ЗАРАХУВАННЯ ЧАСУ ДОГЛЯДУ ДО ТРУДОВОГО СТАЖУ


Я доглядаю за своєю матір'ю, яка є інвалідом першої групи. Чи буде зараховуватись мені час, протягом якого я здійснюю догляд, до трудового стажу, який дає право на пенсію?


Згідно з п. 14 ст. 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058 загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають, зокрема, один з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікун, піклувальник, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного пенсійного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

Відповідно до пункту "є" ст. 56 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 р. № 1788 до стажу роботи, який дає право на трудову пенсію, зараховується час догляду за інвалідом І групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим Кабінетом Міністрів від 12.08.1993 р. № 637, час догляду за інвалідом I групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, встановляється на підставі акта обстеження фактичних обставин здійснення догляду та документів, що засвідчують перебування на інвалідності (для інвалідів I групи та дітей-інваліді), і віку (для престарілих і дітей-інвалідів).

Акт обстеження фактичних обставин здійснення догляду складається органами Пенсійного фонду на підставі відомостей, одержаних від органів управління житловим фондом, сільських, селищних рад народних депутатів, опитування осіб, за якими здійснюється догляд, та їхніх сусідів, інших даних.

Документами, які підтверджують перебування на інвалідності, можуть бути виписки із акта огляду медико-соціальної експертної комісії, медичні висновки, пенсійне посвідчення, посвідчення одержувача допомоги або довідки органів праці та соціального захисту населення або Пенсійного фонду та інші документи.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 37/ 2008