УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р І Ш Е Н Н Я
N 237 від 10.11.99
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
4 лютого 2000 р.
за N 69/4290
( Рішення втратило чинність на підставі Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 1488 (z0058-09) від 23.12.2008 )

Про затвердження Порядку встановлення кореспондентських відносин між Національним депозитарієм України та іноземними депозитарними установами для забезпечення продажу пакетів акцій, що належать державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках

На виконання п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 1999 року N 1320 (1320-99-п) "Про забезпечення продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Порядок встановлення кореспондентських відносин між Національним депозитарієм України та іноземними депозитарними установами для забезпечення продажу пакетів акцій, що належать державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках (додається).
2. Управлінню нагляду за інфраструктурою ринку цінних паперів забезпечити реєстрацію цього рішення у Міністерстві юстиції України.
3. Рішення набуває чинності відповідно до законодавства.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Члена Комісії Головка А.Т.
Голова Комісії
О.Мозговий

Затверджено
Рішення Державної комісії з
цінних паперів та фондового ринку
10.11.99  N 237
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
4 лютого 2000 р.
за N 69/4290

Порядок установлення кореспондентських відносин між Національним депозитарієм України та іноземними депозитарними установами для забезпечення продажу пакетів акцій, що належать державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках

Порядок установлення кореспондентських відносин між Національним депозитарієм України та іноземними депозитарними установами для забезпечення продажу пакетів акцій, що належать державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках (далі - Порядок) розроблений відповідно до Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" (710/97-ВР) , Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , Указу Президента України від 22.06.99 N 703/99 "Про Загальні засади функціонування Національного депозитарію України", постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 1999 року N 1320 (1320-99-п) "Про забезпечення продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках", рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.98 N 61 (vr061312-98) "Положення про депозитарну діяльність", рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.10.98 N 157 (z0752-98) "Щодо обслуговування розміщення та продажу цінних паперів українських емітентів або документів, які підтверджують зобов'язання, що випливають з прав, засвідчених цінними паперами українських емітентів за межами України".

1. Загальні положення

1.1. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:
спеціальні депозитарні рахунки - рахунки в цінних паперах, які відкриваються в депозитаріях, для здійснення депозитарієм обліку цінних паперів, які депоновані ним в іншому депозитарії через кореспондентські відносини, що оформлені на підставі відповідного договору;
іноземна депозитарна установа - іноземна фінансова установа, яка здійснює випуск депозитарних розписок на акції українських емітентів;
депозитарна розписка - документ, який випускається іноземною депозитарною установою згідно із законодавством відповідної держави на акції товариства.
1.2. Установлення кореспондентських відносин з іноземними депозитарними установами має право здійснювати виключно Національний депозитарій України.
1.3. Продаж акцій відкритих акціонерних товариств у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках здійснюється у відповідності до умов договору між Фондом державного майна України та агентом з розміщення акцій, обраним Фондом державного майна України.
1.4. Обслуговування продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках, покладається на Національний депозитарій України та забезпечується в порядку, визначеному в розділі 3 цього Порядку.
1.5. Іноземна депозитарна установа визначається Фондом державного майна України за пропозицією уповноваженої особи (радника) або відкритого акціонерного товариства, акції якого пропонуються до продажу у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках.
1.6. Кореспондентські відносини Національного депозитарію України з іноземною депозитарною установою встановлюються шляхом укладання договору про кореспондентські відносини. Порядок прийняття рішення, а також порядок оформлення документів для встановлення кореспондентських відносин Національного депозитарію України з іншими депозитарними установами визначається Національним депозитарієм України за погодженням із Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
1.7. Договір про кореспондентські відносини укладається з дотриманням вимог законодавства країн реєстрації учасників кореспондентських відносин.

