ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
16.01.2006 N 215/6/15-0316
ДПАУ розглянула лист ТОВ щодо порядку оподаткування доходів активів Інститутів спільного інвестування (далі - ІСІ) і повідомляє.
Законом України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" (2299-14) визначено, що ІСІ - корпоративний інвестиційний фонд або пайовий інвестиційний фонд, який провадить діяльність, пов'язану з об'єднанням (залученням) грошових коштів інвесторів з метою отримання прибутку від вкладення їх у цінні папери інших емітентів, корпоративні права та нерухомість.
До активів ІСІ належить сукупність майна, корпоративних прав та вимог, сформована за рахунок коштів спільного інвестування.
Відповідно до Положення про склад та структуру активів інституту спільного інвестування, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.01.2002 р. N 12 (z0108-02) , зареєстрованим у Мін'юсті України 06.02.2002 р. за N 108/6396, активи ІСІ складаються з грошових коштів, у тому числі в іноземній валюті, на банківських поточних рахунках та депозитних вкладах, об'єктів нерухомості, цінних паперів, визначених Законом України "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) , цінних паперів іноземних держав та інших іноземних емітентів, а також інших активів, дозволених законодавством України з урахуванням обмежень, установлених Законом України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" (2299-14) , безпосередньо для конкретних типів та видів інвестиційних фондів.
Відповідно до пп. 4.2.8 ст. 4 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) не включаються до складу валового доходу кошти спільного інвестування, а саме кошти, залучені від інвесторів ІСІ, доходи від здійснення операцій з активами ІСІ та доходи, нараховані за активами ІСІ, а також кошти, залучені від власників сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, доходи від здійснення операцій з активами фондів операцій з нерухомістю та доходи, нараховані за активами фондів операцій з нерухомістю, створених відповідно до закону.
Отже, якщо нерухоме майно придбано за рахунок коштів спільного інвестування та відповідає вимогам Положення про склад та структуру активів інституту спільного інвестування (z0108-02) , доходи, отримані від операцій з продажу нерухомості та операцій від здачі в оренду нерухомого майна, не включаються до складу валового доходу відповідно до пп. 4.2.8 ст. 4 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) .
Директор Департаменту податку
на прибуток та інших податків і зборів
(обов'язкових платежів)
Н.Хоцянівська