УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Н А К А З
N 189 від 21.08.96
м.Київ
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 292 (v0292312-96) від 26.11.96 )

Щодо атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів

Згідно з п. 4 Положення про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого Указом Президента України від 12.06.95 р. N 446/95, з метою координації роботи щодо фахової підготовки спеціалістів з питань фондового ринку та на виконання наказу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21.05.96 р. N 119 (z0303-96) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити форму договору про співробітництво між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та установою з питань атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів (додаток 1).
2. Затвердити тимчасовий порядок роботи атестаційної комісії для атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів та тимчасові правила проведення кваліфікаційного іспиту (додатки 2, 3).
3. Начальнику Контрольно-правового управління М.Бурмаці організувати укладання договорів про співробітництво з установами згідно з вимогами наказу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21.05.96 р. N 119 (z0303-96) і контроль за виконанням цих договорів на протязі терміну їх дії.
4. Керівнику прес-центру Л.Шевкіній забезпечити публікування інформації про місцезнаходження атестаційних комісій та порядку їх роботи у засобах масової інформації.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Члена Комісії О.Ромашко.
В.о.Голови Комісії
М.Волков

Додаток 1

Договір

про співробітництво між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та _____________________________________________

(повна назва установи)

_____________________________________________

з питань атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів

     м.Київ                               "___"_______ 199_ р.
     Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку  (надалі
- Комісія) в особі Голови Комісії  Мозгового  Олега  Миколайовича,
який діє на підставі  Положення  про  Державну  комісію  з  цінних
паперів  та  фондового  ринку,  затвердженого  Указом   Президента
України  від   12.06.95   р.     N 446/95,   з   однієї   сторони,
та _______________________________________________________________
                     (повна назва установи)
(надалі - Установа),  в  особі  Керівника  Установи,  який діє  на
підставі  статуту,  з  другої  сторони,  уклали  цей  Договір  про
нижчевикладене:

1. Загальні положення

1. Сторони на підставі вибору організаційних форм співробітництва здійснюють спільну діяльність за такими напрямками:
1.1. Поширення професійних знань з питань діяльності на ринку цінних паперів.
1.2. Організація системи перевірки рівня професійних знань фахівців фондового ринку.
1.3. Атестація фахівців, які мають намір займатися професійною діяльністю на фондовому ринку.
1.4. Ведення баз даних атестованих фахівців з питань фондового ринку.
1.5. Сторони за взаємною згодою можуть здійснювати спільну діяльність за іншими напрямками співробітництва.

2. Обов'язки сторін

2.1. Установа відповідно до вимог Положення про порядок навчання та атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженого наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21.05.96 р. N 119 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 18.06.96 р. за N 303/1328 зобов'язується:
2.1.1. Надавати пристосовані приміщення і необхідне обладнання для проведення кваліфікаційного іспиту та створювати умови для роботи атестаційної комісії.
2.1.2. Забезпечувати приймання, перевірку та підготовку до розгляду атестаційної комісії документів фахівців, які претендують на отримання кваліфікаційного посвідчення.
2.1.3. Оформляти і видавати фахівцям кваліфікаційні посвідчення встановленого зразка не пізніше трьох днів від дати оголошення результатів кваліфікаційного іспиту.
2.1.4. Вести реєстр виданих кваліфікаційних посвідчень.
2.1.5. Подавати до Комісії в тижневий термін після кваліфікаційного іспиту інформацію у вигляді електронної копії про фахівців, яким були видані кваліфікаційні посвідчення.
2.1.6. Зберігати на протязі трьох років після проведення кваліфікаційного іспиту документи, які подані фахівцем до атестаційної комісії.
2.1.7. Організовувати проведення кваліфікаційного іспиту фахівців згідно з встановленими вимогами.
2.2. Установа встановлює розмір оплати за складання кваліфікаційного іспиту, затверджує кошторис та погоджує його з Комісією.
2.3. Установа несе відповідальність за зберігання та використання тільки за призначенням тестів кваліфікаційного іспиту фахівців.
2.4. Установа не має права передавати права та обов'язки, що витікають з цього Договору, третій особі.
2.5. Комісія:
2.5.1. Надає інформацію про місцезнаходження атестаційної комісії та порядок її роботи в засобах масової інформації.
2.5.2. Надає методично-консультаційні послуги та забезпечує нормативно-методичними документами з питань атестації фахівців.
2.6. Комісія здійснює контроль за виконанням Установою своїх зобов'язань.