2. Вимоги до обліку права власності на акції відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі, при продажу їх у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках

2.1. Облік прав власності на акції відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі і продаж яких здійснюється у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках, здійснюється згідно з чинним законодавством України та цим Порядком.
2.2. У разі випуску іменних акцій у документарній формі виконання емітентом зобов'язань, що визначені умовами випуску акцій, здійснюється на підставі реєстру власників іменних акцій, складеному реєстроутримувачем, з яким емітентом укладений договір про ведення реєстру.
2.3. У разі випуску акцій в бездокументарній формі виконання емітентом зобов'язань, що визначені умовами випуску акцій, здійснюється на підставі зведеного облікового реєстру рахунків власників акцій, складеному депозитарієм, з яким емітент уклав договір про обслуговування емісії акцій.
2.4. Облік права власності на депозитарні розписки здійснюється відповідно до законодавства країни емітента депозитарних розписок.
2.5. Зобов'язання перед власниками депозитарних розписок, які встановлені умовами випуску депозитарних розписок, несе іноземна депозитарна установа, яка їх випустила.

3. Порядок обслуговування продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках

3.1. Після прийняття Фондом державного майна України рішення про продаж акцій відкритого акціонерного товариства, створеного в процесі приватизації, що належать державі у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках, зазначені акції повинні бути депоновані в українському депозитарії та обліковуватися на рахунку в цінних паперах зберігача, обраного Фондом державного майна України.
3.2. Для обслуговування продажу акцій відкритих акціонерних товариств у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках іноземна депозитарна установа - емітент депозитарних розписок, а також український депозитарій, у якому депоновані зазначені акції, повинні укласти з Національним депозитарієм України договір про кореспондентські відносини.
3.3. Договори про кореспондентські відносини між Національним депозитарієм України та іноземною депозитарною установою - емітентом депозитарних розписок, а також між Національним депозитарієм України й українським депозитарієм, у якому депоновані акції відкритих акціонерних товариств, повинні передбачати умови відкриття та ведення спеціальних депозитарних рахунків для обліку акцій, на які випускаються депозитарні розписки.
3.4. Депонування акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі, для продажу їх у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках, в українському депозитарії, а також установлення таким депозитарієм та іноземною депозитарною установою кореспондентських відносин із Національним депозитарієм України повинно бути забезпечено Фондом державного майна України після прийняття рішення про продаж таких акцій.
Знерухомлення акцій в українському депозитарії здійснюється зберігачем, обраним Фондом державного майна України. Знерухомлення здійснюється відповідно до порядку, установленому в Положенні про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженому рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.98 N 60 (vr060312-98) , Положенні про депозитарну діяльність, затвердженому рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.98 N 61 (vr061312-98) .
3.5. Після укладання Фондом державного майна України договору про продаж акцій товариства у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках з агентом з розміщення акцій зазначені акції повинні обліковуватися на спеціальному депозитарному рахунку Національного депозитарію України, відкритому йому в українському депозитарії, в якому акції депоновані.
3.6. Фонд державного майна України протягом п'яти робочих днів після укладання договору про продаж акцій відповідного товариства у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках із агентом з розміщення акцій повинен надати зберігачу розпорядження про переказ депонованих в українському депозитарії акцій на спеціальний депозитарний рахунок Національного депозитарію України, відкритий йому в цьому депозитарії.
3.7. Переказ акцій на спеціальний депозитарний рахунок Національного депозитарію України, відкритий в українському депозитарії, у якому депоновані акції, здійснюється на підставі розпорядження про переказ акцій від зберігача, обраного Фондом державного майна України та розпорядження про отримання акцій від розпорядника спеціального депозитарного рахунку Національного депозитарію України.
3.8. Цінні папери зараховуються в Національному депозитарії України на спеціальний депозитарний рахунок іноземної депозитарної установи та обліковуються як обмежені в обігу до виконання умов договору між Фондом державного майна України та агентом з розміщення акцій стосовно розрахунків за акції.
Керуючим спеціальним депозитарним рахунком в Національному депозитарії України, на якому здійснюється облік акцій, на які випускаються депозитарні розписки, є Фонд державного майна України. Фонд державного майна України здійснює повноваження керуючого відповідно до умов договору про продаж акцій відповідного товариства у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках з агентом з розміщення акцій до виконання умов цього договору стосовно розрахунків за акції. Після виконання умов договору стосовно розрахунків за акції Національний депозитарій України зараховує акції як не обмежені в обігу на спеціальний депозитарний рахунок іноземної депозитарної установи за розпорядженням від Фонду державного майна України.

