ВИЩА АТЕСТАЦІЙНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
Затверджено
постановою президії ВАК
України
08.06.2006 N 17-09/6

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

03.00.07 - мікробіологія

I. Формула спеціальності:
Галузь науки, яка вивчає закономірності росту та розвитку мікроорганізмів в умовах середовища їх перебування, а також ті зміни, які вони викликають в організмі тварин, рослин і в природі.
Сільськогосподарська мікробіологія - галузь загальної мікробіології, що досліджує закономірності ґрунтотворних процесів за участю мікроорганізмів, особливості просторових і функціональних взаємовідносин мікроорганізмів і рослин, питання створення та застосування мікробних добрив, захисту рослин від патогенів, мікробіологічні аспекти силосування кормів і їх зберігання.
II. Напрями досліджень:
1. Дослідження мікробіологічних закономірностей ґрунтотворних процесів:
- визначення ролі мікроорганізмів у формуванні ґрунтів і їх родючості;
- вплив антропогенних чинників на особливості перебігу процесів кругообігу елементів живлення рослин;
- теоретичні та прикладні аспекти формування мікробіоценозу ґрунтів;
- мікробіологічні аспекти рекультивації антропогенно забруднених ґрунтів;
- моніторинг мікробних угруповань ґрунтів.
2. Вивчення особливостей просторових і функціональних взаємовідносин мікроорганізмів і рослин:
- теоретичне обґрунтування комплементарної взаємодії мікроорганізмів і рослин;
- особливості перебігу фітопатогенних процесів;
- селекція господарсько-цінних мікроорганізмів, дослідження їх впливу на формування рослинно-бактеріальних асоціацій і симбіозів.
3. Теоретичні та прикладні аспекти створення та застосування мікробних препаратів:
- розроблення мікробних препаратів для поліпшення живлення рослин, їх захисту від збудників хвороб і шкідників;
- розроблення методів і технологій використання мікробних препаратів у різних системах землеробства;
- дослідження популяцій ґрунтових мікроорганізмів в агроценозах з метою раціонального поєднання мікробних, органічних і мінеральних добрив у технологіях вирощування сільськогосподарських культур;
- мікробіологічні аспекти процесів компостування органічної речовини; технології одержання компостів.
4. Мікробіологічні аспекти силосування кормів і їх зберігання:
- особливості мікробних сукцесій і біохімічних змін продуктів у процесах силосування;
- технології створення та застосування мікробних препаратів для поліпшення якості та збереження кормів.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.