3. Додаткові умови

3.1. Всі зміни і доповнення у цей Договір вносяться тільки по письмовій згоді обох Сторін.
3.2. Умови цього Договору не тягнуть за собою будь-якої матеріальної відповідальності Сторін.
3.3. Спори, що можуть виникати з цього Договору, Сторони вирішують шляхом переговорів.
3.4. Комісія має право в односторонньому порядку припинити дію Договору до закінчення його терміну, попередньо повідомивши про це Установу не менш ніж за один місяць.

4. Термін дії договору

4.1. Договір набуває чинності з моменту його підписання Сторонами і діє на протязі одного року.
4.2. З моменту підписання цього Договору всі попередньо укладені угоди з питань атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів втрачають чинність.
4.3. Цей Договір складено у двох примірниках по одному для кожної Сторони, які мають однакову юридичну силу.

5. Юридичні адреси та підписи Сторін

252005, Україна, м.Київ,
     вул. Горького, 51
     Державна комісія з цінних
     паперів та фондового ринку
     Голова Комісії                      ______________ О.Мозговий
     М.П.                                  "___"__________ 199_ р.

Додаток 2

Тимчасовий порядок роботи атестаційної комісії для атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів

Тимчасовий порядок роботи атестаційної комісії для атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів (надалі-Порядок) розроблено згідно з Положенням про порядок навчання та атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженого наказом Голови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21.05.96 р. N 119 (z0303-96) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 18.06.96 р. за N 303/1328.
Цей Порядок визначає організаційні засади діяльності атестаційних комісій, які утворюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (надалі - Комісією з цінних паперів) з метою атестації фахівців для забезпечення високого рівня професійних знань при виконанні ними своїх обов'язків.
1. Склад атестаційної комісії затверджується наказом Голови Комісії з цінних паперів за поданням Контрольно-правового управління.
2. Атестаційна комісія утворюється у складі Голови атестаційної комісії, заступника Голови атестаційної комісії та трьох її членів, один з яких виконує обов'язки секретаря атестаційної комісії. Головою атестаційної комісії є представник Комісії з цінних паперів.
3. Атестаційна комісія виконує такі функції:
- призначає дату кваліфікаційного іспиту;
- допускає фахівців до складання кваліфікаційного іспиту по результатах розгляду поданих документів;
- проводить кваліфікаційний іспит фахівців;
- забезпечує дотримання правил проведення кваліфікаційного іспиту;
- розглядає, затверджує та оформляє результати кваліфікаційного іспиту.
4. Атестаційна комісія своїм рішенням призначає дату кваліфікаційного іспиту, який проводиться по мірі необхідності, але не рідше одного разу на два місяці. Інформація про дату кваліфікаційного іспиту доводиться до фахівців шляхом публікування в засобах масової інформації, оголошень або іншим способом.
5. Для участі у кваліфікаційному іспиті фахівець подає до атестаційної комісії такі документи:
- заяву на участь у кваліфікаційному іспиті;
- копію свідоцтва про навчання;
- копію документа про освіту;
- копію платіжного доручення про оплату складання кваліфікаційного іспиту.
6. Установа, на базі якої організовується робота атестаційної комісії, приймає, перевіряє та готує до розгляду атестаційної комісії документи фахівців, які претендують на отримання кваліфікаційного посвідчення.
При поданні документів фахівець оформлює заяву згідно з формою, що додається, про допущення його до іспиту.
7. Атестаційна комісія розглядає документи фахівців на відповідність їх встановленим вимогам і приймає рішення про допуск до кваліфікаційного іспиту. При недопущенні фахівця до іспиту атестаційною комісією надається письмова відмова із обгрунтуванням причини відмови та повертаються подані ним документи. У цьому випадку вважається, що фахівець не складав кваліфікаційного іспиту.
Фахівець, якого не допущено до кваліфікаційного іспиту, після усунення причин відмови повторно подає документи до атестаційної комісії.
8. Атестаційна комісія проводить кваліфікаційний іспит шляхом тестування фахівців. У разі необхідності атестаційна комісія може проводити додаткову співбесіду з фахівцями.
9. Рішення, прийняті атестаційною комісією по результатах її роботи, оформляються протоколом атестаційної комісії. Прийняття рішень здійснюється більшістю голосів за умови присутності не менш 4 членів атестаційної комісії, включаючи Голову або заступника Голови атестаційної комісії. У разі рівності голосів голос Голови або заступника Голови атестаційної комісії є вирішальним.
10. Протокол атестаційної комісії повинен містити рішення про затвердження:
- списку фахівців, які брали участь у кваліфікаційному іспиті;
- результатів тестування та співбесіди;
- результатів кваліфікаційного іспиту в цілому;
- номеру кваліфікаційного свідоцтва, який видається фахівцю.
Протокол складається згідно з формою, що додається.
11. Атестаційна комісія складає протокол у двох примірниках, який підписується всіма членами атестаційної комісії та засвідчується підписом керівника та печаткою установи, на базі якої організована робота атестаційної комісії. Перший примірник вказаного протоколу передається до Комісії з цінних паперів. Другий примірник протоколу зберігається зазначеною установою на протязі трьох років від дати їх оформлення.
12. Після складання протоколу атестаційна комісія підписує кваліфікаційні посвідчення фахівців, які успішно склали кваліфікаційний іспит. Оформлення кваліфікаційних посвідчень здійснює установа, на базі якої організована робота атестаційної комісії.
13. Фахівцям, які не склали кваліфікаційного іспиту, подані ними документи та оплата за складання кваліфікаційного іспиту не повертаються.

