ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи
Л И С Т
15.10.2008 N 29/1-11.1/7338-ЕП
Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи розглянуто лист <...> щодо підходів до класифікації товарів "відеопроектори" згідно з УКТЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) .
Сучасні відеопроектори використовуються в невеликих кінотеатрах, в залах для проведення презентацій, в учбових аудиторіях, і, звичайно, в системах домашніх кінотеатрів. У проекторах застосовуються різні технології і, залежно від призначення, в них реалізований той або інший набір функцій. Деякі мультимедійні проектори, розраховані як на підключення до комп'ютера для проведення презентацій, так і на використання у складі домашніх кінотеатрів.
Існують сучасні відеопроектори, що принципово відрізняються за способом формування зображення:
- рідкокристалічні проектори (або LCD-проектори);
- мікродзеркальні проектори (або DLP-проектори);
Принцип роботи рідкокристалічних проекторів нескладний. Світло від потужної лампи, проходячи через діхроїчний фільтр-дзеркало, розділяється по довжині хвилі на три основні потоки RGB (червоний, зелений і синій), кожний з яких потім проходить через одну з трьох рідкокристалічних матриць (з англ. display). Зображення формується всіма трьома матрицями, після чого виводиться на діхроїчну призму, що "збирає" всі світлові потоки в один, і через оптичну систему подається на екран. Недоліком РК-проекторів є фізичні властивості кристалів, які навіть в закритому стані залишаються прозорими.
DLP-проектори побудовані на основі DMD-мікросхем. Суть "цифрової обробки світла", як розшифровується абревіатура "DLP", полягає у використанні спеціальної мікродзеркальної матриці DMD (Digital Micromirror Device), на якій встановлені від 500 тисяч до декілька мільйонів мікродзеркал, що повертаються не невеликий кут (10-12 градусів), кожне з яких відповідає за піксель на екрані. Світло від лампи підсвічування проходить через спеціальне "колірне" колесо з трьома (або більш) кольоровими секторами (червоний, зелений і синій тощо), з додатковим білим (прозорим) сектором, який покликаний за рахунок зниження колірної насиченості підвищувати яскравість зображення. Колесо обертається з високою швидкістю (зазвичай 120 обертів в секунду або 7200 обертів за хвилину). Світло, що пройшло через нього падає на мікродзеркальну матрицю, дзеркала якої швидко "гойдаються", повертаючись на різні кути, і відображають світло в оптичну систему, що формує зображення на екрані.
Таким чином, проектори, які виготовлені на основі LCD технології та використовуються з машинами автоматичного оброблення інформації класифікуються у товарній підкатегорії 8528 30 05 00 згідно УКТЗЕД (2371г-14) .
Інші відеопроектори, в тому числі ті, що можуть використовуватись з машинами автоматичного оброблення інформації, класифікуються у товарних підкатегоріях 8528 30 20 00 або 8528 30 90 00 згідно УКТЗЕД (2371г-14) .
Начальник Управління
І.П.Рамусь
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua