УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
11.03.2008 N 124/115
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
26 березня 2008 р. 
за N 248/14939 
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства праці та соціальної політики N 364/535 (z0809-08) від 13.08.2008 )

Про затвердження Порядку повернення коштів, виплачених як допомога по безробіттю одноразово для організації безробітними підприємницької діяльності

Відповідно до частини третьої статті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (1533-14) НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Порядок повернення коштів, виплачених як допомога по безробіттю одноразово для організації безробітними підприємницької діяльності, що додається.
2. Державному центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра праці та соціальної політики України В.Іванкевича, заступника Голови Державної податкової адміністрації України С.Чекашкіна.
Міністр праці та соціальної
політики України
Голова Державної податкової
адміністрації України
ПОГОДЖЕНО:
Голова правління Фонду
загальнообов'язкового державного
соціального страхування України
на випадок безробіття
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
Керівник Робочої комісії
всеукраїнських профспілок
та профспілкових об'єднань
для ведення переговорів, укладання
Генеральної угоди на новий строк,
здійснення контролю і забезпечення
її виконання,
Заступник Голови ФПУ
Голова Конфедерації Вільних
профспілок України
Керівник Спілки орендарів
і підприємців України
Перший віце-президент
Всеукраїнської асоціації
роботодавців
Л.Денісова
С.Буряк
Я.Жугаєвич
К.Ващенко
Г.В.Осовий
М.Я.Волинець
В.М.Хмільовський
В.М.Биковець

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства праці
та соціальної політики
України,
Державної податкової
адміністрації України
11.03.2008  N 124/115
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 березня 2008 р.
за N 248/14939

ПОРЯДОК

повернення коштів, виплачених як допомога по безробіттю одноразово для організації безробітними підприємницької діяльності

1. Цей Порядок визначає механізм повернення коштів, виплачених як допомога по безробіттю одноразово для організації безробітними підприємницької діяльності, у разі непровадження такої діяльності протягом шести календарних місяців з дня отримання допомоги (далі - кошти).
2. Рішення про повернення коштів приймає директор районного, міськрайонного, міського та районного в місті центру зайнятості - керівник робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - базовий центр зайнятості) на підставі висновку комісії з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності (далі - комісія), що утворена відповідно до пункту 7.4 Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Мінпраці від 20.11.2000 N 307 (z0915-00) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.12.2000 за N 915/5136.
3. Підставою для розгляду комісією питання повернення коштів є:
державна реєстрація припинення підприємницької діяльності юридичної особи та фізичної особи - підприємця протягом шести календарних місяців з дня отримання коштів, інформація про яку надсилається державним реєстратором до центру зайнятості відповідно до Порядку взаємодії суб'єктів інформаційного обміну щодо надання та використання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, затвердженого наказом Держпідприємництва, ДПА, Держкомстату від 07.12.2005 N 121/560/406 (z1523-05) , постановою правління ПФУ від 07.12.2005 N 23-3 (za523-05) , постановою правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття від 07.12.2005 N 368 (zb523-05) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.12.2005 за N 1523/11803;
неподання юридичною особою та фізичною особою-підприємцем до органу державної податкової служби передбаченої законодавством звітності, або її подання з нульовими показниками, або несплата податку протягом шести календарних місяців з дня отримання коштів. Відповідна інформація надається органом державної податкової служби до базового центру зайнятості.
4. Кошти не підлягають поверненню у разі виникнення обставин, що унеможливлюють провадження підприємницької діяльності. До таких обставин належать:
4.1 смерть фізичної особи-підприємця;
4.2 прийняття судом рішення про оголошення фізичної особи - підприємця померлою або визнання її безвісно відсутньою;
4.3 прийняття судом рішення про визнання фізичної особи - підприємця недієздатною або про обмеження її цивільної дієздатності;
4.4 прийняття судом рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця чи юридичної особи у зв'язку з визнанням її банкрутом;
4.5 надання довідки чи висновку медичної установи щодо стану здоров'я фізичної особи - підприємця, що унеможливлює здійснення нею підприємницької діяльності;
4.6 дія непереборної сили (форс-мажорні обставини), що перешкоджає здійсненню підприємницької діяльності та викликана винятковими погодними умовами чи стихійним лихом або непередбаченими ситуаціями (ураган, повінь, землетрус, блискавка, пожежа, буря, терористичний акт, масові заворушення тощо);
4.7 інші поважні обставини, підтверджені документально.
5. Комісія проводить засідання з розгляду питання про повернення коштів на підставі, зазначеній:
в абзаці другому пункту 3 цього Порядку, - у місячний строк після припинення підприємницької діяльності юридичної особи та фізичної особи - підприємця;
в абзаці третьому пункту 3 цього Порядку, - у 15-денний строк з дня отримання центром зайнятості інформації від органів державної податкової служби.
6. Підготовку матеріалів до засідання комісії здійснює базовий центр зайнятості.
Про дату засідання комісії юридичні особи та фізичні особи - підприємці повідомляються у письмовій формі не пізніше ніж за п'ять календарних днів до проведення засідання та запрошуються на засідання комісії.
7. Рішення про повернення коштів приймається протягом трьох робочих днів після дати проведення засідання комісії директором базового центру зайнятості і оформляється наказом.
Рішення про неповернення коштів з обставин, визначених підпунктом 4.7 цього Порядку, приймається директором центру зайнятості Автономної Республіки Крим, обласного, Київського чи Севастопольського міського центру зайнятості - керівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - регіональний центр зайнятості) протягом п'яти робочих днів на підставі подання директора базового центру зайнятості. До подання додаються висновок комісії, заява і документи особи, що підтверджують обставини унеможливлення провадження підприємницької діяльності. Зазначені документи направляються до регіонального центру зайнятості протягом трьох робочих днів після дати проведення засідання комісії.
Протягом двох робочих днів після прийняття рішення базовий центр зайнятості надсилає юридичній особі чи фізичній особі - підприємцю копію наказу та в разі прийняття рішення про повернення коштів надсилає рекомендованим листом повідомлення про необхідність їх повернення протягом 15 календарних днів з дня отримання повідомлення.
8. У разі неможливості вручення повідомлення про необхідність повернення коштів з підстав, передбачених абзацом першим пункту 132 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 N 1155 (1155-2002-п) , відмови юридичної особи чи фізичної особи - підприємця повернути кошти, а також у разі неповернення їх у встановлений строк стягнення таких коштів здійснюється у судовому порядку відповідно до законодавства.
9. Рішення центру зайнятості щодо повернення коштів може бути оскаржено в центрі зайнятості вищого рівня або в судовому порядку.
Заступник директора Департаменту
політики державного соціального
страхування Мінпраці
Заступник начальника управління
реєстрації та обліку платників
податків Державної податкової
адміністрації
О.Постоюк
Б.Візіров