МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
17.09.2008 N 863
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 жовтня 2008 р.
за N 1004/15695

Про затвердження Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів у 2008 році

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2006 року N 1361 (1361-2006-п) "Про надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів" та з метою упорядкування цих виплат НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів у 2008 році, що додається.
2. Керівникам вищих навчальних закладів до 1 листопада поточного року надати пропозиції Міністерству освіти і науки України щодо кількості випускників, які у 2007/2008 навчальному році здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю, направлені на роботу у загальноосвітні та професійно-технічні навчальні заклади і яким має бути надана одноразова адресна грошова допомога.
3. Керівникам департаментів загальної середньої та дошкільної освіти (Єресько О.В.), професійно-технічної освіти (Десятов Т.М.), вищої освіти (Болюбаш Я.Я.) опрацювати надані пропозиції і подати інформацію до департаменту економіки та фінансування (Куліков П.М.) для здійснення відповідного фінансування.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на Першого заступника Міністра О.П.Гребельника.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра фінансів
України
І.О.Вакарчук
В.М.Матвійчук

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
17.09.2008  N 863
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 жовтня 2008 р.
за N 1004/15695

ПОРЯДОК

надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів у 2008 році

1. Одноразова адресна грошова допомога у п'ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (далі - допомога) надається випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю та уклали на строк не менше як три роки договір про роботу у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, визначених органами управління освітою.
2. Допомога надається випускникам денної форми навчання, які навчались за державним замовленням у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації державної форми власності, що підпорядковані Міністерству освіти і науки України.
3. Допомога надається випускникам, які уклали договір про роботу у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах на посадах педагогічних працівників.
4. Кількість випускників, яким надаватиметься допомога, встановлюється Міністерством освіти і науки України, на підставі поданих вищими навчальними закладами списків, узгоджених з Міністерством освіти і науки Автономної Республіки Крим, управліннями освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
5. Міністерство освіти і науки України після опрацювання поданих списків затверджує кількість випускників, яким надається допомога та згідно з асигнуваннями, передбаченими у Державному бюджеті України на 2008 рік (107-17) на зазначені цілі, розподіляє суми між підпорядкованими вищими навчальними закладами III-IV рівнів акредитації для виплати допомоги.
6. Нарахування та виплата допомоги здійснюється у вищому навчальному закладі на підставі наказу, що видається після затвердження кількості випускників, яким надається допомога, та на підставі поданої випускником до 1 листопада 2008 року заяви про надання допомоги, копії трудової книжки та копії договору. Виплата допомоги здійснюється до кінця поточного року.
7. Вищий навчальний заклад видає випускнику направлення на роботу та контролює працевлаштування випускників.
8. До 15 лютого 2009 року вищі навчальні заклади III-IV рівнів акредитації, які виплачували допомогу, звітують перед Міністерством освіти і науки України щодо проведеної виплати.
9. У разі відмови випускника без поважних причин приступити до роботи за призначенням, звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, звільнення за власним бажанням протягом трьох років від початку роботи у загальноосвітньому та професійно-технічному навчальному закладі отримувач допомоги повинен повернути суму фактично одержаної допомоги у вищий навчальний заклад, де була здійснена виплата.
Вищий навчальний заклад повертає зазначені кошти до державного бюджету.
Директор департаменту
економіки та фінансування
П.М.Куліков