ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
18.07.2007 N 5259
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист та повідомляє таке.
Державне регулювання у сфері грального бізнесу здійснюється шляхом ліцензування.
Відповідно до п. 29 ст. 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) ліцензуванню підлягає, зокрема, організація та утримання тоталізаторів, гральних закладів, організація діяльності з проведення азартних ігор.
Згідно з вимогами вищезазначеного Закону України (1775-14) орган ліцензування - орган виконавчої влади, визначений Кабінетом Міністрів України, або спеціально уповноважений виконавчий орган рад для ліцензування певних видів господарської діяльності.
Постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 р. N 1698 (1698-2000-п) затверджено Перелік органів ліцензування, згідно з яким органом ліцензування організації діяльності з проведення азартних ігор визначено Міністерство фінансів України, а органом ліцензування з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів є Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Тобто Міністерство фінансів ліцензує організацію діяльності з проведення азартних ігор як таку, водночас Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації ліцензують діяльність з утримання гральних закладів, в яких проводяться азартні ігри на відповідній території.
Враховуючи зазначені вимоги законодавства, суб'єкту господарювання, для провадження діяльності у сфері грального бізнесу, необхідно мати дві ліцензії:
- для здійснення організації діяльності з проведення азартних ігор - ліцензію, видану Міністерством фінансів України;
- для провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів - відповідну ліцензію, видану Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською, Севастопольською міськими держадміністраціями.
В.о. Голови
К.Ващенко