Додаток 1
до Тимчасового порядку роботи атестаційної
комісії для атестації  фахівців  на  право
ведення реєстру власників  іменних  цінних
паперів
     В атестаційну комісію Державної комісії з цінних  паперів  та
фондового ринку при ______________________________________________
                    (назва установи та її місцезнаходження)
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
         (прізвище, ім'я, по батькові у родовому відмінку)
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
                         (домашня адреса)
                               Заява
     Прошу допустити  мене  до  кваліфікаційного  іспиту  на право
__________________________________________________________________
                      (назва виду діяльності)
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
До заяви додаю наступні документи:
- копію свідоцтва про навчання;
- копію документа про освіту;
- копію платіжного доручення про оплату складання кваліфікаційного іспиту.
Повідомляю, що я не був засуджений за господарські та посадові злочини до виправних робіт без позбавлення волі, умовно засуджений до позбавлення волі, а також не був позбавлений права займати посади, пов'язані з матеріальною відповідальністю.
     Паспортні  дані: ____________________________________________
__________________________________________________________________
  (серія та номер, назва органу, що видав паспорт та дата видачі)
     "___"_________ 19__ р.                   __________________
      Дата подання заяви                       Особистий підпис
     "___"__________19__ р.                    _________________
      Дата прийому заяви                       Підпис особи, яка
                                               прийняла заяву

Додаток 2
до Тимчасового порядку роботи атестаційної
комісії для атестації  фахівців  на  право
ведення реєстру власників  іменних  цінних
паперів

Протокол N ____

засідання атестаційної комісії по складанню кваліфікаційного іспиту фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів

