НАЦІОНАЛЬНА РАДА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ
Р І Ш Е Н Н Я
28.05.2008 N 985

Про надання пропозицій щодо внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі"

Розглянувши пропозиції юридичного управління щодо внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) , керуючись пунктом 2 статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (538/97-ВР) , Національна рада ВИРІШИЛА:
1. Погодити без зауважень пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) .
2. Направити листа до Міністерства юстиції України з пропозиціями Національної ради щодо внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) .
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на голову Національної ради В.Шевченка.
Голова Національної ради
Відповідальний секретар
В.Шевченко
В.Лясовський

Додаток

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі"

Чинна редакція Редакція з урахуванням запропонованих змін
Закон України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі"
Стаття 1. "Спеціалізований засіб масової інформації - періодичне друковане видання, радіо-, теле- відеопрограм, інша форма розповсюдження масової інформації, у тому числі на електронних носіях, матеріали та повідомлення якого у цілому і систематично висвітлюють питання сексу або використовують сексуальну тематику як провідну" Залишити чинну редакцію.
Стаття 9. "Ліцензування діяльності по створенню, транслюванню та розповсюдженню телерадіокомпаніями України кіно - аудіо, - відеопродукції еротичного чи сексуального характеру здійснює Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення" Ліцензування діяльності по створенню, транслюванню та розповсюдженню телерадіокомпаніями України, а також здійснення ретрансляції провайдерами програмної послуги кіно, - аудіо, - відеопродукції еротичного чи сексуального характеру здійснює Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі.
Стаття 15. "Орган, що здійснює перевірку, за її результатами складає протокол (акт) із зазначенням виявлених порушень чинного законодавства і виносить рішення в якому зобов'язує суб'єкт господарювання усунути порушення у сфері захисту суспільної моралі чи ліцензування" В частині 3 статті 15 вилучити слова "чи ліцензування".
"Спеціально уповноважений орган, що видав відповідну ліцензію, має право розглядати справи про порушення суб'єктами господарювання вимог цього Закону, чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі, ліцензійних умов і за результатами розгляду виносити попередження, застосовувати штрафні санкції, призупиняти чи анулювати ліцензію, передавати справи про порушення і цій сфері на розгляд прокуратури чи суду" Частину 5 викласти в редакції: "Уповноважені органи, що здійснюють контроль у сфері захисту суспільної моралі, в межах своєї компетенції, мають право розглядати справи про порушення суб'єктами господарювання вимог цього Закону, чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі передавати справи про порушення у цій сфері на розгляд органів прокуратури та суду"
Стаття 19. До обов'язків Національної комісії належить: До обов'язків Національної комісії належить:
"попередження розповсюдження та заборона демонстрації фільмів, програм, інформаційних матеріалів, видовищних заходів тощо, які завдають шкоди моральності суспільства" Попередження розповсюдження та заборона демонстрації фільмів, теле- та радіопрограм, інформаційних матеріалів, видовищних заходів тощо, які завдають шкоди моральності суспільства. Надання висновків стосовно належності програм вітчизняних та іноземних телерадіоорганізацій до програм еротичного чи сексуального характеру. Визначення рівня впливу телепродукції на психічне здоров'я громадян та надання рекомендацій стосовно доцільності розповсюдження такої продукції на телеекранах України.
Начальник юридичного управління
М.Пушкаренко