Використання карт


Ми бажаємо випускати щоденники, в яких плануємо помістити карту України. Чи необхідно купувати право на використання карти, чи її можна використовувати безкоштовно?


Відповідно до п. 12 ст. 8 Закону України "Про авторське і суміжні права" від 23.12.1993 р. № 3792 об'єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи, пластичні твори, що стосуються географії, геології, топографії, техніки, архітектури та інших сфер діяльності.

Відповідно до Положення про авторське право в картографії, затвердженого спільним наказом Укргеодезкартографії та Державного агентства України з авторських і суміжних прав від 26.08.1997 р. № 85/41 основним об'єктом захисту авторським правом у картографії є картографічні твори, які відповідно до законодавства України про авторське право входять до переліку творів, що охороняються.

До картографічних творів належать твори в будь-якій матеріальній формі, основою яких є картографічне зображення.

Авторське право поширюється на картографічні твори незалежно від їх призначення, тематики, змісту, достоїнства, обсягу, а також способу їх відтворення в графічній, цифровій чи будь-якій іншій формі.

Об'єктом авторського права є як весь картографічний твір, так і його частина, що розглядається як окрема складова незалежно від форми цієї складової (художній дизайн, переклад, фотографія тощо).

Підлягають захисту авторським правом як первинні, оригінальні картографічні твори, так і ті, що були одержані в результаті творчої переробки твору, яка призвела до суттєвих змін його змісту чи форми.

Картографічними творами, що охороняються, є:

— всі види атласів, карт, планів, картосхем незалежно від їх форми та виду носія інформації;

— аерокосмофотокарти, аерокосмофотоплани, аерокосмофотосхеми, їх похідна продукція;

— цифрові карти і плани (цифрові моделі місцевості), інша картографічна інформація на машинних носіях, їх програмне забезпечення;

— картографічний зміст глобусів, рельєфні карти і плани, похідні пластичні твори;

— рекламна картографічна продукція;

— схеми, ескізи, ілюстрації, що стосуються географії, топографії, картографії, архітектури тощо.

Підлягають захисту також літературні, наукові, художні та інші твори картографічної тематики (нормативно-технічна література, наукові публікації, періодичні видання, монографії, каталоги, довідники, газети картографічного змісту тощо).

Встановлення авторського права на ці твори здійснюється за аналогією з літературними, науковими, художніми та іншими видами творів відповідно до чинного законодавства.

Первинним суб'єктом, якому належить авторське право на картографічний твір, є автор. Автором вважається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику картографічного твору, якщо в судовому порядку не буде доведено інше.

Авторське право на картографічні твори виникає з моменту створення нових, оригінальних чи творчої переробки існуючих картографічних творів або їх складових частин, виражених у будь-якій матеріальній формі, яка дозволяє здійснити їх відтворення.

Авторами картографічних творів можуть бути як окремі автори, так і авторські колективи незалежно від посади, професії, віку, спільною творчою працею яких створено цей твір.

Майнові права авторів можуть бути передані (відступлені) іншим фізичним чи юридичним особам на умовах, передбачених законодавством. Передача (відступлення) авторського права оформляється авторським договором.

Автору або особі, яка має авторське право, належить виключне право на використання картографічного твору в будь-якій формі і будь-яким способом.

Умови використання картографічних творів, які є об'єктом авторського права фізичних осіб та майнових прав юридичних осіб всіх форм недержавної власності, встановлюється авторським договором між автором або особою, що має авторське право, і користувачами.

Договір вважається укладеним, якщо сторонами досягнуто згоди щодо всіх істотних його умов (спосіб використання твору, розмір і порядок виплати винагороди, термін дії договору тощо).


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 51/2008