Оподаткування при сплаті адміністративних штрафів


Я працюю головним бухгалтером на підприємстві. За неподання звіту на мене було накладено адміністративний штраф, який за мене сплатило підприємство. Чи необхідно подавати декларацію про доходи та оподатковувати суму адміністративного штрафу у разі сплати цього штрафу за рахунок підприємства?


Згідно із ст. 27 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян і посадових осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, установлених цим Кодексом та іншими законами України. Відповідно п. 4.2.9 до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. № 889 (далі — Закон) до складу місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку від його працедавця як додаткове благо.

П. 1 ст. 1 Закону визначено, що додаткові блага — це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку його працедавцем (самозайнятою особою), якщо такий дохід не є заробітною платою чи виплатою, відшкодуванням чи компенсацією за цивільно-правовими угодами, укладеними з таким платником податку. Сума адміністративного штрафу, накладеного за правопорушення згідно з чинним законодавством на посадову особу та сплаченого за таку посадову особу підприємством, включається до складу місячного (річного) оподатковуваного доходу цієї посадової особи й обкладається податком з доходів фізичних осіб за ставкою, установленою в п. 7.1 ст.7 Закону, а саме в розмірі 15 %. Також слід зазначити що, якщо при виплаті доходу податок утримувався то декларація про доходи не подається.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 1-2/2009