     від _____________ 199__ р.                      м. __________
__________________________________________________________________
        (назва установи, на базі якої організована робота
                      атестаційної комісії)
Атестаційна комісія у складі
Голови комісії                      _____________________________,
заступника Голови комісії           _____________________________,
членів комісії                      ______________________________
         _________________________________________________________
         _________________________________________________________
провели кваліфікаційний іспит фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів.
При складанні кваліфікаційного іспиту фахівці показали такі результати:
------------------------------------------------------------------
| N |Прізвище, ім'я,|Результа-|Результати|Результат   |N кваліфі-|
|п/п|по батькові    |ти тесту-|додаткової|кваліфікаці-|каційного |
|   |               |вання    |співбесіди|йного іспиту|свідоцтва |
|---+---------------+---------+----------+------------+----------|
| 1.|               |         |          |            |          |
| 2.|               |         |          |            |          |
| 3.|               |         |          |            |          |
------------------------------------------------------------------
     Всього складали іспит _______ осіб
     Склали іспит          _______ осіб
     Не склали іспит       _______ осіб
 Голова комісії:           ________________
 Заступник Голови комісії: ________________
 Члени комісії:            ________________
                           ________________
                           ________________
 Засвідчено:
 ___________________________   М.П.      Дата: ________ 199_ р.
 (підпис керівника установи)   установи

Додаток 3
до Тимчасового порядку роботи атестаційної
комісії для атестації  фахівців  на  право
ведення реєстру власників  іменних  цінних
паперів
Тимчасові правила проведення кваліфікаційного іспиту фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів розроблені згідно з Положенням про порядок навчання та атестації фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженого наказом Голови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21.05.96 р. N 119 (z0303-96) .
1. Кваліфікаційний іспит фахівців проводить атестаційна комісія.
2. Для участі у кваліфікаційному іспиті фахівець подає до атестаційної комісії такі документи:
- заяву на участь у кваліфікаційному іспиті;
- копію свідоцтва про навчання;
- копію документа про освіту;
- копію платіжного доручення про оплату складання кваліфікаційного іспиту.
3. Перед початком кваліфікаційного іспиту члени атестаційної комісії роз'яснюють фахівцям правила та вимоги щодо проведення кваліфікаційного іспиту.
4. Кваліфікаційний іспит проводиться шляхом тестування фахівців.
Тестування проводиться у такому порядку: кожна особа, що складає кваліфікаційний іспит, отримує індивідуальний варіант тесту, що містить не менш 100 питань, по кожному з яких запропоновано кілька варіантів відповіді. Тестування полягає у знаходженні правильних відповідей на поставлене питання. Тести можуть бути як у комп'ютерному вигляді, так і в паперовому. Час роботи над тестом не перевищує 2 години.
Оцінка результатів тестування проводиться за наступними критеріями: для осіб, які дали правильну відповідь на 80 та більше відсотків питань, іспит оцінюється як складений; особи, які правильно відповіли від 60 до 79 відсотків питань, повинні пройти додаткову співбесіду; особи, які відповіли менш ніж на 60 відсотків питань, вважаються такими, що іспит не склали.
5. Порядок тестування повинен забезпечувати однозначну ідентифікацію правильних та неправильних відповідей на поставлені питання.
6. При комп'ютерному тестуванні фахівці повинні бути ознайомлені з порядком такого тестування, а також одержати роз'яснення щодо його проведення.
7. Додаткова співбесіда проводиться атестаційною комісією згідно з переліком питань, які містяться у тесті. Атестаційна комісія вибірково може проводити додаткову співбесіду з фахівцями, які за результатами тестування дали правильну відповідь на 80 та більше відсотків питань.
8. При складанні кваліфікаційного іспиту фахівцям забороняється користуватися довідковою і спеціальною літературою, вести між собою переговори. Фахівці, які порушують ці вимоги, вилучаються з кваліфікаційного іспиту і вважаються такими, що не склали цей іспит.
9. Оцінка результатів тестування та додаткової співбесіди здійснюється за системою "склав/не склав". Остаточне рішення щодо складання кваліфікаційного іспиту приймає атестаційна комісія.
10. Фахівці, які не склали кваліфікаційний іспит, вправі повторно складати його у порядку, визначеному цими правилами та порядком роботи атестаційної комісії.
11. Видачу кваліфікаційного посвідчення не пізніше трьох днів від дати оголошення результатів кваліфікаційного іспиту здійснює установа, на базі якої організована робота атестаційної комісії.
12. Фахівець, який не склав кваліфікаційний іспит, вправі оскаржити дії атестаційної комісії в Комісію з цінних паперів.