ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР СТРАХОВОГО ФОНДУ ДОКУМЕНТАЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 83 від 14.05.99
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
4 червня 1999 р.
за N 353/3646
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи N 680 (z0986-08) від 22.09.2008 )

Про затвердження Інструкції про порядок створення страхового фонду документації України

Згідно з Положенням про Державний центр страхового фонду документації України, затвердженим Указом Президента України від 19 червня 1998 року N 668/98, з метою забезпечення виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 1998 року N 830-р (830-98-р) НАКАЗУЮ:
Затвердити Інструкцію про порядок створення страхового фонду документації України (додається).
Генеральний директор
Є.І.Романенко

Затверджено
Наказ Державного центру страхового
фонду документації України
14.05.99 N 83

Інструкція про порядок створення страхового фонду документації України

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція розроблена відповідно до Положення про Державний центр страхового фонду документації України, затвердженого Указом Президента України від 19 червня 1998 року N 668/98, з метою забезпечення виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 1998 року N 830-р (830-98-р) і визначає загальні положення, основні завдання, порядок планування, організацію робіт міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади (далі - органи виконавчої влади), підприємств, установ і організацій усіх форм власності (далі - підприємства) щодо створення страхового фонду документації (далі - СФД) на об'єкти і споруди систем життєзабезпечення, вироби та об'єкти, необхідні для забезпечення сталого функціонування господарства України (далі - вироби та об'єкти), на пам'ятки історії і культури.
1.2. СФД України - це упорядкований масив документів, зафіксованих на мікрофільмах чи інших компактних носіях інформації, які прийняті на державний облік і довгочасне надійне зберігання.
1.3. Регіональний СФД - це банк документів СФД, який створюється обласними державними адміністраціями спільно з місцевими органами самоврядування і є складовою частиною СФД України.
1.4. Галузевий СФД - це банк документів СФД, який створюється відповідними міністерствами та іншими органами виконавчої влади і є складовою частиною СФД України.
1.5. До складу регіонального (галузевого) СФД входять СФД на вироби та об'єкти, необхідні для забезпечення сталого функціонування господарства України, об'єкти і споруди систем життєзабезпечення, техногенно та екологічно небезпечні об'єкти, пам'ятки історії і культури.
1.6. Основне призначення СФД на вироби та об'єкти полягає в оперативному забезпеченні органів виконавчої влади та підприємств документами СФД для організації виробництва, проведення аварійно-рятувальних, відбудовчих робіт та оперативного прийняття рішень в умовах надзвичайних ситуацій (у випадку втрати оригіналів документів чи недоступності до них).
1.7. Основне призначення СФД на пам'ятки історії і культури полягає у збереженні інтелектуального та духовного надбання, відтворенні для сучасних потреб і прийдешніх поколінь копій документів на ці пам'ятки на випадок їх пошкодження чи втрати.
1.8. Основними завданнями створення СФД на вироби та об'єкти, пам'ятки історії і культури є:
- формування і ведення СФД України;
- надійний захист та довгочасне зберігання документів СФД;
- видача користувачам документів СФД у визначені терміни і в потрібних обсягах.

2. Склад СФД на вироби та об'єкти, пам'ятки історії і культури

2.1. СФД на об'єкти й споруди систем життєзабезпечення, техногенно та екологічно небезпечні об'єкти створюється за такими напрямами:
- об'єкти підвищеного ризику;
- вибухонебезпечні об'єкти;
- пожежонебезпечні об'єкти;
- хімічно небезпечні об'єкти;
- радіаційно небезпечні об'єкти;
- об'єкти гідродинамічної небезпеки;
- об'єкти систем водопостачання та каналізації;
- об'єкти систем електропостачання;
- об'єкти систем газопостачання;
- об'єкти систем медичного обслуговування населення;
- об'єкти транспортних систем;
- об'єкти систем зв'язку;
- об'єкти систем продовольчого забезпечення;
- найважливіші об'єкти органів управління.
2.2. СФД на вироби і об'єкти, необхідні для забезпечення сталого функціонування господарства України, створюється за такими напрямами:
- важке машинобудування (турбіни ГЕС та АЕС, будівельні машини, тепловози, вагони, бурове обладнання тощо);
- металургійна промисловість (об'єкти металургійного та коксохімічного виробництва, технологічні регламенти та обладнання металургійного виробництва сталі, чавуну, прокату тощо);
- авіакосмічна промисловість (літаки, гелікоптери, прилади та обладнання для авіакосмічної техніки тощо);
- суднобудування (танкери, сухогрузи, рибальські кораблі та катери тощо);
- радіопромисловість (радіостанції, вимірювальна техніка, елементна база радіоприладів, обчислювальна техніка тощо);
- автотранспортна промисловість (автомобілі, автобуси, автоагрегати, автозапчастини тощо);
- агропромислове машинобудування (сільськогосподарські машини, трактори, комбайни, продовольчі автомати тощо);
- електротехнічна промисловість (електричні машини, електровози, прилади, кабелі тощо);
- вугільна промисловість (устаткування для видобутку вугілля, проектна документація на шахти, документація проектів закриття шахт відповідно до реструктуризації галузі тощо);
- медбіопромисловість (лікарські препарати подвійного застосування, обладнання цивільних закладів тощо);
- виробництво будівельних матеріалів (документація на виробництво будівельних матеріалів для виготовлення техніки та виконання будівельних робіт тощо);
- виконання монтажних та будівельних робіт (документація на виробництво конструкцій та обладнання для виконання будівельних та монтажних робіт тощо).
2.3. СФД на пам'ятки історії і культури створюється за такими напрямами:
- пам'ятки містобудування;
- палацо-садибні комплекси;
- комплекси військово-оборонної архітектури;
- пам'ятки культової архітектури;
- палацо-паркові комплекси;
- садибні комплекси;
- історико-культурні заповідники;
- державні музеї;
- бібліотеки;
- об'єкти, що являють собою національну, наукову, культурну та історичну спадщину.

3. Планування та організація робіт щодо створення СФД на вироби та об'єкти, пам'ятки історії і культури

