УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
N 1/13-5723-ЕП від 07.12.2001
Начальникам митних органів
Головним бухгалтерам 
( Лист скасовано на підставі Листа Державної митної служби N 11/2-17/12074-ЕП (v2074342-08) від 03.11.2008 )
В доповнення до Порядку внесення грошової застави при ввезенні громадянами товарів та транспортних засобів на митну територію України та її повернення, надісланого листом Держмитслужби від 23.11.2001 N 2/13-5486-ЕП (v5486342-01) , повідомляємо.
При практичному застосуванні окремих положень цього Порядку в митних органах виникає ряд проблемних питань, зокрема, пов'язаних з поверненням грошової застави.
З метою врегулювання таких питань зазначений Порядок передбачено доповнити наступним:
Митниця, яка здійснює митне оформлення тимчасово ввезених громадянами товарів та транспортних засобів, ввезених з метою "транзит", самостійно визначає міжнародний пункт пропуску, через який може здійснитися їх випуск та своєчасне повернення грошової застави. При цьому у вільному від граф місці на зворотному боці першого примірника та на зворотному боці 2 примірника уніфікованої митної декларації МД-1 у полі "Службові відмітки" додатково зазначається міжнародний пункт пропуску, через який повинно здійснитися їх випуск.
По факту внесення грошової застави митний орган, на рахунок якого внесено грошову заставу, одночасно зобов'язаний повідомити про це митний орган, який здійснюватиме випуск товарів та транспортних засобів, із зазначенням дати очікуваного випуску.
На підставі такого повідомлення митний орган робить заявку в банк для замовлення сум грошової застави.
Керівники митних органів повинні забезпечити доставку сум грошової застави до міжнародних пунктів пропуску через митний кордон України підрозділами митної варти та повністю забезпечити їх подальше зберігання.
Суми грошової застави видаються посадовою особою відділу бухгалтерського обліку, звітності, контролю та розрахунків за митними платежами з Держбюджетом відповідній посадовій особі оперативного підрозділу, з якою укладена угода на матеріальну відповідальність згідно чинного законодавства.
По закінченню зміни посадова особа оперативного відділу міжнародного пункту пропуску через митний кордон України повинна надати звіт до відділу бухгалтерського обліку, звітності, контролю та розрахунків за митними платежами з Держбюджетом про використання цих коштів. У разі, якщо закінчення зміни припадає на вихідний та святковий день, то звіт про повернення сум грошової застави подається в перший робочий день, наступний за звітними. У разі, якщо кошти, заявлені з метою повернення сум грошової застави громадянам не використані за призначенням, вони повинні бути повернуті в касу митного органу не пізніше наступного дня.
Відділи бухгалтерського обліку, звітності, контролю та розрахунків за митними платежами з Держбюджетом митного органу, який здійснюватиме повернення сум грошової застави, повинен установити відповідний ліміт каси.
На вихідні та святкові дні начальники митних органів повинні забезпечити міжнародні пункти пропуску через митний кордон України відповідними коштами, заздалегідь замовленими в установах банку, та їх зберігання.
Голова Служби
М.М.Каленський
WEB MD Office "НПО Поверхность"