничим процесом, роботи.
До графи 4 включають також дорогоцінні метали: у забракованих та знятих з виробництва напівфабрикатах, виробах, деталях (списаних за актом), що підлягають поверненню до Держфонду; у відпрацьованих у процесі експлуатації виробах (склоплавильному обладнанні, каталізаторах, тиглях, лабораторному посуді, термопарах, термометрах опору та ін.), якщо підприємство здає їх до Держфонду; у відправлених для переробки на спеціалізовані підприємства незабруднених відходах виробництва (висічка, вирубка тощо), відпрацьованих виробах і невикористаних залишках з метою їх повторного використання; у не використовуваних залишках напівфабрикатів, виробів, сполук, зданих до Держфонду.
Дорогоцінні метали у відходах, відпрацьованих виробах, невикористаних залишках, які підлягають повторному використанню у виробництві після переробки їх на спеціалізованих підприємствах, враховуються у звіті за формою N 2-дм поряд із залишками сировини за графами 1, 9, 10 і не підлягають списанню до витрат за графою 4 під час їх вибуття з виробництва.
Під час передання цих дорогоцінних металів для переробки на нові, необхідні підприємству напівфабрикати, вироби, сполуки кількість переданих дорогоцінних металів відображається лише у графі 4 і не відображається у графі 5.
2.8. У графі 5 "Витрачено - у тому числі для виробничих потреб, науково-дослідних цілей, включаючи відходи і втрати" указується кількість дорогоцінних металів та виробів з них, які фактично витрачені: на валовий випуск продукції, включаючи відходи і брак, які підлягають здаванню до Держфонду, а також безповоротні втрати дорогоцінних металів, які утворилися у процесі виробництва; на науково-дослідні, дослідно-конструкторські, ремонтні, лабораторні, учбові роботи, включаючи відходи і втрати, які мали місце при їх проведенні; у вигляді відпрацьованих в процесі експлуатації склоплавильного обладнання, каталізаторних сіток, каталізаторів, тиглів, лабораторного посуду, електропідігрівачів та інших виробів, які використовуються для оснастки виробничого устатковання і які підлягають поверненню до Держфонду; безповоротні втрати дорогоцінних металів, що утворилися в процесі експлуатації вказаних виробів, які здано до Держфонду або відправлено на переробку.
До графи 5 не включають: дорогоцінні метали у відпрацьованих термопарах і термометрах опору за винятком втрат, що утворились при їх експлуатації (чад); дорогоцінні метали у відходах, відпрацьованих виробах та невикористаних залишках, що передаються на переробку для їх повторного використання; дорогоцінні метали у напівфабрикатах, виробах і деталях, які забраковані і зняті з виробництва та списані за актами, які підлягають здаванню до Держфонду; нестачі та наднормативні втрати дорогоцінних металів, що віднесені на винних осіб.
Показник графи 5 може дорівнювати чи бути меншим показника графи 4 за рахунок вказаних вище факторів.
2.9. У графі 6 "відходи, всього" записують всі види відходів, що утворились при виготовленні продукції, а також при проведенні науково-дослідних, учбових, випробувальних, лабораторних, ремонтних та інших, пов'язаних з виробничим процесом робіт.
2.10. У графі 7 "втрати, всього" записують усі види втрат, що утворились при виготовленні продукції, при проведенні науково-дослідних, учбових, випробувальних, лабораторних, ремонтних та інших робіт. У цій графі також відображають безповоротні втрати дорогоцінних металів, що утворились у процесі експлуатації склоплавильного обладнання, каталізаторних сіток, каталізаторів, тиглів, лабораторного посуду, електропідігрівачів та інших виробів, що використовуються в оснастці виробничого устатковання, чад - втрати, утворені при експлуатації термопар і термометрів опору.
2.11. У графі 8 "Крім того відпущено (продано) іншим підприємствам (організаціям)" відображають кількість дорогоцінних металів та виробів з них, які відпущено згідно з договорами купівлі-продажу, обміну, поставки та іншими цивільно-правовими договорами у порядку, визначеному законодавством України.
2.12. У графі 9 "Залишки на кінець звітного періоду - всього" відображають залишки дорогоцінних металів на кінець звітного періоду у сировині, напівфабрикатах, незавершеному виробництві та виробах (включаючи ті, що знаходяться у дорозі): на заводських, у цехових та проміжних складах і кладових, у цехах, лабораторіях, на робочих місцях; переданих звітуючим підприємством для виконання своїх замовлень, а також ювелірними підприємствами для переробки; у напівфабрикатах та виробах, знятих з виробництва або невикористаних; у відходах, відпрацьованих виробах, невикористаних залишках, які після переробки можуть бути повторно використані у виробництві.
Із загальної кількості залишків на кінець звітного періоду, які вказані у графі 9, виділяються:
графа 10 "Залишки на кінець звітного періоду, - у тому числі в сировині", до якої включають залишки дорогоцінних металів у різних видах сировини і напівфабрикатів (у зливках, проволоці, полосах, анодах, солях, кислотах та інших з'єднаннях і сполуках), а також в обрізках, висічці, відпрацьованих виробах та інших видах відходів, які можуть бути повторно використані на випуск продукції, проведення науково-дослідних та інших, пов'язаних з виробничим процесом робіт;
графа 11 "Залишки на кінець звітного періоду, - у тому числі в устаткованні, лабораторному обладнанні", до якої включають залишки дорогоцінних металів у лабораторному посуді і у виробах оснастки діючого виробничого обладнання, які на момент складання звіту знаходяться у процесі експлуатації. Сума граф 10 і 11 може дорівнювати або бути меншою даних графи 9.
2.13. У графу 12 "Крім того, залишки дорогоцінних металів, що не підлягають зважуванню у незавершеному виробництві" включають залишки дорогоцінних металів, що не підлягають зважуванню у незавершеному виробництві. Кількість дорогоцінних металів визначається за даними оперативного обліку щодо їх вмісту в деталях, вузлах, зборках та виробах, які знаходяться у незавершеному виробництві, відповідно до облікових документів звітуючого підприємства і документами постачальників.
2.14. Графу 13 "Довідково: витрачено на вироби" заповнюють підприємства, які витрачають дорогоцінні метали на виготовлення виробів чи застосовують їх у вигляді склоплавильного обладнання, каталізаторів, посудин, тиглів та іншої оснастки виробничого устатковання. Дорогоцінні метали, витрачені при проведенні ремонтних, лабораторних, учбових та науково-дослідних робіт у графу 13 не включаються.
2.15. Дані про фактичні витрати дорогоцінних металів на випуск готової продукції розраховують таким чином: наприклад, витрати срібла за графою 5 "Витрачено - у тому числі для виробничих потреб, науково-дослідних цілей, включаючи відходи і втрати" складали 50.000 грамів. З них на ремонт було витрачено 10.000 грамів, на науково-дослідні, учбові та лабораторні роботи - 500 грамів. Таким чином, витрати срібла безпосередньо на випуск продукції склали за звітний період 50.000 - (10.000 + 500) = 39.500 грамів.
Залишок срібла у незавершеному виробництві на початок звітного року згідно з графою 12 за формою N 2-дм за попередній рік складав 5.000 грамів, а залишок на кінець звітного періоду - 4.000 грамів. Отже, фактичні витрати срібла на випуск готової продукції за звітний період складають: 39.500 + (5.000 - 4.000) = 40.500 грамів.
Ці витрати і указують у графі 13.
Директор департаменту
статистики торгівлі
А.О.Фризоренко