НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
27.11.2008 N 7243/11/17-08
ПП Шаталову О.О. 
ВАТ "Донецькобленерго" 
Донецьке ТП НКРЕ 

Щодо надання роз'яснень

Шановний Олександре Олексійовичу!
Національна комісія регулювання електроенергетики України (далі - НКРЕ) розглянула Ваше звернення від 12.11.2008 щодо правомірності дій представників ВАТ "Донецькобленерго" та в межах своєї компетенції повідомляє.
Відповідно до абзацу першого пункту 1.4 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.96 N 28 (z0417-96) (у редакції постанови НКРЕ від 17.10.2005 N 910 (z1399-05) ) (далі - Правила), електрична енергія продається в точці продажу, розташування якої зазначається у відповідному договорі. Точка продажу, як правило, установлюється на межі балансової належності електроустановок споживача. За взаємною згодою сторін точкою продажу може бути визначена інша межа балансової належності.
Звертаємо увагу, що у разі відсутності вказаної взаємної згоди, точка продажу електричної енергії має бути встановлена на межі балансової належності електроустановок споживача (субспоживача).
Абзацом другим пункту 1.4 Правил (z0417-96) встановлено, що постачальник електричної енергії покриває усі витрати, пов'язані з доставкою електричної енергії в точку продажу, яка визначається постачальником електричної енергії на межах балансової належності електричних мереж, витрати на утримання яких, а також витрати на відшкодування іншим власникам електромереж передбачені тарифом на електричну енергію для споживачів.
Згідно з абзацами другим та третім пункту 1.10 Правил (z0417-96) , електропередавальна організація, що здійснює діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами в межах закріпленої території здійснення ліцензованої діяльності забезпечує передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та технологічними електричними мережами інших власників, які не мають ліцензій на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.
Для забезпечення передачі електричної енергії електричними мережами, що не належать електропередавальній організації, між електропередавальною організацією та відповідним власником мереж, який не має ліцензії на здійснення діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, укладається договір щодо спільного використання електричних мереж.
Водночас повідомляємо, що порядок відшкодування обґрунтованих витрат з утримання технологічних електричних мереж споживача (основного споживача) встановлений положеннями пунктів 6.30, 6.31 та 6.32 Правил (z0417-96) .
Одночасно слід зазначити, що положеннями пункту 2 постанови НКРЕ від 17.10.2005 N 910 (z1399-05) "Про внесення змін до Правил користування електричною енергією" встановлено, що електропередавальні організації, які здійснюють діяльність на закріпленій території, зобов'язані врегулювати відносини згідно з вимогами абзацу другого пункту 1.10 Правил (z0417-96) із власниками технологічних електричних мереж, які передають електричну енергію іншим суб'єктам господарювання у визначені постановою терміни відповідно до обсягів передачі електричної енергії.
Таким чином, питання, порушені у Вашому зверненні, мають вирішуватись з урахуванням вищенаведеного. При цьому, визначальною умовою для врегулювання відповідних взаємовідносин щодо відшкодування обґрунтованих витрат на утримання технологічних електричних мереж власника мереж (споживача, основного споживача) є точка продажу електричної енергії, визначена відповідним договором про постачання електричної енергії, укладеним між енергопостачальною компанією та субспоживачем (субспоживачами).
Звертаємо увагу ВАТ "Донецькобленерго", що згідно з положеннями пункту 3.5 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.96 N 15 (z0408-96) , зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 26.07.96 за N 408/1433, та згідно з положеннями пункту 3.4 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.96 N 15/1 (z0433-96) , зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 08.08.96 за N 433/1458, ліцензіат повинен діяти згідно із законодавством України та іншими нормативними документами.
Додатково зазначаємо, що відповідно до частини першої статті 16 Цивільного кодексу України (435-15) , кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
Член Комісії
Ю.Андрійчук