ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
08.06.2007 N 4158
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист від 11.05.2007 N 216 щодо необхідності отримання ліцензії у разі застосування у технологічному процесі сірчаної та соляної кислот при провадженні операцій з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням на підставі відповідної ліцензії Міністерства фінансів України та повідомляє у межах компетенції наступне.
Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) (далі - Закон) визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.
Статтею 1 Закону (1775-14) передбачено, зокрема, що господарська діяльність - будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт.
Відповідно до пункту 23 статті 9 Закону (1775-14) ліцензуванню підлягає розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуск, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.
Постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 N 1698 (1698-2000-п) "Про затвердження переліку органів ліцензування" Комітет з контролю за наркотиками визначено органом ліцензування зазначеного виду господарської діяльності.
Відповідно до статті 8 Закону (1775-14) суб'єкт господарювання зобов'язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов. У разі якщо суб'єкт господарювання провадить вид господарської діяльності, зазначений в статті 9 цього Закону, не в повному обсязі, а частково або з окремих робіт, операцій, послуг, ліцензійні умови поширюються на суб'єкта господарювання в частині, що встановлює вимоги до провадження господарської діяльності, зазначеної в ліцензії.
Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів затверджено спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства охорони здоров'я України від 20.02.2001 N 39/66 (z0224-01) , зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.03.2001 за N 224/5415 (далі - Ліцензійні умови).
Згідно пункту 1.2 Ліцензійних умов (z0224-01) , дія цих Ліцензійних умов поширюється на всіх суб'єктів господарювання, зареєстрованих в установленому законодавством порядку як юридичні особи, незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які проводять господарську діяльність, пов'язану з розробленням, виробництвом, виготовленням, зберіганням, перевезенням, придбанням, пересиланням, ввезенням, вивезенням, відпуском, знищенням дозволених до застосування в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зазначених у Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. N 770 (770-2000-п) (далі - Переліку).
Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 р. N 770 (770-2000-п) "Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів" соляна кислота та сірчана кислота віднесені до групи прекурсорів, включених до списку N 2 таблиці IV Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю.
Пунктом 2.1.7 Ліцензійних умов (z0224-01) встановлено, зокрема, що діяльність, пов'язана з розробленням, виробництвом, виготовленням, зберіганням, перевезенням, придбанням, пересиланням, ввезенням, вивезенням, відпуском, знищенням прекурсорів списку N 2 таблиці IV Переліку (770-2000-п) , здійснюється суб'єктами господарювання всіх форм власності.
Закон України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" (60/95-ВР) з урахуванням міжнародних зобов'язань Україну регулює суспільні відносини в сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, визначає повноваження органів виконавчої влади, права та обов'язки юридичних осіб і громадян, які беруть участь у такому обігу на території України.
Згідно статті 16 Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" (60/95-ВР) юридичні особи всіх форм власності можуть здійснювати діяльність, пов'язану з обігом прекурсорів, включених до списку N 2 таблиці IV Переліку (770-2000-п) , за наявності у них ліцензії на цей вид діяльності.
Враховуючи вищезазначене, при провадженні господарської діяльності з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, суб'єкту господарювання необхідно керуватися вищезазначеними нормативно-правовими актами.
В.о. Голови
К.О.Ващенко