УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
11.03.2008 N 125/116
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
26 березня 2008 р. 
за N 255/14946 
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства праці та соціальної політики N 364/535 (z0809-08) від 13.08.2008 )

Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення безробітним

Відповідно до пункту 5 частини другої статті 12 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (1533-14) та з метою забезпечення цільового та ефективного використання коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, що додається.
2. Державному центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра праці та соціальної політики України В.Іванкевича та заступника Голови Державної податкової адміністрації України С.Чекашкіна.
Міністр праці та соціальної
політики України
Голова Державної податкової
адміністрації України
ПОГОДЖЕНО:
Правління Фонду
загальнообов'язкового державного
соціального страхування України
на випадок безробіття
(постанова від 14.02.2008 N 21)
Керівник Спілки орендарів
і підприємців України
Генеральний директор Федерації
роботодавців України
Голова Конфедерації Вільних
профспілок України
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
Керівник Робочої комісії
всеукраїнських профспілок
та профспілкових об'єднань
для ведення переговорів, укладання
Генеральної угоди на новий строк,
здійснення контролю і забезпечення
її виконання,
Заступник Голови ФПУ
Л.Денісова
С.Буряк
В.М.Хмільовський
В.О.Грищенко
М.Я.Волинець
К.Ващенко
Г.В.Осовий

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства праці
та соціальної політики
України,
Державної податкової
адміністрації України
11.03.2008  N 125/116
Постанова правління
Пенсійного фонду України
11.03.2008  N 7-1
( za255-08 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 березня 2008 р.
за N 255/14946

ПОРЯДОК

розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення безробітним

1. Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення безробітним (далі - Порядок) визначає механізм проведення розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (1533-14) .
2. Розслідування згідно з цим Порядком здійснюється шляхом проведення перевірки достовірності даних, які є підставою для надання особі статусу безробітної та виплати їй матеріального забезпечення, що зазначені у документах, поданих особою до державної служби зайнятості під час її реєстрації та протягом періоду її перебування на обліку як безробітної.
3. Перевірка проводиться центрами зайнятості, на які покладено виконання функцій робочих органів виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - центри зайнятості), у разі, коли:
подані застрахованою особою документи дають їй право на одержання допомоги по безробіттю відповідно до частини першої статті 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (1533-14) ;
особа, яка одержує допомогу по безробіттю та не може бути працевлаштована у зв'язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи, виявила бажання отримати залишок належної їй допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності;
центром зайнятості розглядається питання про направлення особи, яка має вищу освіту і перебуває на обліку як безробітна, на перепідготовку для отримання другої вищої освіти за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд);
під час перебування особи на обліку як безробітної до центру зайнятості надійшла інформація від державних органів, підприємств, установ, організацій чи громадян про обставини, що впливають на умови виплат матеріального забезпечення та надання соціальних послуг безробітній особі, яка відрізняється від поданих нею відомостей, або така інформація розміщена в засобах масової інформації.
Рішення щодо проведення перевірки приймається керівником відповідного центру зайнятості.
4. Центри зайнятості під час проведення перевірки взаємодіють з органами державної податкової служби та Пенсійним фондом України шляхом обміну інформацією про отримані особами, які перебувають на обліку в державній службі зайнятості як безробітні, доходи від провадження підприємницької діяльності, виконання робіт за трудовим договором, у тому числі за сумісництвом, та під час роботи за кордоном, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими угодами, ведення особистого селянського господарства тощо.
Обмін інформацією здійснюється між Державним центром зайнятості, Державною податковою адміністрацією та Пенсійним фондом України.
Обмін інформацією між центрами зайнятості та державними реєстраторами здійснюється згідно з Порядком взаємодії суб'єктів інформаційного обміну щодо надання та використання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, затвердженим наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Державної податкової адміністрації України та Державного комітету статистики України від 07.12.2005 N 121/560/406 (z1523-05) , постановою правління Пенсійного фонду України від 07.12.2005 N 23-3 (za523-05) та постановою правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття від 07.12.2005 N 368 (zb523-05) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.12.2005 за N 1523/11803.
5. Перевірка достовірності даних, які є підставою для надання особі статусу безробітної та виплат їй матеріального забезпечення, проводиться центрами зайнятості шляхом звіряння з відомостями, наявними в Державній податковій адміністрації України, Пенсійному фонді України, державних реєстраторів; використання даних перевірок цих органів, Державного департаменту нагляду за додержанням законодавства про працю, контрольно-ревізійних органів цільового використання коштів Фонду; проведення центром зайнятості перевірки достовірності зазначених у довідках про середню заробітну плату даних та записів у трудових книжках безпосередньо на підприємствах, в установах, організаціях та у фізичних осіб, які використовують найману працю, у порядку, установленому законодавством.
Працівники центрів зайнятості для встановлення достовірності даних можуть брати участь у перевірках, що проводяться зазначеними органами.
За результатами звірки або перевірки оформлюється акт, який підписується посадовими особами, що їх проводили.
У разі встановлення недостовірності даних, на підставі яких особі надано статус безробітної та право на виплату матеріального забезпечення, особа ознайомлюється з актом, про що засвідчує своїм підписом. У разі відмови особи підписати акт, про це робиться відповідна відмітка спеціалістом центру зайнятості.
6. У разі встановлення центрами зайнятості відповідно до цього Порядку належності безробітної особи до категорії зайнятих така особа знімається з обліку як безробітна в установленому законодавством порядку та повертає суму незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальних послуг з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.
Якщо відомості про доходи особи, на підставі яких призначено матеріальне забезпечення, є недостовірними з вини роботодавця, центри зайнятості проводять перерахунок страхових виплат з дня їх призначення. Суми незаконно виплачених коштів повертаються роботодавцем. Виплата коштів, недоотриманих особою внаслідок зниження суми страхових виплат, здійснюється за рахунок коштів Фонду.
Якщо відомості про доходи є недостовірними з вини особи, центри зайнятості припиняють відповідні виплати, а суми здійснених з дня призначення виплат повертаються особою відповідно до пункту 7 цього Порядку.
7. Рішення про повернення коштів особою чи роботодавцем оформлюється наказом.
Протягом двох робочих днів після прийняття рішення центр зайнятості надсилає особі чи роботодавцю рекомендованим листом повідомлення про необхідність протягом 15 календарних днів з дня отримання повідомлення повернути незаконно виплачені кошти.
8. У разі неможливості вручення повідомлення про необхідність повернення коштів з підстав, передбачених абзацом першим пункту 132 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 N 1155 (1155-2002-п) , відмови особи чи роботодавця повернути кошти, а також у разі неповернення їх у встановлений строк стягнення таких коштів здійснюється у судовому порядку відповідно до законодавства.
9. Рішення центру зайнятості щодо повернення коштів може бути оскаржено в центрі зайнятості вищого рівня або в судовому порядку.
Заступник директора Департаменту
політики державного соціального
страхування Мінпраці
Начальник управління реєстрації
та обліку платників податків
Державної податкової адміністрації
Директор Департаменту
персоніфікованого обліку,
інформаційних систем та мереж
Пенсійного фонду
О.Постоюк
Н.Калєніченко
О.Малецький