4. Державне регулювання та контроль за забезпеченням обліку акцій українських емітентів, на які випущені депозитарні розписки

4.1. Державне регулювання та контроль за забезпеченням Національним депозитарієм України та іншими депозитарними установами України обліку акцій українських емітентів, на які випускаються депозитарні розписки, відповідно до вимог чинного законодавства здійснюється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку відповідно до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) .
4.2. З метою організації моніторингу за продажем пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках, Фонду державного майна України після укладання договору про продаж акцій відповідного товариства у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках з агентом з розміщення акцій забезпечити подання до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку такої інформації щодо відповідного товариства:
відомості про емітента, щодо якого прийнято рішення про продаж пакета акцій, що належить державі, у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках:
повна назва емітента;
код за ЄДРПОУ;
місцезнаходження згідно з свідоцтвом про державну реєстрацію;
відомості про випуск акцій, на державний пакет акцій якого іноземною депозитарною установою випускаються депозитарні розписки:
дані свідоцтва про реєстрацію випуску (номер свідоцтва, дата видачі, орган, що видав свідоцтво);
номінальна вартість акції;
кількість випущених акцій даного випуску;
розмір пакета акцій, що належить державі і підлягає продажу у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках (у відсотках щодо розміру статутного фонду товариства, кількість акцій, а також сумарна номінальна вартість пакета акцій);
відомості про агента з розміщення акцій, з яким Фондом державного майна України укладений договір щодо продажу акцій товариства у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках:
повна назва;
місцезнаходження згідно з свідоцтвом про державну реєстрацію; код за ЄДРПОУ (для юридичних осіб - нерезидентів вказується ідентифікаційний код із свідоцтва про реєстрацію або витягу з торговельного, банківського чи судового реєстру країни реєстрації юридичної особи);
інформація про дозвіл на здійснення діяльності з випуску та обігу цінних паперів (номер дозволу, дата видачі, орган, що видав дозвіл, термін дії дозволу) (для юридичних осіб - нерезидентів указується інформація про ліцензію (дозвіл), яка видана поза межами України).
4.3. З метою організації контролю за дотриманням вимог, установлених цим Порядком та законодавством України щодо здійснення обліку акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, що належать державі і продаж яких здійснюється у вигляді депозитарних розписок на міжнародних фондових ринках, Національному депозитарію України в разі здійснення обліку таких акцій на спеціальному депозитарному рахунку іноземної депозитарної установи забезпечити подання до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку такої інформації:
відомості про іноземну депозитарну установу, з якою Національним депозитарієм України встановлені кореспондентські відносини щодо обліку акцій, що належать державі і на які іноземною депозитарною установою випускаються депозитарні розписки:
повна назва;
країна реєстрації установи;
місцезнаходження згідно з реєстраційними документами;
відомості про акції, що належать державі, що обліковуються в Національному депозитарії України на спеціальному депозитарному рахунку іноземної депозитарної установи і на які іноземною депозитарною установою випущені депозитарні розписки:
дані свідоцтва про реєстрацію випуску (номер свідоцтва, дата видачі, орган, що видав свідоцтво);
кількість акцій.
4.4. Інші державні органи мають право здійснювати контроль за здійсненням обліку акцій українських емітентів, на які випущені депозитарні розписки, лише в межах повноважень, наданих їм чинним законодавством.
Начальник Управління нагляду за
інфраструктурою ринку цінних паперів
В.Лісовий