УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
І Н С Т Р У К Т И В Н И Й Л И С Т
від 11.06.2002

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Державної комісії
з цінних паперів
та фондового ринку
11.06.2002 N 209
( v0209312-02 )
Протокол засідання Комісії
від 11.06.2002 N 9
( Лист скасовано на підставі Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 1390 (v1390312-08) від 25.11.2008 )

Про Вимоги до річного звіту емітентів цінних паперів, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.03.2002 N 88 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 04.04.2002 за N 332/6620

Відповідно до п. 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює порядок застосування Вимог до річного звіту емітентів цінних паперів, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 14.03.2002 N 88 (z0332-02) та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 04.04.2002 за N 332/6620 (далі - Вимоги), що набирають чинності з 01.06.2002 Вимоги визначають порядок складання річного звіту та обов'язкового розкриття інформації акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій (далі - емітенти).
Річний звіт - це документ (у паперовій та електронній формах), який характеризує господарсько-фінансове становище і результати діяльності емітентів з метою інформування громадськості.
Подання (надіслання) звітності здійснюється:
- до центрального апарату Комісії:
емітентами (відкритими та закритими акціонерними товариствами), які є професійними учасниками ринку цінних паперів (юридичними особами, які здійснюють професійну діяльність, а саме, діяльність з випуску та обігу цінних паперів; депозитарну діяльність депозитарію цінних паперів; депозитарну діяльність зберігача цінних паперів; розрахунково-клірингову діяльність за угодами щодо цінних паперів; діяльність щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів; діяльність з організації торгівлі на ринку цінних паперів);
комерційними банками (відкритими та закритими акціонерними товариствами); страховими компаніями (відкритими та закритими акціонерними товариствами); підприємства - емітенти облігацій (незалежно від організаційно-правової форми);
- до територіальних управлінь Комісії:
іншими відкритими та закритими акціонерними товариствами.
Звітним періодом для складання річного звіту є календарний рік. Перший звітний рік новоствореного емітента може бути меншим за 12 місяців. Такий звітний рік ураховується:
для відкритих та закритих акціонерних товариств - з дати державної реєстрації випуску цінних паперів до 31 грудня звітного року включно;
для емітентів облігацій - з дати реєстрації випуску облігацій Комісією до 31 грудня звітного року включно.
В обсязі річного звіту закритих акціонерних товариств повинен міститись аудиторський висновок, підготовлений відповідно до рішення Комісії "Про затвердження Вимог до аудиторського висновку, який подається до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку при реєстрації інформації та випуску цінних паперів, а також при поданні регулярної інформації акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій (крім комерційних банків)" від 25.01.2001 N 5 (z0139-01) (зі змінами та доповненнями, внесеними рішенням Комісії від 14.03.2002 N 74 (z0331-02) . Річний звіт подається до загального відділу центрального апарату чи до територіального управління Комісії або поштою з повідомленням про вручення до 30 вересня року, наступного за звітним, в електронній та паперовій формах. При надходженні річного звіту поштою після 30 вересня року, наступного за звітним, дата подання визначається за поштовим штемпелем відділення зв'язку. При невиконанні цих умов річний звіт уважається поданим несвоєчасно.
Електронна форма річного звіту, який подається (надсилається) до центрального апарату Комісії, може бути надіслана електронною поштою за адресою emitent_kv@stockmarket.kiev.ua. Електронна форма річного звіту, який подається (надсилається) до територіального управління, може бути надіслана на електронну адресу територіального управління. Територіальні управління повідомляють емітентів про можливість надіслання річних звітів електронною поштою із зазначенням електронної адреси. Територіальні управління інформують управління звітності учасників ринку цінних паперів про електронні адреси для розміщення на Web-сайті Комісії.
Річний звіт уважається прийнятим, якщо виконані всі наступні вимоги:
поданий в електронній та паперовій формах своєчасно;
складений відповідно до Вимог (z0139-01) ;
паперова форма за складом інформації відповідає електронній формі.
Емітент зобов'язаний інформувати громадськість про господарсько-фінансове становище і результати діяльності до 30 вересня року, наступного за звітним, таким чином:
надіслати опублікований річний звіт з поштовим повідомленням кожному акціонеру за реєстром акціонерів - держателю іменних акцій за станом на дату обліку для проведення загальних зборів про затвердження результатів фінансово-господарської діяльності звітного року (при цьому про результати відправлення річного звіту емітент інформує центральний апарат або територіальне управління Комісії листом за призначенням, визначеним пунктами 1.2, 1.3).
Документи, що підтверджують результати такого відправлення, зберігаються емітентом три роки.
Звіт вважається опублікованим (оприлюдненим), якщо він розміщений в повному обсязі на Web-сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (www.smida.gov.ua), або одного з інших інформаційних агентств, з яким Комісією укладено договір про оприлюднення інформації на фондовому ринку України, відповідно до п. 1.8 Вимог (z0139-01) , або якщо його копія (в повному обсязі) надіслана кожному акціонеру, відповідно до п. 1.8 Вимог.
Закриті акціонерні товариства, які зареєстрували випуск цінних паперів, подають звітність за 2001 р. до 30 вересня 2002 р. відповідно до Вимог (z0139-01) .
Закриті акціонерні товариства при заповненні додатка 2 таблиці "Інформація про останню за часом публікацію інформації емітента" заповнюють її відповідним чином: в графах "Найменування друкованого органу" - адреса Web-сайта; "Передплатний індекс" - код за ЄДРПОУ інформаційного агентства; "Дата публікації" - дата відправлення поштою чи оприлюднення на Web-сайті інформаційного агентства.
Річний звіт відкритих акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій в 2002 р. складається і подається до Комісії в порядку, визначеному Положенням про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій, затвердженим рішенням Комісії від 17.01.2000 N 3 (z0063-00) , до 30 квітня 2002 р.
Відкриті акціонерні товариства, у яких відбулися загальні збори акціонерів, що затверджували результати діяльності за звітний рік, або в яких здійснено аудиторську перевірку після надання до Комісії регулярної інформації відповідно до Положення про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій, затвердженого рішенням Комісії від 17.01.2000 N 3 (z0063-00) , подають до Комісії аудиторський висновок та копію протоколу загальних зборів емітента до 30 вересня 2002 р. включно.
У разі появи будь-яких змін, що виникають в результаті проведення загальних зборів акціонерів, які затверджують показники фінансово-господарської діяльності за звітній період чи аудиторської перевірки, у регулярній інформації після її подання відповідно до Положення про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій, затвердженого рішенням Комісії від 17.01.2000 N 3 (z0063-00) , відкриті акціонерні товариства або підприємства - емітенти облігацій надають регулярну інформацію зі змінами до 30 вересня включно. Акціонерні товариства (ВАТ і ЗАТ), у яких з об'єктивних (поважних) причин не відбулись загальні збори акціонерів, на яких затверджують результати фінансовогосподарської діяльності за звітний період, в примітках до інформації про загальні збори акціонерів повинні вказати ці причини (відсутність кворуму, конфлікт інтересів тощо).
У разі неподання до 30 квітня відкритими акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій аудиторського висновку чи копії протоколу загальних зборів емітента, на яких вирішувались питання затвердження результатів діяльності емітента за 2001 р., подають ці документи до 30.09.2002. Крім того, в цьому році на відкриті акціонерні товариства та підприємства - емітенти облігацій розповсюджується порядок інформування громадськості відповідно до п. 1.8 Вимог (z0139-01) .
Начальник управління звітності
учасників ринку цінних паперів
О.Величко