ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
07.02.2008 N 150

Про внесення змін до Положення про Консультаційно-експертну раду Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України та затвердження його в новій редакції

( Із змінами, внесеними згідно з Розпорядженнями Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг N 955 (v0955486-08) від 07.08.2008 N 1107 (v1107486-08) від 18.09.2008 N 1338 (v1338486-08) від 13.11.2008 )
Відповідно до п. 6 ст. 23 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) та постанови Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 N 1378 (1378-2004-п) "Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України ПОСТАНОВИЛА:
1. Внести зміни до Положення про Консультаційно-експертну раду Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого розпорядженням від 19.09.2003 N 63 (v0063486-03) , затвердивши його в новій редакції згідно з додатком 1.
2. Затвердити склад Консультаційно-експертної ради згідно з додатком 2.
3. Розпорядження Держфінпослуг від 28.09.2004 N 2476, від 29.10.2004 N 2713 (v2713486-04) , від 29.03.2005 N 3814 (v3814486-05) , від 30.09.2005 N 4701 (v4701486-05) вважати такими, що втратили чинність.
4. Контроль за виконанням цього розпорядження залишити за Головою Комісії.
Голова Комісії
В.Альошин
Протокол засідання Комісії
від 7 лютого 2008 р. N 394

Додаток 1
до розпорядження Державної
комісії з регулювання ринків
фінансових послуг України
07.02.2008  N 150

ПОЛОЖЕННЯ

про Консультаційно-експертну раду Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

1. Консультаційно-експертна рада Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - КЕР) є постійно діючим на громадських засадах консультативно-дорадчим органом, утвореним згідно з Законом України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) та постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 N 1378 (1378-2004-п) "Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики".
Консультаційно-експертна рада створюється з метою здійснення координації заходів, пов'язаних із забезпеченням проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.
2. КЕР у своїй роботі керується Конституцією (254к/96-ВР) , законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, Порядком проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, рішеннями Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - Комісія) та цим Положенням.
3. Основними завданнями КЕР є:
розробка пропозицій щодо державної політики на ринках фінансових послуг, сприяння формуванню наукових і методологічних засад функціонування ринків фінансових послуг, проведення аналізу стану, проблем та тенденцій розвитку ринків, прогнозування та планування процесів у цій сфері;
забезпечення врахування громадської думки у процесі підготовки та організації виконання рішень Комісії;
сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами.
4. Консультаційно-експертна рада відповідно до покладених на неї завдань:
надає Комісії пропозиції до проектів державних програм, заходів та нормативно-правових актів щодо функціонування та розвитку ринків фінансових послуг;
узагальнює практику застосування законодавства України з питань функціонування ринків фінансових послуг, здійснює аналіз стану, проблем та тенденцій розвитку ринків фінансових послуг та на основі цього надає пропозиції до проектів планів розвитку законодавства щодо регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг;
опрацьовує проекти нормативно-правових актів, які розробляються Комісією, надає консультації і пропозиції до них;
опрацьовує проблемні питання у сфері регулювання ринків фінансових послуг на макроекономічному рівні та готує пропозиції Комісії щодо їх вирішення;
готує пропозиції щодо інформатизації та підвищення прозорості ринків фінансових послуг;
надає пропозиції щодо напрямів розвитку ринків фінансових послуг в умовах глобалізації світових фінансових ринків, запровадження міжнародно визнаних правил розвитку ринків фінансових послуг;
готує і надає пропозиції Комісії до орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю;
подає пропозиції щодо строків проведення публічних громадських обговорень певних питань та проектів регуляторних актів;
подає пропозиції щодо проведення консультацій з громадськістю з питань, не передбачених орієнтовним планом;
здійснює інші заходи щодо організації та проведення консультацій з громадськістю згідно з Порядком проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
опрацьовує отримані за результатами проведення консультацій з громадськістю пропозиції і зауваження з питань формування та реалізації державної політики і подає їх Комісії;
систематично інформує громадськість, зокрема через засоби масової інформації, про свою діяльність, прийняті рішення та стан їх виконання.
5. Консультаційно-експертна рада з метою виконання покладених на неї завдань має право:
отримувати в установленому порядку від Комісії інформацію, необхідну для своєї роботи;
утворювати постійні та тимчасові робочі органи (комітети, комісії, експертні групи) відповідно до напрямів своєї роботи;
залучати до своєї роботи представників органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, вітчизняних і міжнародних експертних та наукових організацій (за згодою їх керівників), а також окремих фахівців.
6. До складу КЕР включаються представники громадських організацій учасників ринків фінансових послуг, наукових, фінансових установ, які добре обізнані з проблемами ринків фінансових послуг і мають досвід у їх розв'язанні, представники інших громадських організацій, професійних спілок та об'єднань громадян, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації.
7. Консультаційно-експертну раду очолює голова, який обирається членами КЕР строком на два роки.
Голова КЕР має заступників, які обираються з числа членів КЕР за його поданням.
8. Голова КЕР:
організовує діяльність КЕР;
скликає, організовує підготовку та веде засідання КЕР, затверджує порядок денний засідань;
підписує документи від імені КЕР;
представляє КЕР у взаємовідносинах з Комісією, іншими органами влади, об'єднаннями громадян, органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації.
9. Персональний склад КЕР та зміни до нього затверджуються Комісією.
10. Член КЕР має право:
- бути присутнім на будь-якому засіданні КЕР, брати участь в обговоренні питань порядку денного, приймати участь у підготовці матеріалів до засідань;
- ініціювати розгляд питань на засіданнях КЕР;
- бути особисто прийнятим Головою Комісії, заступниками Голови або членами Комісії.
11. КЕР проводить свою діяльність відповідно до затверджених нею планів роботи. Основною формою роботи КЕР є засідання, які проводяться відповідно до річного плану роботи КЕР, але не рідше одного разу на квартал.
Засідання КЕР є правоможним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів.
12. Рішення КЕР приймаються відкритим голосуванням.
Рішення є правочинним, якщо воно прийняте простою більшістю голосів членів КЕР, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
13. Рішення КЕР мають рекомендаційний характер.
Рекомендації та експертні висновки КЕР, надані в межах її повноважень, розглядаються на засіданнях Комісії згідно з Регламентом її роботи. На їх розгляд за рішенням Голови Комісії можуть запрошуватись члени КЕР, уповноважені представляти КЕР з цих питань.
14. Члени Комісії мають право брати участь в будь-якому засіданні КЕР і висловлювати свою думку на засіданнях.
Для участі у засіданнях КЕР можуть також запрошуватись представники структурних підрозділів Комісії, представники засобів масової інформації, а також інші особи. Список запрошених осіб визначає особа, яка буде головувати на відповідному засіданні КЕР.
15. Пропозиції до плану роботи КЕР на наступний календарний рік подаються членами КЕР і членами Комісії секретареві КЕР для узагальнення до 1 грудня поточного року.
План роботи КЕР розглядається на її засіданні за участю Голови або першого заступника Голови Комісії і затверджується відкритим голосуванням членів КЕР простою більшістю голосів від числа присутніх до 1 січня того року, на який складається план.
Головуючий на засіданні КЕР, а також члени КЕР можуть вносити пропозиції щодо включення до порядку денного засідання позапланових питань, які розглядаються за умови підтримки більшості від числа присутніх членів КЕР.
16. Рішення про дату та місце проведення засідання КЕР приймає Голова КЕР.
Члени Ради мають бути повідомлені про дату, час та порядок денний засідання КЕР не пізніше як за два дні до засідання секретарем КЕР шляхом направлення повідомлення на адресу електронної пошти або по телефону.
17. З метою організаційного забезпечення роботи Консультаційно-експертної ради призначається секретар КЕР.
Секретар КЕР призначається рішенням КЕР з числа працівників Комісії за поданням Голови Комісії.
Секретар КЕР є відповідальним за організаційне забезпечення проведення засідань КЕР.
Секретар КЕР:
готує документи до засідань КЕР для членів КЕР, інформує їх про заплановані засідання КЕР, веде протоколи засідань;
направляє пакети документів до засідань членам КЕР на адресу їх електронної пошти не пізніше як за добу до засідання;
готує документи, пропозиції та експертні висновки КЕР для подання на розгляд Комісії, квартальні та річні звіти про роботу КЕР, а також матеріали для інформування громадськості про роботу КЕР.
18. Інформація про роботу КЕР розповсюджується через засоби масової інформації та офіційний Web-сайт Держфінпослуг підрозділом Комісії, на який покладено функції зв'язків з громадськістю та взаємодії із ЗМІ.
Голова Державної комісії
з регулювання ринків
фінансових послуг України
В.Альошин

