ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату
15.09.2008 N 331 
( z0958-08 ) 
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
10 жовтня 2008 р. 
за N 959/15650 

ЗМІНИ до Інструкції

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 4-мтп "Звіт про залишки і використання енергетичних матеріалів та продуктів перероблення нафти" ( z1278-05 )

1. У тексті Інструкції слова та цифри "N 4-мтп (річна)" та "N 4-мтп (св) (річна)" в усіх відмінках та числах замінити відповідно словами та цифрами "N 4-мтп (піврічна)" та "N 4-мтп (св) (піврічна)" у відповідних відмінках та числах.
2. У розділі 1:
2.1. Абзац перший пункту 1.1 після слів та цифр "форми N 4-мтп (св) (піврічна)" доповнити словами та цифрами "N 4-мтп (місячна, термінова)".
2.2. В абзаці першому пункту 1.1 виключити слова "форм власності".
2.3. Пункт 1.4 виключити. У зв'язку з цим пункт 1.5 уважати пунктом 1.4.
3. У розділі 2:
3.1. У заголовку розділу 2, пункті 2.5, абзаці першому пункту 2.6 слова та цифри "та N 4-мтп (квартальна)" виключити.
3.2. Пункт 2.2 після абзацу третього доповнити новим абзацом такого змісту:
"За рядком "Газ природний" до залишків у підземних сховищах газу (ПСГ) записуються об'єми закачаного газу для споживачів України без урахування транзиту з використанням ПСГ".
У зв'язку з цим абзац четвертий уважати відповідно абзацом п'ятим.
3.3. В абзаці другому пункту 2.4 останнє речення виключити.
3.4. У пункті 2.7:
3.4.1. В абзаці першому слова та цифри "та N 4-мтп (квартальна)", "та графи 1 і 2 форми N 4-мтп (квартальна)", "та графа 3 розділу 3 за формою N 4-мтп (квартальна)" виключити.
3.4.2. В останньому реченні абзацу першого слово "річних" замінити словом "піврічних".
3.4.3. Доповнити новим підпунктом 2.7.6 такого змісту:
"2.7.6 У графі "реалізовано населенню (уключаючи працівників підприємств)" рядки "бензин моторний" та "газойлі (паливо дизельне)" підприємства не заповнюють. Об'єми продажу бензину моторного і газойлів (палива дизельного) відображаються у звіті "Про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства" за формою N 3-торг у розділі 5 "Продаж світлих нафтопродуктів і газу".
3.5. Пункт 2.8 викласти в такій редакції:
"2.8. У розділі 4 форми N 4-мтп (св) (піврічна) та розділі 5 форми N 4-мтп (піврічна) записують втрати енергетичних матеріалів та продуктів перероблення нафти при видобутку та виробництві, втрати через невикористання, необлік та з інших причин, а також розшифровуються втрати, уключені до обсягів використання: утрати при транспортуванні, розподілі та зберіганні, утрати при перетворенні та при переробці в непаливну продукцію.
2.8.1 до графи "втрати при видобутку та виробництві" записують утрати вугілля з породою при збагаченні та сортуванні на збагачувальних підприємствах вугільної та металургійної промисловості (без урахування промпродукту і шламу, використаних як енергетичне паливо), утрати нафти при деемульсації та стабілізації тощо.
2.8.2 до графи "втрати через невикористання, необлік та з інших причин" записують невикористані паливно-енергетичні ресурси, а саме: незбираний попутний нафтовий газ, спалений у факелах; невикористані відходи лісозаготівель, деревообробки, відпрацьовані масла мастильні, луги сульфатні, відходи хімічного виробництва та інші горючі відходи технологічних процесів виробництва, для яких відсутня на підприємстві розроблена технологія їх використання; невикористані відпрацьована пара, конденсат, гаряча вода, тепло відхідних газів, агрегатів, які не мають теплоутилізаційних установок.
При неможливості точного визначення кількості окремих невикористаних видів палива допускається запис їх за експертною оцінкою з урахуванням стану цих енергоресурсів і реальної можливості їх використання".
4. Доповнити Інструкцію (z1278-05) новим розділом такого змісту:
"3. Заповнення бланка форми державного статистичного спостереження N 4-мтп (місячна, термінова)
3.1. До графи "використано - всього" записують сумарні об'єми вугілля, нафти (уключаючи газовий конденсат), природного газу та окремих нафтопродуктів, витрачених за всіма напрямами споживання: у процесі перетворення, на неенергетичні потреби (як сировина або матеріал), безпосередньо з метою кінцевого споживання з урахуванням технологічних втрат, втрат при транспортуванні, розподілі та зберіганні, а також обсягів реалізації (відпуску) населенню незалежно від джерел їх надходження (чи закуплені вони за власні кошти, чи надійшли як давальницька сировина). До цієї графи за рядками "бензин моторний" та "газойлі (паливо дизельне)" обсяги реалізації населенню не записуються. Об'єми їхнього продажу відображаються у звіті "Про продаж світлих нафтопродуктів" за формою N 1-торг (нафтопродукти).
3.2. До графи "залишки на кінець звітного періоду" записуються сумарні об'єми залишків вугілля, нафти (включаючи газовий конденсат), природного газу та окремих нафтопродуктів як у споживачів, так і у постачальників.
Підприємства-постачальники в об'ємах залишків показують залишки як для власних потреб, так і для подальшого продажу.
За рядком "Газ природний" до залишків у підземних сховищах газу (ПСГ) записуються об'єми закачаного газу для споживачів України без урахування транзиту з використанням ПСГ.
Залишки палива, що відкладені до держрезерву та мобзапасу, до цих граф не записуються".
Директор департаменту
статистики торгівлі
А.О.Фризоренко