Проходження спрощеного митного контролю


Я доволі рідко подорожую і мені цікаво, якщо я обираю проходження митного контролю через “зелений” коридор, чи будуть мої речі ретельно перевірятись митниками?


Спрощений митний контроль відповідно до ст. 68 Митного кодексу України застосовується у випадках переміщення громадянами через митний кордон України товарів, що не підлягають обов'язковому декларуванню та оподаткуванню і не належать до категорії товарів, на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження.

Спрощений митний контроль застосовується митними органами, в яких обладнано зони (коридори) спрощеного митного контролю. Зоною спрощеного митного контролю є частина зони митного контролю з технічним та інформаційним обладнанням. Спрощений митний контроль звільняє громадян від подання митної декларації, проте це не означає звільнення від обов'язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Наказом Держмитслужби України затверджено Правила застосування спрощеного порядку здійснення митного контролю предметів, що переміщуються громадянами, які прямують авіаційним транспортом, від 18.02.2006 р. № 137 (далі — Правила).

Правилами визначено терміни "зелений" та "червоний" коридори.

"Зелений" коридор — зона спрощеного митного контролю, яка є частиною зони митного контролю на території аеропорту, облаштована належним технічним та інформаційним обладнанням і призначена для здійснення у спрощеному порядку митного контролю товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, не підлягають обов'язковому письмовому декларуванню, а також оподаткуванню і на переміщення яких через митний кордон України не встановлено заборон або обмежень.

"Червоний" коридор призначено для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон України і підлягають обов'язковому письмовому декларуванню, а також оподаткуванню або на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження.

Спрощений митний контроль застосовується як при в'їзді громадян на митну територію України, так і при виїзді за її межі. За рішенням посадової особи митного органу може здійснюватися вибірково митний контроль предметів, що переміщуються громадянами в ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі, з розпакуванням місць багажу та/або із застосуванням технічних засобів митного контролю (металодетекторів, інтроскопів тощо).

На вимогу посадової особи митного органу громадянин зобов'язаний пред'явити вміст ручної поклажі та/або супроводжуваного багажу.

Громадянин самостійно приймає рішення про проходження спрощеного митного контролю чи митного контролю з поданням митної декларації — "зеленого" чи "червоного" коридору. У разі виявлення факту порушення громадянином митних правил посадова особа митного органу вживає відповідних заходів.

Слід пам'ятати, що відповідальність за порушення митних правил настає: для громадянина, який обрав проходження митного контролю "зеленим" коридором, — з моменту перетину громадянином білої лінії, що позначає закінчення "зеленого" коридору; для громадянина, який обрав проходження митного контролю "червоним" коридором, — з моменту прийняття посадовою особою митного органу митної декларації до оформлення, тобто проставлення на ній відбитка штампа "Під митним контролем" і часу прийняття декларації.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 36/ 2008