3.1. Основою для планування робіт зі створення СФД на вироби та об'єкти є номенклатура виробів відповідних галузей економіки, переліки об'єктів і споруд систем життєзабезпечення, реєстри техногенно та екологічно небезпечних об'єктів, які розробляються органами виконавчої влади.
Основою для планування робіт зі створення СФД на пам'ятки історії і культури є документи державного обліку пам'яток містобудування, архітектури й історії, рухомих пам'яток історії та культури:
- Державний реєстр національного культурного надбання;
- Державні реєстри, описи, переліки та каталоги пам'яток історії та культури тощо.
3.2. Для організації робіт щодо планування створення СФД органи виконавчої влади визначають відповідального виконавця та підприємство - постачальника документації.
3.3. Відповідальний виконавець організовує збір пропозицій постачальників документації зі створення СФД і на їх базі формує проект "Переліку документації, яка підлягає закладанню до регіонального (галузевого) страхового фонду документації" (далі - Перелік документації). Форму Переліку документації наведено в додатку 1.
Проект "Переліку документації, яка підлягає закладанню до регіонального страхового фонду документації" узгоджується з регіональними науково-виробничими відділеннями страхового фонду документації (РНВВ СФД) (за належністю) і затверджується відповідним місцевим органом виконавчої влади та Державним центром страхового фонду документації України (далі - Держцентр СФДУ).
Проект "Переліку документації, яка підлягає закладанню до галузевого страхового фонду документації" затверджується відповідним органом виконавчої влади та Держцентром СФДУ.
3.3.1. Постачальник документації визначає достатній комплект документації на об'єкт, виріб, пам'ятник історії та культури для створення СФД і несе відповідальність за його повноту.
3.3.2. Види, склад документації, її обсяг і терміни мікрофільмування постачальники документації узгоджують з відповідними РНВВ СФД.
3.3.3. Документація, яка подається для виготовлення документів СФД, за комплектністю, складом та технічними вимогами повинна відповідати керівним нормативним документам КНД 321.006-94 "СФД. Технічні вимоги до підготовки і відправлення на мікрофільмування проектної документації на об'єкти будівництва", КНД 321.002-93 "СФД. Технічні вимоги до підготовки і відправки на мікрофільмування документації на промислову продукцію", КНД 321.023-96 "СФД. Порядок створення страхового фонду проектної робочої, виконавчої документації на інженерне забезпечення об'єктів від зовнішніх джерел", КНД 321.032-96 "СФД. Технічні вимоги до науково-проектної документації на пам'ятки містобудування і архітектури, яка підлягає закладанню до страхового фонду документації України", КНД 321.031 "СФД. Технічні вимоги до документації на пам'ятки історії і культури, яка підлягає закладанню до страхового фонду документації України".
3.4. На підставі Переліків документації Держцентр СФДУ разом з органами виконавчої влади розробляє Галузеву (Регіональну) програму створення СФД України (далі - Програма).
3.5. Органи виконавчої влади здійснюють контроль за виконанням Програми підприємствами, які їм підпорядковані.
3.6. Обсяги фінансування робіт, пов'язаних з підготовкою і відправкою документації для створення СФД, визначаються органами виконавчої влади і доводяться до підприємств - постачальників документації (замовника) щорічно. У разі укладення прямих договорів між замовником та РНВВ СФД роботи провадяться згідно з порядком проведення договірних робіт.
3.7. Держцентр СФДУ відповідно до законодавства України гарантує:
- збереження державної та іншої, передбаченої законодавством України, таємниці;
- використання документів СФД тільки для виконання завдань, передбачених законодавством України про СФД;
- збереження і повернення комплектів документів власникам після закінчення робіт з виготовлення документів СФД.

4. Порядок використання СФД на вироби та об'єкти, пам'ятки історії і культури

4.1. Держцентр СФДУ забезпечує органи виконавчої влади, підприємства (користувачів) документами СФД за заявками встановленої форми (форму заявки наведено у додатку 2).
4.2. Відповідальність за якість документів СФД і додержання термінів їх відправки покладається на Держцентр СФДУ.

5. Контроль за станом створення СФД на вироби та об'єкти, пам'ятки історії і культури

5.1. Контроль за виконанням робіт, пов'язаних зі створенням СФД, здійснює Державна технічна інспекція Держцентру СФДУ шляхом проведення планових та позапланових перевірок.
Голова ТК-40 України
О.Г.Трушин

Додаток 1
до пункту 3.3 Інструкції
про   порядок  створення
страхового         фонду
документації України
 ЗАТВЕРДЖУЮ                    ЗАТВЕРДЖУЮ 
 ____________________________  ___________________________________________ 
   керівник Держцентру СФДУ    керівник (міністерства, іншого центрального 
                                   (місцевого) органу виконавчої влади) 
 ______ _____________________  _______       __________________________ 
 підпис розшифрування підпису   підпис          розшифрування підпису 

Перелік

документації, яка підлягає закладанню до регіонального (галузевого) страхового фонду документації

