МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
18.12.2008 N 1/9-815
Керівникам вищих 
навчальних закладів 
усіх форм власності 
та підпорядкування 

Про процедуру оформлення дозволів на отримання документів про освіту

Відповідно до Генеральної угоди між Міністерством освіти і науки та Державним підприємством "Державний центр прикладних інформаційних технологій", укладеної 10 квітня 2000 року, державному підприємству делеговано зобов'язання з питань своєчасного забезпечення управлінь освіти і науки облдержадміністрацій та вищих навчальних закладів України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, документами про освіту державного зразка, які виготовляються на основі фотокомп'ютерних технологій та поліграфічним способом, а також нагородними відзнаками, іншими документами.
Крім цього, наказом Міністерства освіти і науки від 10.12.2003 N 811 (z0201-04) "Про затвердження Положення про ІВС "Освіта" та Порядку замовлення, видачі та обліку документів про освіту державного зразка", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.02.2004 за N 201/8800, Міністерство освіти і науки України зобов'язало Державне підприємство "Державний центр прикладних інформаційних технологій" забезпечувати організацію замовлення, видачу та облік документів про освіту державного зразка згідно з чинним порядком.
Відповідно до зазначених нормативно-правових актів та з метою спрощення процедури оформлення дозволів на отримання бланків дипломів для випускників-іноземців, бланків дипломів про перепідготовку, бланків свідоцтв про закінчення підготовчого відділення іноземними громадянами та бланків свідоцтв про підвищення кваліфікації, своєчасного забезпечення випускників навчальних закладів документами про освіту державного зразка, які виготовляються фотокомп'ютерним або поліграфічним способом, Міністерство освіти і науки України повідомляє, що з 1 січня 2009 року дозволи навчальним закладам на отримання бланків документів в межах ліцензованих обсягів будуть надаватися Державним підприємством "Державний центр прикладних інформаційних технологій".
Дозвіл на отримання документів про освіту надається на підставі:
- письмового клопотання керівника навчального закладу на ім'я директора Державного підприємства "Державний центр прикладних інформаційних технологій" про отримання бланків документів про освіту (післядипломну освіту) державного зразка у визначеній кількості за освітньо-кваліфікаційними рівнями, зазначеними назвами напрямів підготовки або спеціальностей;
- копії ліцензії на право надання навчальним закладом освітніх послуг з додатком до неї;
- копії сертифікату про акредитацію напряму підготовки, спеціальності з додатком до нього;
- копій наказів про переведення студентів на останній курс (виключно для іноземних студентів);
- копії наказу про зміну статусу або організаційно-правової форми навчального закладу (в разі такої зміни).
Усі копії документів, які надаються для отримання дозволу, мають бути посвідчені печаткою та завірені особистим підписом керівника навчального закладу.
У разі замовлення документів про освіту у кількості, яка перевищує визначений ліцензією обсяг, або у разі закінчення строку дії сертифіката про акредитацію, клопотання щодо отримання документів про освіту державного зразка разом з необхідними матеріалами та поясненнями подаються Міністерству освіти і науки України, на підставі яких приймається відповідне рішення.
Водночас наголошуємо, що відповідальність за достовірність інформації, що подає навчальний заклад, несе його керівник. Дозволи на отримання документів про освіту, оформлені не належним чином, розглядатися не будуть.
Клопотання керівників навчальних закладів про отримання бланків документів про освіту в межах встановлених ліцензованих обсягів підготовки необхідно надсилати Державному підприємству "Державний центр прикладних інформаційних технологій" за адресою: 03151, м. Київ, вул. Смілянська, 4.
Клопотання керівників навчальних закладів про отримання бланків документів про освіту понад встановлені ліцензовані обсяги підготовки необхідно надсилати Міністерству освіти і науки за адресою: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10.
Інформаційний лист Міністерства освіти і науки від 14.01.2008 N 1/9-13 (v9-13290-08) щодо попереднього порядку замовлення документів про освіту вважати таким, що втратив чинність.
Міністр
І.О.Вакарчук