Додаток 2
до розпорядження Державної
комісії з регулювання ринків
фінансових послуг України
07.02.2008  N 150

СКЛАД

Консультаційно-експертної ради Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

     Прізвище, ім'я,                    Посада 
       по батькові 
АНТОНЮК Віталій Васильович - Голова ради Професійної асоціації фінансових компаній управителів
ВИШНЕВСЬКИЙ Іван Іванович - Голова правління Об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів"
ВОЛКОВСЬКА Вікторія Олегівна - Радник Правління ВАКС
ІВАНЕНКО Роман Миколайович - Генеральний директор ТОВ "Євро Лізинг"
ІВАНЬКО Юрій Олександрович - Голова правління Товариства актуаріїв України
ІНШАКОВ Сергій Валерійович - Генеральний директор Федерації страхових посередників
КОЗИНЕЦЬ Петро Миколайович - Президент Національної асоціації кредитних спілок України
КУШНІР Юрій Зіновійович - Старший викладач Києво-Могилянської академії
ЛІБАНОВА Елла Марленівна - Голова ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів
МАЙДАННИК Роман Андрійович - Д.ю.н., професор Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка
ОЛЕНЧИК Андрій Ярославович - позаштатний радник Голови Держфінпослуг (за згодою)
ПОСПОЛІТАК Володимир Володимирович - К.ю.н., доцент Міжнародного інституту менеджменту "МІМ-Київ"
РОМАНИШИН Володимир Федорович - Президент, генеральний директор Моторно-транспортного страхового бюро України
ФЕЩЕНКО Володимир Володимирович - Директор ЗАТ "Українське агентство фінансового розвитку"
ФІЛОНЮК Олександр Феодосійович - Президент Ліги страхових організацій України
ХІРСІН Андрій Васильович - Голова Правління Всеукраїнської Асоціації ломбардів
ХОРУЖИЙ Сергій Гаврилович - Науковий консультант Українського інституту розвитку фондового ринку КНЕУ
ЮШКО Ігор Олегович - Президент Української національної іпотечної асоціації
ЯКОВЕНКО Ігор Валентинович - Президент Асоціації "Страховий бізнес".
( Склад із змінами, внесеними згідно з Розпорядженнями Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг N 955 (v0955486-08) від 07.08.2008, N 1107 (v1107486-08) від 18.09.2008, N 1338 (v1338486-08) від 13.11.2008 )