_______________________________________________ на 1999 - 2005 рр. міністерство

(інший центральний (місцевий) орган виконавчої влади)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
N|Назва та|Позначення |Вид до-  |Загаль-|Термін мік- |Позначен-|Підприємство -|Обсяги   |Підприємство,|При- 
 |індекс  |виробу     |кумен-   |ний об-|рофільмуван-|ня комп- |постачальник  |витрат на|що здійснює  |міт- 
 |виробу  |(скла-     |тації    |сяг до-|ня          |лексного |документації  |створення|мікрофільму- |ка 
 |(складо-|дової      |(констр.,|кумен- |            |виробу   |та його пош-  |СФД      |вання та     | 
 |вої час-|частини    |технол., |тації  |            |         |тові рекві-   |         |поштові      | 
 |тини ви-|виробу),   |нормат., |(в ар- |------------|         |зити          |         |реквізити    | 
 |робу),  |комплекта  |ПДБ      |кушах  |поча-|закін-|         |              |         |(РНВВ СФД)   | 
 |об'єкта,|документів,|тощо)    |форма- |ток  |чення |         |              |         |             | 
 |будови, |інвентар-  |         |ту А4) |     |      |         |              |         |             | 
 |інж. ме-|ний номер  |         |       |     |      |         |              |         |             | 
 |режі,   |пам'ятки   |         |       |     |      |         |              |         |             | 
 |пам'ятки|           |         |       |     |      |         |              |         |             | 
-+--------+-----------+---------+-------+-----+------+---------+--------------+---------+-------------+---- 
1|    2   |      3    |     4   |    5  |  6  |   7  |     8   |       9      |    10   |      11     | 12 
-+--------+-----------+---------+-------+-----+------+---------+--------------+---------+-------------+---- 
-+--------+-----------+---------+-------+-----+------+---------+--------------+---------+-------------+---- 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
_____________________  _________________  ________________________ 
 посади виконавців          підписи        розшифрування підписів 
УЗГОДЖЕНО 
Керівник РНВВ СФД   ______________________  ______________________ 
(для регіонального         підпис                 розшифрування 
СФД)                                                підпису 
Примітка 1. Переліки на вироби, об'єкти, споруди систем життєзабезпечення, техногенно та екологічно небезпечні об'єкти, пам'ятки історії і культури повинні складатися як самостійні.

Додаток 2
до пункту 4.1 Інструкції
про   порядок  створення
страхового         фонду
документації України
ЗАТВЕРДЖУЮ                       ЗАТВЕРДЖУЮ* 
______________________________   ______________________________________ 
  найменування міністерства      найменування міністерства-розпорядника 
    за підпорядкованістю                      документації 
______________________________   ______________________________________ 
  керівник (заст. керівника)            керівник (заст. керівника) 
________ _____________________   _______  _________________________ 
 підпис  розшифрування підпису    підпис    розшифрування підпису 

Заявка

на забезпечення документами СФД ________________________ найменування користувача

N _____ від _________

------------------------------------------------------------------------------------- 
Найменування,|Позначення|Позначен-|Вид  |Обсяг  |Вид   |Кіль-  |Строк     |Поштові 
індекс виробу|основного |ня мікро-|доку-|доку-  |носія |кість  |поставки  |реквізити 
(складової   |документа |форми    |мента|ментів |замов-|примір-|документів|користува- 
частини      |виробу    |СФД      |(КД; |в фі-  |лених |ників  |СФД корис-|ча доку- 
виробу);     |(складової|         |ТД;  |зичних |доку- |       |тувачам   |ментами 
об'єкта      |частини   |         |ПДБ  |аркушах|ментів|       |          |СФД 
(будівлі,    |виробу);  |         |тощо)|(арку- |      |       |          | 
споруди);    |об'єкта   |         |     |шах    |      |       |          | 
пам'ятки;    |(будівлі, |         |     |формату|      |       |          | 
норматив-    |споруди); |         |     |А4)    |      |       |          | 
ного         |пам'ятки; |         |     |       |      |       |          | 
документа    |норматив- |         |     |       |      |       |          | 
             |ного до-  |         |     |       |      |       |          | 
             |кумента   |         |     |       |      |       |          | 
-------------+----------+---------+-----+-------+------+-------+----------+---------- 
       1     |     2    |     3   |  4  |    5  |   6  |   7   |     8    |     9 
------------------------------------------------------------------------------------- 
Керівник - користувач 
документами                           ____________________________ 
                                         особистий підпис, дата 
_______________
* Заповнюється в випадку, коли розпорядником замовленої документації є не міністерство за підпорядкованістю.