ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
15.01.2007 N 206
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист від 13.12.2006 N 25.1339 щодо надання роз'яснень з окремих питань щодо ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії, транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання теплової енергії та повідомляє наступне.
Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) (далі - Закон) визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.
Відповідно до пункту 73 статті 9 Закону (1775-14) ліцензуванню підлягає виробництво теплової енергії, транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання теплової енергії.
Згідно зі статтею 17 Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) до повноважень Національної комісії регулювання електроенергетики України у сфері теплопостачання належить, зокрема, ліцензування певних видів господарської діяльності у сфері теплопостачання, якщо теплова енергія виробляється на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії.
Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 1999 р. N 753 (753-99-п) (із змінами) затверджено Положення про порядок видачі Національною комісією регулювання електроенергетики ліцензій на провадження діяльності, пов'язаної з виробництвом, передачею та постачанням електричної енергії, комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії, виробництвом теплової енергії на теплоелектроцентралях та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії.
Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2006 N 549 (549-2006-п) "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 р. N 1698 і від 4 липня 2001 р. N 756" передбачено, зокрема:
органами ліцензування провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії, транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії (крім певних видів господарської діяльності у сфері теплопостачання, якщо теплова енергія виробляється на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії) визначено Мінбуд, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації;
перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії на провадження вищезазначеного виду господарської діяльності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2001 р. N 756 (756-2001-п) "Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності".
Статтею 10 Закону (1775-14) передбачено, що суб'єкт господарювання, який має намір провадити певний вид господарської діяльності, що ліцензується, особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії. У заяві про видачу ліцензії повинні міститися такі дані, зокрема: вид господарської діяльності, вказаний згідно з статтею 9 цього Закону (повністю або частково), на провадження якого заявник має намір одержати ліцензію.
До заяви про видачу ліцензії додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа.
До заяви про видачу ліцензії також додаються документи, вичерпний перелік яких передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 N 756 (756-2001-п) "Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності".
Статтею 11 Закону (1775-14) встановлено, що орган ліцензування приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову у її видачі у строк не пізніше ніж десять робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та документів, що додаються до заяви, якщо спеціальним законом, що регулює відносини у певних сферах господарської діяльності, не передбачений інший строк видачі ліцензії на окремі види діяльності та визначено підстави для прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії. При цьому, відсутність ліцензійних умов провадження певного виду господарської діяльності не зазначено підставою для прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії.
Слід зазначити, що спільним наказом Держпідприємництва України та Мінбуду від 09.01.2007 N 1/3 (z0064-07) затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії, транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії (крім певних видів господарської діяльності у сфері теплопостачання, якщо теплова енергія виробляється на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), які набудуть чинності через 10 днів після їх державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.
Перший заступник Голови
К.О.Ващенко