УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Н А К А З
21.11.2005 N 1133
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної митної служби N 1365 (v1365342-08) від 04.12.2008 )

Про затвердження Положення про центральну експертну комісію Держмитслужби України та її складу

Відповідно до Закону України від 24.12.93 N 3814-XII (3814-12) "Про Національних архівний фонд та архівні установи", Порядку утворення та діяльності експертних комісій з визначення цінності документів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.02 N 1739 (1739-2002-п) , Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.98 N 1893 (1893-98-п) (зі змінами й доповненнями), і у зв'язку з кадровими змінами в Державній митній службі України НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про центральну експертну комісію Держмитслужби України (далі - Положення), що додається.
2. Затвердити Склад центральної експертної комісії Держмитслужби України (додається).
3. Уважати такими, що втратили чинність, накази Держмитслужби України від 04.04.03 N 220 "Про затвердження Положення про центральну експертну комісію Держмитслужби та її складу" і від 20.04.04 N 274 "Про внесення змін до наказу Держмитслужби України від 04.04.03 N 220".
4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Служби Федорова О.О.
Голова Служби
О.Б.Єгоров

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
21.11.2005  N 1133

ПОЛОЖЕННЯ

про центральну експертну комісію Держмитслужби України

1. Загальні положення

1.1. Центральна експертна комісія Держмитслужби (далі - ЦЕК) створюється для проведення експертизи цінності документів, тобто всебічного вивчення документів з метою визначення потреби внесення їх до Національного архівного фонду або вилучення з нього, установлення строків зберігання, визначення переліку відомостей, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, і яким надається гриф обмеження доступу "Для службового користування" (далі - "ДСК").
1.2. ЦЕК утворюється в центральному апараті Держмитслужби та є дорадчим органом.
1.3. Головою ЦЕК призначається перший заступник Голови Держмитслужби, секретарем - завідувач сектору роботи з документами Управління справами. До складу ЦЕК обов'язково включаються начальник загального відділу Управління справами або його заступник, посадова особа режимно-секретного органу та найбільш досвідчені працівники структурних підрозділів Держмитслужби.
1.4. Засідання ЦЕК проводяться не рідше одного разу на рік і вважаються правомочними, якщо на них присутні не менше двох третин складу комісії.
1.5. Рішення ЦЕК оформлюється протоколом, який підписується головою ЦЕК або його заступником і секретарем комісії та набирає чинності з дати затвердження Головою Держмитслужби протоколу засідання ЦЕК.
1.6. Секретар ЦЕК за вказівкою її голови забезпечує скликання комісії, складає протоколи засідань, доводить до відома структурних підрозділів і окремих посадових осіб Держмитслужби рішення комісії, здійснює реєстрацію протоколів засідань ЦЕК та готує звітність про її роботу, веде документацію ЦЕК і забезпечує її зберігання.
1.7. Положення про ЦЕК і склад її затверджуються наказом Держмитслужби.
1.8. У своїй роботі ЦЕК керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Законом України "Про Національний архівний фонд і архівні установи" (3814-12) , нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, Державного комітету архівів України (далі - Держкомархів) та Держмитслужби, Переліком типових документів, що створюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємств, із зазначенням термінів зберігання документів, затвердженим наказом Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України від 20.07.98 N 41 (z0576-98) (зі змінами й доповненнями), Переліком документів Державної митної служби України із зазначенням строків зберігання, затвердженим Головою Держмитслужби 29.10.97 та Начальником Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України 17.10.97, і цим Положенням.

2. Функції ЦЕК

2.1. ЦЕК проводить попередню експертизу цінності документів, висновок якої подається на розгляд центральній експертно-перевірній комісії Держкомархіву (далі - ЦЕПК).
2.2. ЦЕК приймає рішення про схвалення або відмову в схваленні таких документів після їх розгляду:
- описів документів, віднесених до Національного архівного фонду;
- описів документів з особового складу;
- зведеної номенклатури справ поточного діловодства;
- номенклатури справ Автотранспортного митного господарства, центрів підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів Держмитслужби, Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи, Кінологічного центру Держмитслужби;
- актів про вилучення для знищення документів, що зберігалися в структурних підрозділах Держмитслужби, не віднесені до Національного архівного фонду й строки зберігання яких закінчилися.
2.3. Організує спільно із сектором роботи з документами Управління справами щорічний відбір документів для подальшого зберігання або знищення.
2.4. Приймає рішення з питання включення до Примірного переліку конфіденційної інформації митних органів, спеціалізованих митних установ і організацій, затвердженого наказом Держмитслужби від 30.11.04 N 60 (зі змінами та доповненнями) (далі - Примірний перелік), інформації згідно з Орієнтовними критеріями віднесення інформації до конфіденційної, наведеними в додатку 13 унесеному постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.04 N 1547 (1547-2004-п) "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 листопада 1998 р. N 1893", до Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.98 N 1893 (1893-98-п) .
2.5. Організує перегляд членами ЦЕК документів, що створені Держмитслужбою й містять конфіденційну інформацію, з метою визначення доцільності зняття грифу "ДСК" і для відбору для знищення таких, що втратили практичне значення.
2.6. Бере участь у розгляді номенклатур справ структурних підрозділів Держмитслужби.
2.7. Бере участь у підготовці методичних посібників з організації діловодства та архівної справи.
2.8. Розглядає пропозиції структурних підрозділів Держмитслужби, а також митних органів, спеціалізованих митних установ і організацій про встановлення строків зберігання окремих видів документів, не визначених чинними переліками, і подає рішення з цих питань на затвердження ЦЕПК.
2.9. Забезпечує проведення інструктажів і консультацій з працівниками структурних підрозділів Держмитслужби, а також митних органів спеціалізованих митних установ і організацій з питань організації діловодства й архівної справи.

3. Права ЦЕК

З метою виконання покладених на ЦЕК завдань вона має право:
3.1. Подавати методичну допомогу працівникам структурних підрозділів Держмитслужби, а також митних органів, спеціалізованих митних установ і організацій, які відповідають за організацію діловодства й підготовку документів до передання на архівне зберігання.
3.2. Одержувати від структурних підрозділів Держмитслужби, а також митних органів, спеціалізованих митних установ і організацій пропозиції з питань визначення історичної та культурної цінності документів, строків їх зберігання, зняття грифу "ДСК" з документів, створених Держмитслужбою, включення документів до Примірного переліку.
3.3. У разі виявлення під час проведення експертизи цінності документів нестачі справ і документів, віднесених до Національного архівного фонду, вимагати від структурних підрозділів Держмитслужби їх розшуку й надання письмових пояснень.
3.4. Заслуховувати на засіданнях ЦЕК інформацію працівників сектору роботи з документами Управління справами про якість складення номенклатур справ, про стан обліку й схоронності в Держмитслужбі документів Національного архівного фонду та документів тривалого (понад 10 років) строку зберігання, про організацію перегляду документів з метою визначення доцільності зняття грифу "ДСК".
3.5. Запрошувати на засідання ЦЕК як консультантів досвідчених фахівців департаментів і управлінь Держмитслужби, а в разі потреби - працівників державної архівної установи.
3.6. Інформувати керівництво Держмитслужби з питань, що входять до компетенції ЦЕК.
Начальник Управління справами
Т.В.Погорєлова
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua